Pedersören SM-kisojen ensimmäinen päivä 

Pekka Penttilä Kuva: SAUL Media

Näin kisoja pitää järjestää! 

Aikuisyleisurheilun (yli 30-vuotiaat miehet ja naiset) perinteiset Suomen mestaruuskisat käynnistyivät torstaina 11.8.2022. Heti alkuillasta kävi selväksi, että IK Falken järjestävänä seurana on panostanut kisajärjestelyjen sujuvuuteen. Aikuisurheilu saa nyt arvoisensa puitteet. Hyvässä talkoohengessä täällä oli seuran eri jaostot (yleisurheilu, suunnistus, hiihto) hyvin edustettuina. Pedersören vahvimpia voimavaroja ovat aktiiviset asukkaat ja vahva kolmas sektori sekä aktiiviset yhdistykset, sanoo kunnanjohtaja Stefan Svenfors käsiohjelman tervehdystekstissään. 

Toimitsijat ja urheilijat panivat parastaan 

Kenttäkuuluttajat Lalle Broberg ja Vesa Lappalainen olivat oivallisessa vireessä temmatessaan yllättävän runsaslukuisen yleisön mukaansa kisatapahtumien tiimellykseen. Ja mitkä kisat saatiinkaan jo torstaina kokea! Iäkkäimmät aikuisurheilijat (yli 70-vuotiaat miehet ja naiset) saivat kilpailla hyvillä suorituspaikoilla. Esimerkiksi mittamiehenä kolmiloikkapaikalla toiminut Simon Sundstén (8 Kalevan kisa mitalia pituudessa) oli lajijohtaja Kristian Björkin kanssa kerta kaikkiaan päättänyt järjestää parhaat mahdolliset hyppykisat aikuisurheilijoille. Terhi Kokkonen innostui hyvistä järjestelyistä siinä määrin, että päätti hypätä uuden Suomen ennätyksen. Omissa nimissä ollut 75-vuotiaiden ennätys parani kuudella sentillä lukemiin 7,09. 

Porin Urheiluveteraanien Pekka Penttilä on kisojen vanhin osanottaja. Hän aloitti urakoinnin 95-vuotiaiden 200 metrin juoksussa ja lievään vastatuuleen puskien hän tuli maaliin ajassa 1.16,60 tietenkin raikuvien kannustusten siivittämänä. Huomenna on Pekalla vuorossa 100 metrin finaali ja sunnuntaiksi säästetään 400 metrin matka. Hattu pois päästä! 

Seipäässä, kiekossa ja keihäässä oli hyvin rento tunnelma, jossa kunnioitettiin ennen kaikkea urheilijoiden suorituksia. Keihäässä ja seipäässä puuskittainen sivutuuli aiheutti ongelmia. Lajin maestro Esa Kiuru sai tyytyä tällä kertaa alle 50 metrin tulokseen keihäässä ja monella oli haasteita askelien kanssa seipäässä.  

Hyvin paljon kiitosta urheilijoilta sai palkintojenjakoseremonia, joka suoritettiin keskitetysti ja tarkan aikataulun mukaisesti Anders Wiklöfin jääkiekkoareenan edessä. Urheilijat kokivat hyvin arvokkaaksi mitalin saannin ja moni lähti musiikin tahdissa tanssahdellen pois. Kuten esimerkiksi moneen lajiin osallistuva Marja Metsänkylä, joka oli aivan haltioissaan tästä seremoniasta. 

Helsingin Kisa-Veikkojen Ari Aartola (M70) oli todella tyytyväinen 80 metrin aitajuoksuunsa. Alun sipsuttelun jälkeen hän sai juoksuunsa ryhtiä ja hienon vastuksen tarjonnut Kunto-Pirkkojen Kalevi Kytölä jäi niukasti toiseksi. Aartola valitti muutaman muun urheilijan tavoin, että sairastettu korona oli vienyt voimat. Toipuminen oli edelleen käynnissä. Kuopion Reippaan Antero Markunsalo (M80) harmitteli sitä, kun korona oli pilannut monta kilpailu- ja harjoittelutapahtumaa. Ikää tulee lisää ja pitäisi päästä kilpailemaan. 

Hannele Kivistö (N75) kiersi kentän yksin 25 kertaa alittaen tunnin ajan (59.47,31). Hannele sanoi, että juoksisi sitä mieluusti muitten kanssa, mutta ei saman ikäisiä tahdo löytyä pitkille ratamatkoille. Tuulenpuuskat eivät harmittaneet Kivistöä ollenkaan, päinvastoin hän olisi toivonut lisää virvoittavia puhureita. Miesten sarjoihin sentään saatiin hieman enemmän osallistujia. Jorma Ojen Kunto-Pirkoista teki kelpo ajan kymppitonnilla: 44.47,07. 

Tulokset ja lähtölistat on luettavissa järjestäjän sivuilta ja tulosten kehittymistä voi laji lajilta seurata reaaliajassa: https://sm.ikfalken.fi/fi/tulospalvelu/ 

Huomenna jatketaan 

Kello 11 lähtien Pedersören urheilukentän hyvillä suorituspaikoilla nautitaan kaikkien ikäluokkien suorituksista. Moukari on jännittävä laji, onhan se yksi suomalaisten vahvimpia lajeja aikuisurheilijoiden arvokisoissa. Omien Tampereen MM-kisojen jälkeen moukarinheittäjät ovat edelleen hyvässä kunnossa. Toinen hieno kenttälaji on korkeushyppy. Tarjolla on estejuoksua ja 3000 sekä 5000 metrin ratakävelyä. Illan päättää 100 metrin finaalit. Kello 17:40 – 20:00 etsitään ikäluokkien nopeinta. Yleisö elää mukana näissä taistoissa. Yleisöllä on vapaa pääsy. 

Kuvat: 

Kisojen vanhin osanottaja Pekka Penttilä (M95) arvokkaassa mitaliseremoniassa Pedersöressä. (JPG-kuva) 

SAUL Media