Antidoping ja erivapaus (TUE)

WMA:lla ja SAUL:lla on nollatoleranssi suorituskyvyn parantajien laittomaan käyttöön.

SAUL Reilun Kilpailun ohjelma

Ohjeet urheilijalle:

On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen, joka joutuu terveytensä takia käyttämään lääkkeitä, tarkistaa ovatko kyseiset kauppavalmisteet kiellettyjen aineiden listalla. Kiellettyjen aineiden lista on useimmille meistä yllättävä, sisältäen jopa lasten yskänlääkkeitä.

  1. Tarkista oma lääkityksesi KAMU-lääkehausta
  2. Jos käyttämäsi lääke on kiellettyjen aineiden listalla voit keskustella lääkärisi kanssa mahdollisesta korvaavasta, sallitusta tuotteesta. Jos sinulle sopivaa sallittua lääkettä ei ole, jatka seuraavaan kohtaan.
  3. Osallistuessasi WMA:n tai EMA:n kilpailuihin (MM- ja EM-kisat), tulee sinun lähettää etukäteen lääkärisi täyttämä erivapaushakemus kyseessä olevalle järjestölle. Alla esimerkki WMA:n lomakkeesta. Erivapaushakemus tulee tehdä etukäteen myös kotimaan kisoissa JOS kuulut tasomäärittelyn piiriin. Kotimaisia kisoja varten tämä tehdään SUEKin kautta. Alla SUEKin lomake.
  4. Tasomäärittelyn ulkopuolella oleville urheilijoille kotimaisissa kisoissa riittää, että sinulla on lääkärin myöntämä resepti lääkkeellesi. Erivapaustodistuksen voi hakea jälkikäteen dopingvalvonnan sitä pyytäessä. Ohjeet tähän löytyvät SUEKin sivuilta.

Puhtaasti Paras-verkkokoulutus

SAUL suosittelee urheilijoita suorittamaan Puhtaasti paras-verkkokouluksen. Opi ja varmista tietosi antidopingasioista koulutuksen avulla. Koulutus soveltuu kaikille urheilutoimijoille. Voimme yhdessä edistää puhdasta ja reilua kilpailua.

Ilmoita dopingrikkomuksesta

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Etkö saanut kaikkia vastauksia kysymyksiisi – lue lisää WMA:n ja SUEK:n verkkosivuilta. Tai ota yhteyttä Aikuisurheiluliiton toimistoon.