Helge Lönnroth ja Martti Mäkelä in Memoriam

HELGE LÖNNROTH

Joulukuussa 105 vuotta täyttänyt Helge Lönnroth nukkui pois heinäkuun 14. päivänä Turussa. 

Helge syntyi Paraisilla 8.12.1916 eli aikana, jolloin Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Itsenäisyytemme alkuaikoina Paraisten pojat harrastivat urheilua. Jäällä luisteltiin ja pelattiin jääpalloa itse tehdyillä luistimilla. Yleisurheilu eli nousukautta Suomessa. Hiihdossa Helge sai ensimmäisen palkinnon ja nyrkkeilyssä piirinmestaruuden. Seura oli Pargas Idrottsförening. Helge aloitti levysepän työt 17-vuotiaana kalkkikaivannolla, missä urheilu oli arvossa. Suojeluskunta toi mukaan myös ampumaurheilun.

Helge kuului ikäluokkaan, joka joutui kokemaan kovat sotavuodet. JR 14 riveissä hänet vietiin kesäkuussa 1941 ensin Ahvenanmaalle ja sieltä Petsamoon. Myöhemmin rykmentti taisteli Maaselän kannaksella. Asemasodan aikana sielläkin urheiltiin. Helge osallistui Röhörannan moniotteluun, johon kuului juoksu, kuula, keihäs ja käsikranaatin heitto. Helge voitti kilpailun ja sai kahden viikon loman.

Sotien jälkeen jatkui työ metallialalla, johon liittyi opiskelu. Helge valmistui koneinsinööriksi ja hänestä tuli laivanrakentaja, joka erikoistui uusimpaan teknologiaan. Sodan jälkeen rakennettiin paljon laivoja sotakorvaukseksi Neuvostoliitolle. Helge oli rakentamassa Valmetin telakalla 30 hinaajaa. Eläkkeelle hän jäi Pansion telakan kehityspäällikön toimesta v. 1981.

Ollessaan työelämässä Helgellä säilyi tuntuma urheiluun. Myös kesämökin rakentaminen ja metsätyöt kehittivät kuntoa ja voimia. Eläkevuosien alussa aktiivinen urheilu jäi, mutta kerran urheilija on aina urheilija. Niinpä 1990-luvulla Helge ilmestyi Turun veteraanien heittopaikalle. Taustalla oli jo nuoruudessa omaksuttu halu kilpailla ja voittaa. Aluksi tulokset olivat  keskinkertaisia, mutta pian hyvä harjoittelu alkoi tuottaa menestystä. Vaimon kuoltua 2001 urheilu toi uutta  sisältöä Helgen elämään ja tulokset paranivat. Vuonna 2003 Helge  voitti heittolajeissa kolme kultaa ja yhden hopean MM-kilpailuissa Puerto Ricossa,  ja hänet valittiin Suomen parhaaksi veteraaniurheilijaksi. 

Helge siirtyi v. 2004 perustettuun Turun Senioriurheilijat – seuraan, joka erikoistui  heittolajeihin. Sen riveissä Helge voitti vielä 10 maailmanmestaruutta, ja hän on seuran kunniajäsen. Helge on tehnyt useita maailmanennätyksiä vuosien varrella. Viimeisen kerran hän osallistui v. 2017 Lohjalla  SM-kilpailuihin 100-vuotiaiden sarjassa. Ja vielä 100-vuotiaana lääkäri olisi uusinut Helgen ajokortin kahdeksi vuodeksi, mutta pojan mielestä isän autoilu sai jo riittää. Helge asui Puutarhakadun asunnossaan ja siirtyi vasta viimeiseksi viikoksi palvelutaloon.

Meille nuoremmille Helge Lönnroth oli hyvä esikuva ja miehen malli. ”Ilman urheilua minä olisin jo kuollut”, sanoi Helge kauan sitten. Kannustakoon Helgen esimerkki meitä nuorempia pysymään hengissä  mahdollisimman pitkään.

Olavi Koivukangas

Turun Senioriurheilijoiden  kunniapuheenjohtaja

Martti Mäkelä

Martti Mäkelä kuoli 8.9.2022 Alajärven akuuttiosastolla läheisten läsnä ollessa. Hän oli syntynyt Lappajärvellä 15.7.1929. Kaipaamaan jäävät lapset ja lapsenlapset perheineen sekä muut sukulaiset ja ystävät. (Ilkka-lehti 10.9.2022)

Urheiluystävät jäävät kaipaamaan. 

Moninkertainen Suomen mestari vuosien varrelta ja myös Pedersören kisoista sekä moninkertainen MM-mitalisti Tampereen MM-kisoista on yllättäen poissa.