SAUL juttusarja ”Henkilökuvassa” Matti Mononen

Julkaistu Ikiliikkujassa 6/2020

Matti Mononen. Kaksi sanaa, jotka muodostavat melko tyypillisen miehen nimen.

Tyypillinen suomalainen mies tämä Matti ei alkuunkaan ole!

Matti Mononen on entinen huippu-urheilija ja nykyinen valmentaja. Mies parhaassa iässä, mutta nähnyt ja kokenut poikkeuksellisen paljon.

TAISTELIJOIDEN HARVINAISTA ROTUA

Kun mietitään Pohjois- ja Etelä-Karjalan tunnetuimpia ja tinkimättömimpiä huippu-urheilijoita kautta aikojen, voidaan Matti Monosen nimi liittää samaan ketjuun, jonka muodostavat esimerkiksi Ari Vatanen, Seppo Räty, Aki Parviainen, Marja-Liisa Kirvesniemi ja monet muut legendat.

Matissa on urheilijana ja harjoittelijana samaa taistelijan rotua. Väitän, että hieman paremmalla tuurilla ja hieman vähemmillä loukkaantumisilla ja epäonnella myös tästä karjalaisesta pellavapäästä olisi leivottu arvokisojen kultamitalimies.

Ylen toimittaja(* kirjoitti aikoinaan Matti Monosesta osuvasti: ”Seiväshyppääjä Matti Monosella on ihan oma urheilijan polku. Pellon laidalta sairaalan kautta MM-kisoi-hin. Polku on ollut välillä kivinen, mutta tinkimättömällä asenteella hän on aina noussut pystyyn kaaduttuaan. Jokaisen pullamössönuoren pitäisi ottaa Monosesta esimerkkiä, niin tämä maa lähtisi varmasti nousuun.”

Olympiakisat, kahdet miesten MM-kisat, nuorten EM-kisat kahlannut Mononen on käynyt hyppääjänä kovan tien. ”Pääsin mielestäni katsomaan, mitä huippuurheilu voi minulle antaa. Näistä mahdollisuuksista olen tukijoukoilleni ja läheisilleni kiitollinen”, Mononen tiivistää.

Uran päättäessään Mononen kertoi tunteneensa pettymystä. Tätä ei enää ihmettele kukaan sellainen, jos tuntee äärimmäisen kunnianhimoisen miehen luonteen:

”Tavoitteeni olivat kovat. En päässyt sille tasolle ja niihin tuloksiin, mitkä tavoitteenani olivat. Toisaalta olen edelleen hyvin ylpeä siitä, että olen aina uskaltanut yrittää täysillä ja elää urheilijan unelmaa. Matka on ollut valtavan hieno vaikka en koskaan päässytkään perille”, Mononen kiteyttää.

Monosen ennätys on kovaa luokkaa: 570 vuodelta 2006. Parhaiksi saavutuksiksi hänellä jäivät miesten EM-kisojen neljäs sija ja nuorten EM-kisojen pronssi.

KOKEMUKSESTA MALTTIA

Lapsuutensa Mononen vietti maalaismaisemissa Rautjärvellä. Perheen pojat harrastivat laidasta laitaan sekä yleisurheilua, jääkiekkoa että kaikkea muuta.

Velimiehen menestys seiväshypyssä inspiroi myös muutaman vuoden nuorempaa Matti-veljeä. Aluksi isoveli oli kisojen tähti, mutta erittäin sitkeä ja kilpailuhenkinen pikkuveli alkoi vähitellen voittamaan myös keskinäisiä kamppailuita.

Kunnan murskakenttä oli kotoa muutaman kilometrin päässä, mutta seiväshyppypaikka rakennettiin myös kotiin. Paikka oli niin magneettinen, että poikia piti kieltää, etteivät hyppäisi liikaa.

Nuori Matti Mononen tunnettiin kisatilan-teessa rajusta voitontahdostaan mutta myös äärimmäisistä tunteenpurkauksistaan. Arvokisojen neljännen sijan jälkeen Monosta sapetti sen verran paljon, että hän järjesti itselleen kolmen tunnin punttitreenit. ”Otin hyvät energiat talteen ja hyötykäyttöön, ei tarvinnut heitellä tavaroita”, on Mononen jälkeenpäin tilannetta kuvannut.

