Viikonloppuna aikuiset yleisurheilijat valloittivat Mikkelin

Onnistuneet kisat

Mikkelissä nähtiin iloa Kuva:Aarto Nevala

Mikkeli heijasteli 29.7.-1.8.2021 maamme yleisurheilijoiden intohimoista suhdetta aikuisurheiluun. Neljän päivän aikana ratkottiin 30-95 -vuotiaiden Suomen mestaruuksia Urheilupuiston ja Metsolan kentillä.

Kisoihin osallistuu yli 1000 urheilijaa ja nähtiin yli 2300 urheilusuoritusta. Jokavuotisessa Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) päätapahtumassa 50-vuotista olemassaoloaan juhlistava vetovoimainen liitto halusi tarjota nykyisille ja entisille huippu-urheilijoille sekä monille vasta varttuneella iällä kilpailullisuuden löytäneille liikunnallisia huippuelämyksiä. Hyvässä urheiluhengessä ja turvallisuusnäkökohdat vastuullisesti huomioiden saatiin selvyys aikuisurheilun nykytasosta.

Suomi kuuluu aikuisurheilun kärkimaihin maailmassa sekä kisoihin osallistumisen että järjestelyjen suhteen. Muun muassa tästä osoituksena Tampereella järjestetään 29.6-10.7.2022 peräti aikuisten yleisurheilun MM-kisat. Mikkelin SM-kisoihin saapui merkittävä osa Suomen maajoukkueesta.

SM-kisat järjesti ammattitaitoisesti ja rennossa talkoohengessä Mikkelin Kilpa-Veikot. Järjestelytoimikunnan pääsihteerinä toimi Jussi Rikkinen kesän alkuun asti, jolloin tehtävä siirtyi nuorelle Lari Valtaselle. Kilpa-Veikkojen puheenjohtaja Juha Putkonen oli keskeisesti mukana kisojen onnistumisessa kuten myös esimerkiksi kanslissa ahkeroinut Satu Soivanen ja ruokahuollon sujuvuudesta huolta pitänyt Merja Toijonen. Runsaasti kiitosta erityisesti urheilijoilta ja liitolta saanut tiedotus oli Satu Auvisen vastuulla ja SAUL-media tarjosi kisapäivinä laadukkaita raportteja, haastatteluja ja tietoja lähes reaaliajassa. Vesa Lappalaisen, Jorma Pennasen ja Jari Uneliuksen ammattitaitoisista kuulutuksista saatiin nauttia.

Tuttuja juoksijoita, heittäjiä ja hyppääjiä

Aikuisurheiluun hakeutuu nykyisiä, entisiä ja aivan uusia huippu-urheilijoita. Onhan nykyään mahdollista saavuttaa aikuisurheilun mestaruus jo 30-vuotiaana ja säilyttää tuntuma kilpaurheiluun jopa sadan vuoden kynnykselle asti.

Kisoissa loistivat tietenkin kansallisia ja kansainvälisiä ennätyksiä tehneet yleisurheilijat, mutta aikuisurheilun erityisluonteen takia, jokainen kisoihin osallistunut urheilija saattoi määritellä itsensä loistavaksi urheilutähdeksi. Yli 90-vuotisten urheilijoiden yhteisenä juttuna oli kiitollisuus siitä, että olivat aikoinaan päätyneet elämän valintatilanteissa terveyttä monipuolisesti edistävän kilpaurheilun pariin.

Tiia Hautala Kuva:Aarto Nevala

Poimimme esille esimerkiksi aikuisurheilija Jarmo Lipastin välittämän tieto medialle, että aikuisurheilussa parasta on itsensä voittaminen ja uskallus lähteä kokeilemaan pystyisikö selviytymään vaativasta urheilusuorituksesta. Ajatelkaa, että tavoitteeksi riittää kisassa onnistuminen ja koettu hyvä mieli kuten sen totesi esimerkiksi yleisen sarjan arvokisaedustajamme Tiia Hautala. Hän iloitsee siitä, että voi tuoreena viisikymppisenä sitten osallistua ensi vuonna MM-kisoihin Tampereella. Kirsti Viitanen osallistui kymmeneen lajiin näissä kisoissa 78-vuotiaana ja Åke Lund on se aina iloinen 90-vuotias aikuisurheilija.

