Pedersören SM-kisojen neljäs päivä 

Vuoden 2022 SM-kisat menevät historian lehdille muistojen joukkoon aivan loistavana kisana. Päävastuun kantoivat vasemmalta luetellen Johan Storbjörk (kilpailujohtaja), Christer Aspfors (järjestelytoimikunnan johtaja) ja Sune Lind (tulospalvelun ja toimiston tehtävät). (Kuvan otti Nils Östman)

Erinomaiset kisat saatiin päätökseen 

Aikuisyleisurheilun (yli 30-vuotiaat miehet ja naiset) perinteiset Suomen mestaruuskisat päättyivät sunnuntaina 14.8.2022 Pedersören urheilukentällä.  

Haluamme muistuttaa erittäin tärkeästä mieskolmikosta Pedersören SM-kisojen taustalla. 

Johan Storbjörk on näiden SM-kisojen kilpailujohtaja. Hän on ala-asteen rehtori. Koulut alkavat maanantaina, mutta hän on varannut aikaa näiden kilpailujen johtamiseen silläkin uhalla, että koulun edellyttämät työpanokset hieman kärsivät. Johanin urheilulajina on ollut hiihto. Hän on kilpaillut korkealla kansallisella tasolla. Hänen vaimonsa Camilla Storbjörk (s. Wiren) on muuten Kalevan kisa mitalisti vuodelta 2002 (hopeaa 100 ja 200 m juoksusta). Camilla houkutteli Johanin mukaan yleisurheiluun. Täysin suvereenilla tavalla Johan on pitänyt kiinni ohjaksista, kun IK Falken on järjestänyt SM-viestikisat vuonna 2010, nuorten SM-kisat vuonna 2020 ja nyt nämä aikuisurheilun SM-kisat täällä Pedersöressä vuonna 2022. 

Christer Aspfors on järjestelytoimikunnan johtaja näissä aikuisurheilun SM-kisoissa. Kilpauraa häneltä löytyy yleisurheilun parista. Hän on järjestyksen mies, puhuu rauhallisesti, on aina ystävällinen ja hän haluaa kuitenkin pysytellä taka-alalla eikä ole tunkemassa itseään valokeilaan. Syytä olisi nostaa häntä voimaperäisemmin esille julkisuuteen. Pedersöressä järjestettävät Kunniakerrokset (varainkeruukampanja urheilun hyväksi) ovat hänen hyvässä hoidossa ja tästä erityisesti ÖID (Pohjanmaan ruotsinkielinen yleisurheilujärjestö) ja IK Falken ovat saaneet nauttia monen monta vuotta.  

Sitten esitellään vielä mies, joka on hoitanut tulospalvelun ja toimiston tehtävien johtamisen näissä kisoissa esimerkillisen hienosti. Hän on nimeltään Sune Lind ja ollut eläkkeellä jo jonkin aikaa oltuaan pitkään pankinjohtajana. Hän on hoitanut IK Falkenin talousasioita ties kuinka kauan. Ystävät sanovat Sunesta, etteivät voi tehdä kisaa ilman häntä. Hänet muistetaan näistä kisoista ja muistakin kisoista täydellisestä omistautumisesta tehtäviinsä. Hän on hyvin vaatimaton, eikä millään halua korostaa itseään. Hän on Suomen parhaimpia sprinttisuunnistajia. 

Hattu päästä. 

Ensi vuonna kisat järjestää Kuopion Reipas maineikkaalla Väinölänniemen urheilukentällä. 

Ennätyksiä ja kivaa kamppailua 

Kuvassa Katrin Mertanen (N55) palkintojenjakoseremonian jälkeen. Hän juoksi 80 m aitamatkalla uuden Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen. (Kuva: SAUL Media)

Aurinkoisessa säässä saatiin nauttia hienoista suorituksista. Ennätyksiäkin nähtiin. Katrin Mertanen (N55) juoksi 80 m aidat aikaan 13,46 (uusi Suomen ennätys, uusi Pohjoismaiden ennätys). Anna-Liisa Salminen (N65) saavutti kolmiloikassa tuloksen 8,94 (uusi Suomen ennätys). 

Laura Karkkulainen Pyhäselän Urheilijoista kiersi antaumuksella Pedersören kenttää muiden ratakympille osallistujien kanssa. (Kuvan otti Nils Östman)

Laura Karkkulainen Pyhäselän Urheilijoista kiersi antaumuksella Pedersören kenttää muiden ratakympille osallistujien kanssa. Sää oli mitä mainioin ja aamupäivästä aurinko ei ollut ehtinyt ilmaa niin kovasti lämmittää. 

Erityisesti 1500 metrin juoksu herätti yleisön mielenkiinnon. Nähtiin toinen toistaan tasaisempia ja mielenkiintoisempia taistoja Suomen mestaruudesta. Esimerkiksi M40-sarjassa Jan Kaas karkasi vasta juoksun lopussa Henri Heikkisen kyydistä. N45-sarjassa Piia Doyle sai 3 sekunnin eron hienosti taistelleeseen Päivi Knutariin. M45-sarjassa Teppo Syrjälä näytti kaapin paikan ajallaan 4.23,90 ja Vesa Lindberg jäi lopulta 5 sekunnin päähän. Teppo kertoi juosseensa kauden heikoimman ajan, mutta mestaruus kiinnosti enemmän. M50-sarjassa Arvi Kolehmainen juoksi kelpo ajan 4.38,38. Järjestäjän sivuilta löytyy täydellinen tuloslista. 

Heittolajeissa saimme ihailla hienon sään ohella sujuvasta kisailusta. Moni heittäjä kilpaili useampana päivänä peräjälkeen monissa lajeissa ja tulostaso jäi ehkä sen takia hieman vaatimattomaksi. 

Moni urheilija lähti haikein mielin pois kisasta, sillä Pedersöressä oli tosi kiva tunnelma ja aivan erinomaiset puitteet sekä kilpailujen läpiviemiseen että siihen sosiaaliseen puoleen. Moni muistaa lopun elämäänsä tulleensa musiikin tahdissa tanssahdellen palkintojenjaosta pois. Tavataan Kuopiossa ensi vuonna! 

SAUL Media