Matti Mononen on tunnettu varsin suorasukaisena ajattelijana ja viestijänä. Ikä ja kokemus ovat tasoittaneet särmiä. Itseltään hän on aina vaatinut paljon enemmän kuin muut.

Monosen tavaramerkkinä on vuosia ollut sisukkuus, peräänantamattomuus ja tiukka asenne, joilla hän on pusertanut läpi Karjalan umpihankien tai harmaan kiven.

VALMENNUKSEN PARIIN

Huippu-urheilijan uran jälkeen Mononen tutkiskeli itseään. Tyhjyyttä täyttivät perhe, harrastukset ja vähitellen viriävä kiinnostus valmennusasioita kohtaan:

”Olli-Pekka Karjalainen oli jo pitkään houkutellut minua mukaan huippu-urheilijoille räätälöityyn ammattivalmentajan tutkintoon. Vuoden 2019 alussa olin kypsä liittymään koulutusryhmään Kuortaneella. Opit sain kasaan hyvällä motivaatiolla”, Mononen toteaa.

”Lapsen syntymä ja muiden urheilijoiden valmentaminen ovat hyvin täyttäneet urheilu-uran jälkeen tullutta aukkoa. Oman lapsen kasvaminen tai muiden urheilijoiden kehittyminen antavat todella paljon myös itselle”, hän toteaa.

Valmennettavia Matille on tulossa enemmän kuin on mahdollisuutta ottaa. Mahdollisen valmennettavan ja valmentajan yhteisestä tiestä päättäminen on tarkkaa puuhaa. ”Alkutilanne, tavoitteet ja motivaatio on käytävä huolella läpi. On kummankin osapuolen etu, että yhteinen sävel löytyy kaikilla tärkeillä osa-alueilla”, hän painottaa.

”Oman uran aikoihin tein analyysia omasta suorittamisesta. Samaa analytiikkaa on kiinnostavaa toteuttaa nyt myös muiden suoritustason kehittämiseen”, hän painottaa.

ARVOSTAA MYÖS AIKUISURHEILUA

Matti Mononen arvostaa kaikkea tavoitteellisesti toteutettavaa liikuntaa ja urheilua – myös aikuisurheilijoita. ”Myös aikuisurheilijoissa on paljon tavoitteellisesti urheilevia henkilöitä, jotka haluavat harjoitella systemaattisesti ja päästä erinomaisiin tuloksiin.”

Koska tilanne on tämä, näkee Matti myös itsensä potentiaalisena aikuisurheilijoiden valmentajana. Tämä sama tosiasia toimi pontimena taustalla, kun Matti Mononen toimi lokakuussa vastuuvalmentajana Suomen Aikuisurheiluliiton pikajuoksu- ja hyppylajien leirillä Tanhuvaarassa.

Onko mahdollista, että Sinut nähdään jatkossa aikuisurheilukentillä myös kilpailijana?

”Tuskinpa kuitenkaan”, Matti virnistää.

Matti Mononen pähkinänkuoressa:
Syntynyt 1983
Ennätys 570

Arvokisat:
2003 MM-kisat
2004 olympiakisat
2005 MM-kisat
2006 EM-kisat 4. sija
Nuorten EM-pronssi 2005

Asuinpaikka: Imatra

Teksti ja kuvat: Jukka Malila

Entinen huippuseiväshyppääjä, nykyinen ammattivalmentaja Matti Mononen hoiti varsin ammattimaisesti roolinsa SAUL:n pikajuoksu- ja hyppylajien leirillä Tanhuvaarassa.
SAUL:n pikajuoksu- ja hyppylajien leiri keräsi innokkaita osanottajia pääasiallisesti Itä-Suomesta, Savosta ja pääkaupunkiseudulta.
Valmentaja Matti Monosen (etualalla) auktoriteettia ei SAUL:n sprinttereiden ja hyppääjien leirillä kyseenalaistanut kukaan, vaikka lämmittelyt aloitettiin Tanhuvaaran kentällä jo tasan kello 8.00. ”Hieno leiri. Jaossa paljon hyödyllistä tietoa. Matti osaa hommansa”, kiteytti osanottaja ryhmän tunnelmat.