Åke Lund Kuva:Aarto Nevala

Kalevan kisojen mitalisti ja IK Falkenia edustava sprintteri Christoffer Envall oli ensimmäistä vuottaan 30-vuotiaiden sarjassa. Viisi vuotta vanhempien ikäluokassa kilpaileva Hämeenlinnan Tarmon Sampo Kiviharju kilpaili voitokkaasti Christofferin kanssa kisojen nopeimman miehen tittelistä alitettuaan selvästi 11 sekuntia satasella ja 50 sekuntia ratakierroksella. Mikkeliläisiä aivan erityisesti ilahdutti Jorma Mannisen (M75) ja Petteri Soinin (M55) voittoisat pikapyrähdykset. Erityismaininnan ansaitsee Soini, sillä hän juoksi omassa ikäluokassaan 200 metrillä nopeammin kuin kukaan muu Pohjolassa. Nyt 55-vuotiaiden Suomen ja Pohjoismaiden ennätys on 24,34.

Petteri Soini Kuva:Aarto Nevala

Kunto-Pirkkojen Tiia Hautala juoksi rytmikkäästi 80 metrin aidat aikaan 12,49. Ikäluokan Suomen ennätys on Hautalan nimissä 12,33 vuodelta 2017. Gasellimaisesti etenevä Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden Katrin Mertanen juoksi lyhyissä aidoissa Pohjoismaiden ennätyksen vastatuuleen. Lisäksi Mertanen juoksi 55-vuotiaiden 300 metrillä uuden Pohjoismaiden ennätyksen 51,30. Mertanen juoksi myös 200 metrillä 55-vuotiaiden Pohjoismaiden ennätyksen 28,67. Mertanen teki kisoissa siis uskomattomasti kolme Pohjoismaiden ennätystä!

Lahden Ahkeran Anni Korhonen (N35) juoksi 400 metrin aidoissa uuden Suomen ennätyksen 64,03. Korhonen parantaa ennätystä kilpailu kilpailulta, sillä nyt se parani jo kolmannen kerran tänä vuonna. Kahden ratakierroksen matkalla Kunto-Pirkkojen Riitta Rasimus (N80) passitti Hanna Laurilan aiemman ennätyksen pois ennätyslistoilta. Tämän ikäsarjan uusi 800 m Suomen ennätys on nyt 4.33,81.

Kerkkoon Urheilijoiden Seija Nurmi hallitsi pitkiä juoksumatkoja. Nurmi juoksi 5000 metriä aikaan 21.36,10. Tämä on 65-vuotiaiden uusi Suomen ennätys. Nurmen ennätyksen arvoa nosti se, että hän oli viikkoa aikaisemmin juossut puolimaratonin Pohjoismaisen ja Suomen ennätyksen sekä vielä viisi päivää ennen tätä maantiekympin Kymenlaaksossa, jossa hän jäi Suomen ennätyksestä vaivaiset kaksi sekuntia. Eikä tässä vielä kaikki, sillä kisojen päätöspäivänä Nurmi juoksi 10 000 metrillä uuden Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen ajalla 43.49,03. Entisen ennätyksen oli tehnyt Riitta Rasimus vuonna 2010. Hattu päästä!

Heli Herlevi-Malila Kuva: Aarto Nevala

Sopivaa liitorataa keihäälle etsi koko kilpailun ajan M80-sarjan maailmanluokan taitaja Jouni Tenhu, jonka ylivoimainen voitto irtosi kelpo tuloksella 41,10. Jouni aikoo asettaa tähtäimen tosissaan Tampereen MM-kisoihin 2022 ja suunnitteli erityisesti voimaharjoittelun tehostamista. Helsingin Kisa-Veikkojen Heli Herlevi-Malila (N60) teki keihäänheitossa ikäsarjansa Euroopan ennätyksen 35,73 ja vei ennätyksen tanskalaiselta Anne Kristine Jenseniltä (34,29 vuodelta 2017). Maailmanennätyskään ei jäänyt kauas.

