Masters yleisurheilijoiden Baltian mestaruuskilpailut 12.–13.8. Tallinnassa

Masters yleisurheilijoiden Baltian mestaruuksista kilpailtiin Tallinnassa Virossa 12.–13.8.

Suomi oli myös virallisesti kutsuttu mukaan kilpailuun. Suomesta osallistuikin hieno 45. urheilijan joukkue, joista suuri osa osallistui yhteismatkalle majoittuen järjestäjän kisahotelissa. Suomen joukkue painottui tälle kertaa lyhyiden juoksumatkojen ja hyppääjiin. Heittoihin ja kestävyyslajeihin osallistui muutamia urheilijoita.

Kilpailut olivat uusi kokemus monelle, koska Suomella ei aiemmin ole ollut joukkuetta kilpailuissa. Kilpaileminen Baltian urheilijoiden kanssa oli varsin mukavaa. Kilpailu oli keskisuuri 400. osallistujalla. Suurin joukkue oli järjestäjämaa Virolla. Latvialla oli satakunta osallistujaa ja Liettualle n. 50. Varsin samankokoinen kilpailu, kuin Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Suomen ulkopuolella järjestettynä.

Baltian tapa järjestää kilpailuja

Suomalaisittain tarkasteltuna Baltian kilpailuissa oli kevyemmät käytännöt esim. erillistä varmistusta ei tehty, vaan numeron haun yhteydessä vahvistettiin osallistuminen. Kisapäivänä ei toteutettu lajia edeltävää callingia, vaan nimenhuuto kilpailupaikalla. Kilpailun johtaja päätti muuttaa aikataulua viime hetkellä, joka aiheutti ajoittain sekaannusta. Kilpailut toteutettiin suorina loppukilpailuina kaikissa lajeissa.

Kilpailun tunnelma oli eloisa. Paikallista musiikkia soitettiin hyvällä äänentoistolla ja kuulutus toimi varsin hyvin. Kuulutuskieli on Eesti ja Englanti. Baltian ennätyksistä ei sen sijaan ollut tietoa, joka olisi ollut mielenkiintoista tietoa.

Päästadionin yhteydessä oli 300 m lämmittelykenttä, joka oli erinomainen lisä kilpailulle. Kentälle toteutettiin myös muutamia lajeja mm. kuula, paino, moukari ja korkeushyppyjä. Palkintojen jaon läheisyydessä tarjoiltiin ilmaista keittoa. Mitalit olivat näyttäviä.

Kilpailun yhteydessä järjestettiin pikaviesti, jossa sarjat olivat 35-49 ja 50+. Suomi pärjäsi hyvin varsinkin naisissa, jossa Suomi voitti nuoremman sarjan ja otti sijat kaksi ja kolme vanhemmassa sarjassa.

Kuvassa; Naisten viestijoukkueen urheilijoita. Kuva Tanja Liski

Mielenkiintoinen palkitseminen

Kilpailuissa palkittiin kolme parasta sarjoittain sekä lajiryhmän paras nais- ja miesurheilija.

Suomalaisista lajiryhmien parhaana valittiin kaksi naisurheilijaa:

Paras naispikajuoksija: Sinikka Illaru N65 (100m ja 200m)

Paras naishyppääjä: Tuire Mäki N45 (pituus)

Kuvassa: Paras naishyppääjä Tuire Mäki, kuva Mika Parkkali

Tulokset

Baltian mestaruuskilpailujen järjestäjät olivat tyytyväisä suomalaisten osallistumiseen toivotavat suomalaisten osallistuvan jatkossakin. Seuraava kilpailu järjestetään Latviassa kesällä 2024.