Perinteisen tyylin SM-hiihdot 19.-20.2.

Kierroslaskijat tarkistavat merkintöjään. Kuva:Aarto Nevala

Suomen Aikuisurheiluliiton perinteisen tyylin SM-hiihdot pidettiin Tampereella Kaupin urheilupuistossa. Kilpailumatkoina oli sprintit ja pitkät matkat.

Lauantaina kilpailtiin sprintissä ja parisprintissä. Kilpailuista muodostui ns. iltakisat, kilpailut alkoivat  iltapäivällä kolmen aikaan ja viimeiset joukkueet parisprintissä starttasivat klo 17.02. Kisat käytiin 1,3 km radalla, jossa oli hyvin nousuja ja vauhdikas lasku vaihtoon sekä maaliin tullessa.

Sprintit saivat hyvän vastaanoton kilpailijoiden keskuudessa.

Sunnuntaina kilpailtiin 10-, 20-, ja 30 km:n matkoilla. Kympin matka hiihdettiin n. 3 km:n radalla, joka kierrettiin kolme kertaa. Rata ei ollut niin vaativa kuin muilla päivän kilpailumatkoilla.

20- ja 30 km:n kisaan osallistuneet kiersivät tarvittavan määrän 5 km:n rataa, joka on Kaupin kilpavitonen, ja joka täyttää myös kansalliset ja SM-hiihtojen kilpailuvaatimukset.

Sunnuntain sää oli pilvinen ja pakkasta pari-kolme astetta eikä suksiongelmia voitelunsuhteen ollut.

Kokenut hiihtokilpailujen kävijä Alpo Virtanen lykki 10 km:n tasatahtia ja voitti sarjansa ylivoimaisesti Kuva:Aarto Nevala

M80-sarjassa 10 km hiihtänyt Hyvinkään Hiihtoseuran Alpo Virtanen työnteli koko matkan tasaporkkaa, jota nimitystä kilpailujen kuuluttaja Tapio Lindroos käytti tasatyönnöistä. Alpo voitti ylivoimaisesti oman sarjansa. Alpo Virtastahan pidetään Pauli Siitosen tapaan ensimmäisinä hiihtäjinä, jotka ovat käyttäneet luistelutyyliä. Kyseinen pari kilpaili 47 vuotta sitten Itävallassa ja olosuhteiden vuoksi pitovoiteet eivät pysyneet suksien pohjissa. Lipsuvien suksien vuoksi Pauli ja Alpo rupesivat potkimaan toisella jalalla vauhtia latu-uran vierestä. Alpo voitti kyseisen kisan ja Pauli oli toinen.

Leo Ukkonen voitti M65-sarjan. Kuva:Aarto Nevala

Viikonlopun SM-kisoissa koettiin paljon hyviä onnistumisia ja yksi onnistuja oli muun muassa Kunto-Pirkkojen Leo Ukkonen, joka voitti hyvä tasoisen M65 sarjan.

Kilpailujen järjestäjä Kunto-Pirkat suoriutui järjestelyistä hyvin, toimitsijoita oli tarpeellinen määrä paikalla. Latumestarit olivat myös tehneet hyvää työtä, ladut olivat molempina päivinä loistokunnossa.