Lauri Helle oli 95-vuotiaisten kiekossa heittotuulella kauden parhaallaan 14,57, joka on uusi ikäluokan Suomen ennätys. Ikinuori 93-vuotias Sporttiveteraanien Senni Sopanen oli SM-kilpailuiden vanhin naisosanottaja. Suomen mestaruus tuli kuulantyönnössä tuloksella 4,00.

Suomalaisten aikuisurheilijoiden keskuudessa poikkeuksellisen suurta suosiota näyttelee laji nimeltään painonheitto. Tulokset ovat nykyisellään erittäin kovia. Kuitenkin Iisalmen Visan Esko Palviainen onnistui parantamaan 80-vuotiaiden Suomen ennätystä heitettyään painon 17,65 metrin päähän ringistä. Palviainen heitti myös moukarissa uuden Suomen ennätyksen 46,62. Palviainen paransi Seppo Salannon nimissä ollutta ennätystä peräti 5 metriä ja 78 senttiä. Lahti Sportia edustava Mirja Kokko oli yksi valovoimaisimmista naisurheilijoista. Hän heitti Pohjolan ennätyksen moukarissa. Tulos 47,59 paransi tanskalaisen Inge Falgaderin ennätystä selvästi. Tulos olisi myös Euroopan ja Suomen ennätys, mutta Mirja Kokko täyttää 60 vasta 8. elokuuta. Kokko paransi omissa nimissään ollutta 60-vuotiaiden painonheiton Pohjoismaiden ennätystä tulokseen 18,68.

Kunto Viiru Kuva:Aarto Nevala

Unohtumattoman hieno esimerkki aikuisurheilun hengestä oli tarjolla 70-vuotisten sarjassa, jossa korkeuden voittaja Jarmo Lipastin ratkaisevat riman ylitykset syntyivät toiseksi tulleen Reijo Sundellin kannustaessa intohimoisesti kaveriaan. Tällaiseen kaveruuteen ei koskaan väsy Jarmo ja Reijo vakuuttivat. Korkeushypyssä erityishuomio kiinnittyi myös Kunto Viiruun. Tämä oli 78-vuotiaan urheiluvaikuttajan järjestyksessään 43:s ulkoratojen SM-kisa ja 1151:s korkeushyppykisa!

Tapani Haapakoski Kuva:Aarto Nevala

Seipäässä Tapani Haapakoski (M65) kertoi pitäneensä ”pientä” taukoa kilpailemisessa. Noin kymmenen vuotta sitten oli mennyt 375 sisähallissa. Nyt hän teki uuden yrityksen palata kilpailukentille täällä Mikkelissä ja saavutti tuloksen 350 tehden erittäin hyviä yrityksiä uudesta Suomen ennätyksestä 372. Haapakoski ilmoitti tähtäävänsä tosissaan Tampereen MM-kisoihin vuonna 2022!

Mieleenpainuvat kisat

Mikkeli luovuttaa kisaisännyyden IK Falkenille Kuva: Aarto Nevala

Mikkelin SM-kisat jäävät mieleen monista ennätyksistä ja sujuvista järjestelyistä. Kun juttelimme urheilijoiden kanssa selvisi, että Mikkelin urheilukentän sijaintia ihan keskellä kaupunkia pidettiin aivan oivallisena. Monilla oli mukavia muistoja kentästä jopa juniorivuosiltaan asti sekä muista aikuisten urheilukisoista. Osasipa joku jopa osoittaa sitä kohtaa takakaarteesta, jossa oli kaatunut aitajuoksun aikana. Ennätysten nopeaa ilmoittamista pidettiin arvossa. Tulospalvelu pelasi hyvin koko viikonlopun aikana. Pienimuotoisten juhlallisuuksien myötä IK Falken otti vastaan seuraavien SM-yleisurheilukisojen järjestelyvastuun kielikylpysuosituksin, sillä seuraavat kisat ovat ruotsinkielisellä Pohjanmaalla Pedersöressä.

Teksti: SAUL-media

Kuvat: Aarto Nevala