Pedersören SM-kisojen kolmas päivä 

Kaj Sandell (IK Falken) katsoo kansiostaan, onko kaikki valmistelut kunnossa, jotta voidaan ottaa vastaan maaliin juoksevia aikuisurheilijoita. (Kuvan otti Nils Östman)

Hienot avajaiset 

Aikuisyleisurheilun (yli 30-vuotiaat miehet ja naiset) perinteiset Suomen mestaruuskisat jatkuivat lauantaina 13.8.2022 Pedersören urheilukentällä. Perinteisen SM-ohjelman tapaan kisojen viralliset avajaiset oli vasta kolmantena kisapäivänä. Monella aikuisurheilijalla tuli yllättäen roska silmään, kun Suomen Lucia vuodelta 2019 Sara Ray laulaa kajautti Finlandian Lavi Östin säestämänä. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Niclas Sjöskog piti hienon puheen paikkakunnan erityispiirteistä (vahva talkoohenki, ystävällisyys ja alhainen työttömyys) ja toivotti aikuisurheilijat sydämellisesti tervetulleiksi SM-kisoihin, jonka jälkeen Sara ja Lavi esittivät Queenin kappaleen ”We are the Champions”. 

Mestarit vauhdissa 

Avajaisia ennen ja sen jälkeen mestarit päästettiin vauhtiin, eli taisteltiin uljaasti Suomen mestaruudesta ja himmeämmistä mitaleista. Lajikirjo oli taas valtava. Oli tarjolla keihästä, pitkiä ja lyhyitä ratajuoksuja aitojen kera ja ilman, kuulaa työnnettiin, pituutta ja seivästä hypättiin sekä vielä erikoisuutena aikuisurheiluun hyvin luontuvaa painonheittoa nähtiin kilpailulajina. Painonheitossa itse asiassa syntyi kaksi ennätystä, sillä Kirsti Viitanen (N80) viskasi painon 13,72 metrin päähän ja se on uusi Pohjoismaiden ennätys. Toki se olisi myös Suomen ennätys, mikäli Kirsti olisi syntynyt noin viikkoa aikaisemmin. Kirsi Koro (N45) saavutti samassa lajissa tuloksen 15,72 mikä on uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys. 

Naiset olivat vahvassa ennätysvireessä, sillä Terttu Kilpeläinen teki äsken mainittujen lisäksi uuden Suomen ennätyksen. Terttu kisasi 80-vuotisten 200 metrin aitajuoksumatkalla. Uusi ennätys on 57,58. Miesten pitkällä aitamatkalla nähtiin toki hienoja juoksuja, mutta ennätykset ovat niin kovia, että niitä on vaikea rikkoa. 400 metrin aitamatkalla Kristoffer Sandell (IK Falken) kellotti kelpo ajan 58,11. 

Yleisölle tarjottiin tosi hienoa 800 metrin juoksua. Ajattelemme vaikka M75-sarjan 800 metrin kisaa. Siinä Martti Passi Vihdin Urheiluveteraaneista rynni väkisin ohi matkan Suomen ennätyksen haltijan Sten Haglundin (IF Drott) vasta loppusuoralla. Mikael Söderman paineli M55-sarjassa matkan aikaan 2.12,75 ja kertoi hengityksen toimineen koronan jälkeen ihan kelvollisesti, mutta jaloissa hapotti ihan turhan paljon. Varsin moni urheilija kertoi saaneensa koronatartunnan Tampereen MM-kisoissa. 

Kisojen kaksoismestari Christoffer Envall (IK Falken) kellotti kelpo ajan M30-sarjan 200 metrillä juostessaan 21,99. Liian vahvan myötätuulen siivittämänä N40-sarjan Sanna Erkinheimo viiletti tämän matkan aikaan 25,78. Sama liian vahva myötätuuli avusti M45-sarjan Simo Piispaa lähes Suomen ennätysaikaan 23,86. 

Tiia Hautala (N50) saavutti aiemman korkeuden mestaruuden lisäksi mestaruudet pituudessa ja keihäässä. Kirsti Viitanen (N80) on matkalla kohti ennätyksellisen kovaa mitalisaalista. Tämän päivän painonheiton lisäksi hän saavutti mestaruuden pituudessa. Aiemmilta päiviltä on mestaruudet 100 metrillä, 200 metrillä, korkeudessa, seipäässä, kolmiloikassa, kiekossa, moukarissa ja keihäässä. Huomenna hän työntää vielä kuulaa. 

Entinen kansanedustaja Anssi Joutsenlahti voitti M75-sarjan 5000 metrin juoksun. M55-sarjassa Veijo Honkaniemi tykitti kovan ajan 16.58,86.  

Intomielistä paneutumista toimitsijatehtäviin 

Toimitsija Anders Sandbacka (IK Falken) tarkistaa onko rima varmasti oikealla korkeudella. (Kuvan otti Nils Östman)

Kisojen aikana olemme saaneet seurata esimerkillisen hienoa toimitsijoiden urakointia talkoohengessä. Yhden esimerkin tarjoaa tärkeä osa aikuisyleisurheilijoiden SM-kisoja ja se on toimiva välinetarkastus. Välineiden painot ja mitat vaihtelevat ikäsarjojen mukaisesti. Pedersören SM-kisoihin osallistuvat urheilijat kertoivat, että välinetarkastus on täällä aivan ainutlaatuisen hyvässä hoidossa. SAUL Media tarkasti tilanteen ja totesi, että tämä todella pitää paikkaansa. Tarkastetut heittovälineet olivat siististi laatikoissa ja naulakossa odottaen kisapäivää. Huolellisesti välineet oli merkitty. Jopa viallisia tai kolhiintuneita kilpailijoiden omia heittovälineitä oli korjattu. 

Heittovälineiden tarkastuksesta on vastuussa paikallinen maanviljelijä Klas-Göran Rönnqvist. Kun ilmeni, että hänen apuaan tarvitaan tässä, hän hankki maatilalleen missä hän pitää lihakarjaa lomittajia hyvissä ajoin. Näin hän on voinut uhrata tälle välinetarkastukselle ja sen edellyttämille toiminnoille riittävästi aikaa. 

Heittovälineiden tarkastuksesta on vastuussa Klas-Göran Rönnqvist. (Kuvan otti SAUL Media)

Klas-Göran kertoi esimerkiksi, että SM-kisoja varten oli hankittu viralliset 2 kilon moukarit, mutta niissä oli vääränlainen varsi. Hyvän ennakoinnin takia tästäkään ei muodostunut ongelmaa koska niihin ehdittiin vaihtaa uudet varret. Kisan aikana rikkoutui ainoa ikäsarjan käyttämä heittopaino, mutta se korjattiin välittömästi heittokuntoon. 

Täsmällistä toimintaa nähtiin jokaisella suorituspaikalla. Ja kaikki tulivat auttamaan kisoihin talkoopanoksella. Täällä on 200 toimitsijaa ja 95% tulee järjestävästä seurasta. 

Näitä asioita on pakko arvostaa suuresti ja varsinkin tätä intomielistä paneutumista siihen tehtävään mikä sinulle annetaan Aikuisurheiluliiton SM-kisoissa. 

Hattu päästä! 

 

SAUL Media