Liikkumisen suositukset

UKK-instituutti on päivittänyt liikkumisen suosituksen aikuisille ja yli 65-vuotiaille vuonna 2019. Suositus kertoo terveyden kannalta tarvittavan määrän viikottaiselle liikkumiselle ja levolle.

Uudistunut suositus huomioi entistä paremmin kevyen liikuskelun, paikallaanolon tauottamisen ja riittävän unen merkityksen. Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä. Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi. 

Uutta liikkumisen suosituksessa on myös unen mukaan ottaminen liikkumisen rinnalle. Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia, ja unen vaikutus palautumisessa on suuri. Päivitetty liikkumisen suositus huomioi entistä vahvemmin hyvinvoinnin kokonaisuuden.

Katso suositukset eri ikäryhmillä tarkemmin täältä

Aikuisurheiluliiton Ikiliikkuja-lehdessä on ollut vuonna 2022 artikkelisarja liikkumisen suosituksen eri osa-alueista. Voit tutustua niihin täältä: