Antidoping

WMA:lla on nollatoleranssi suorituskyvyn parantajien laittomaan käyttöön.

On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen, joka joutuu terveytensä takia käyttämään lääkkeitä, tarkistaa ovatko kyseiset kauppavalmisteet kiellettyjen aineiden listalla. Kiellettyjen aineiden lista on useimmille meistä yllättävä, sisältäen jopa lasten yskänlääkkeitä. WMA:n ja EMA:n mestaruuskilpailuissavaaditaan kielletyn aineen käytölle erivapaushakemus (TUE), joka tulee olla etukäteen haettuna.

Puhtaasti Paras-verkkokoulutus

SAUL suosittelee MM-kilpailuihin osallistuvia urheilijoita suorittamaan Puhtaasti paras-verkkokouluksen. Koulutus löytyy verkosta osoitteesta https://puhtaastiparas.fi/

Erivapaus urheilijan lääkityksessä

Urheilijoilla voi olla sairauksia, joita on hoidettava lääkevalmisteilla tai toimenpiteillä. Mikäli urheilijan on sairautensa hoitamiseksi käytettävä WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevaa ainetta tai menetelmää, hänelle voidaan myöntää erivapaus WADAn Kansainvälisen erivapausstandardin mukaisesti. On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen, joka joutuu terveytensä takia käyttämään lääkkeitä, tarkistaa ovatko kyseiset kauppavalmisteet kiellettyjen aineiden listalla. Kiellettyjen aineiden lista on useimmille meistä yllättävä, sisältäen jopa lasten yskänlääkkeitä. WMA:n ja EMA:n mestaruuskilpailuissa vaaditaan kielletyn aineen käytölle erivapaushakemus (TUE), joka tulee olla etukäteen haettuna.

Erivapauden myöntämisen ehdot

Urheilijan tulee aina lääkärillä asioidessaan muistaa mainita kuuluvansa WMA:n MM-kilpailuissa dopingvalvonnan piiriin. Tällöin lääkäri pystyy jo heti lääkitystä suunnitellessaan tarkistamaan yhdessä urheilijan kanssa Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa eli KAMU-lääkehausta (Suomesta saatavien resepti- ja itsehoitolääkevalmisteiden osalta) tai WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelosta, ettei hoidoksi ajateltu lääke ole urheilussa kielletty. Jos kyseisen sairauden hoitoon ei ole olemassa urheilussa sallittua vaihtoehtoa tai muusta syystä kielletyn lääkkeen tai menetelmän käyttö on välttämätöntä urheilijan sairauden hoidossa, erivapausmenettely voi tehdä mahdolliseksi kielletyn hoitomuodon käytön. (SUEK 2022)

WMA:n erityisvapaushakemus Tampereen MM-kilpailua varten

Etkö saanut kaikkia vastauksia kysymyksiisi – lue lisää WMA:n ja SUEK:n verkkosivuilta.

WMA:n tiedostot

https://suek.fi/antidopingtoiminta/erivapaus-urheilijan-laakityksessa/