Pedersören SM-kisojen toinen päivä

Johanna Haikonen tulossa maaliin N45-sarjan 100 m voittajana (#339) Kuva: Nils Östman

Uusi kisapäivä hienosti käyntiin!

Aikuisyleisurheilun (yli 30-vuotiaat miehet ja naiset) perinteiset Suomen mestaruuskisat jatkuivat perjantaina 12.8.2022. Päivän yhteiseksi nimittäjäksi muodostui kunnioitus aikuisurheilua kohtaan ja niin hyvät järjestelyt, että urheilijat saattoivat rennosti urheilla. Täällä urheilijat kokivat itsensä voittajiksi, vaikka mitalisijat jäisivätkin haaveeksi. Täällä ollaan sydämellisiä ihan kaikkia kohtaan. Säiden jumalat olivat hyvin suosiolliset ja saimme urheilla hienossa kesäsäässä.

Kunnioitusta, huumoria ja mukavia tarinoita

Pedersören SM-kisoissa nähtiin taas Kunnon hyppyjä Kuva: Nils Östman

Korkeutta oli hyppäämässä lajin legenda, 80-vuotias Kunto Viiru. Aikuisurheiluliiton kunniapuheenjohtaja pitää tarkkaa kirjaa kaikista korkeushyppykisoistaan. Pedersören kisa oli tämän vuoden yhdeksäs kisa ja kaiken kaikkiaan Kunto on elämänsä aikana osallistunut 1161:een korkeushyppykisaan. Aikuisten SM-kisat alkoivat hänelle jo vuonna 1979. Tämä Pedersören kisa on hänen 44:s peräkkäinen SM-kisa. Kunto sai hopeaa tuloksella 115 ja hänen hyvä ystävänsä Antero Markunsalo voitti tuloksella 118.

Heikki Lahtinen on kilpakävelyn legenda Kuva: Nils Östman

Toinen lajilegenda on kilpakävelijä Heikki Lahtinen (M75). Heikki oli jossakin vaiheessa laskenut, miten monta kävelykisaa hän on kävellyt maaliin asti ja sai Suomen oloissa aivan ainutlaatuisen lukeman: 530 kävelykisaa, joissa hän on päässyt maaliin. Kertaakaan Heikkiä ei ole hylätty kisan aikana, mutta kaksi kisaa on jäänyt kesken vatsavaivojen vuoksi. ”Tää vaan on niin kivaa”, sanoi Heikki. Kaikkien kilpakävelijöiden suorituksia oli kiva katsoa. On kyseessä erittäin haastava urheilulaji.

Kaksoiskansalainen Kalevi Häkkinen on kilpaillut mm. Oseaanian mestaruuskisoissa ja nyt myös Pedersöressä Kuva: Nils Östman

65-vuotiaissa kisaava Kalevi Häkkinen osallistui 100 metrin juoksuun ja hän hyppää myös pituutta lauantaina. Erikoisena saavutuksena hänellä on Oseaanian mestaruus pituushypyssä vuonna 2015. Kisa käytiin näytöskisana, missä oli käytössä ikäkertoimet. Australian ja Suomen kaksoiskansalaisena hän kilpaili Tampereen MM-kisoissa tällä kertaa suomalaisena. Tutut australialaisjuoksijat hieman harmistuivat, kun hän viestikisassa ei tullutkaan mukaan Australian joukkueeseen. Kalevi on nyt jäänyt pysyvästi Suomeen. Kaikki matkatavarat tulivat Australiasta perille, paitsi ehkä se tärkein, nimittäin vauhti. Jos joku teistä löytää Kalevin kadoksissa olevan vauhdin, niin Kalevi ottaa sen mieluusti talteen. ”Vauhditon” satanen toi hänelle SM-pronssia.

Tiukkoja satasia, esteiden ylityksiä, kilpakävelyä, korkeutta ja moukarinheittoa

Moukarinheitossa käytiin mielenkiintoiset kisat. Ennätykset eivät lopulta murskaantuneet kuin yhden henkilön toimesta, kun Paula Mäkelä (N70) viskasi neljän kilon moukarin menemään sellaista kyytiä, että se riitti Suomen ennätykseen 31,25. Tampereen MM-kisoissa syntynyt aiempi ennätys parani nyt lähes metrin (aiempi ennätys oli 30,30). Helinä Pihlaja (N75) hyppäsi korkeudessa tuloksen 106, joka jäi uupumaan vain yhden sentin verran voimassa olevasta Seija Sarion ennätyksestä (107). Kauttaaltaan korkeudessa riitti viihdettä katsojille ja kanssakilpailijoille.

Estejuoksu on vaativa laji. Joukosta erottui edukseen tuttu Kalevan kisa -kävijä Teppo Syrjälä, joka sanomansa mukaan meni 3000 metrin estematkan nautiskellen aikaan 10.28,96. Päivän kohokohdaksi ainakin juoksujen suhteen muodostui eri ikäluokkien satasen finaalit, joista saatiin nauttia jopa 5 minuutin välein. Ilta oli järjestävälle seuralle lähes täydellinen, kun oma ”poika” voitti illan viimeisen finaalin: M30 100m (-0,1) Christoffer Envall 11,05. Kaikki tulokset löytyvät täältä: https://live.tuloslista.com/11806#!#d12.8.2022

Teksti: SAUL Media

Kuvat: Nils Östman