Mikkelin SAUL SM-kisat päätökseen sunnuntaina

80-vuotaiden 1500 m loppukamppailu Kuva:AArto Nevala

Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) SM-kisat päättyivät sunnuntaina 1.8.2021. Mikkelin urheilupuistossa ja Metsolankadun kentällä aikuisurheilijat panivat taas parastaan.

Kisat jäävät mieleen monista ennätyksistä ja sujuvista järjestelyistä. Kun juttelimme urheilijoiden kanssa selvisi, että Mikkelin urheilukentän sijaintia ihan keskellä kaupunkia pidettiin aivan oivallisena. Monilla oli mukavia muistoja kentästä jopa juniorivuosiltaan asti sekä muista aikuisten urheilukisoista. Osasipa joku jopa osoittaa sitä kohtaa takakaarteesta, jossa oli kaatunut aitajuoksun aikana. Ennätysten nopeaa ilmoittamista pidettiin arvossa. Tulospalvelu pelasi hyvin koko viikonlopun aikana. Ainoastaan tulostaulujen puutetta hieman harmiteltiin.

Tarjolla oli sunnuntaina lyhyet aidat, 10 000, 1 500 ja 400 metriä, kuulantyöntöä, kiekkoa, seivästä ja kolmiloikkaa. Ajoittaiset sadekuurot tekivät vierailuja kentällä, mutta ei sateista ollut pahemmin haittaa. Pääosin oli poutaa.

Mikkeli luovuttaa kisaisännyyden IK Falkenille Kuva: Aarto Nevala

Pienimuotoisten juhlallisuuksien myötä IK Falken otti vastaan seuraavien SM-yleisurheilukisojen järjestelyvastuun kielikylpysuosituksin, sillä seuraavat kisat ovat ruotsinkielisellä Pohjanmaalla Pedersöressä.

Viimeisenä kisapäivänä syntyi yksi Suomen ennätys ja kaksi Pohjoismaiden ennätystä. Kerkkoon Urheilijoiden Seija Nurmi juoksi 65-vuotiaiden 10 000 metrillä uuden Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen ajalla 43.49,03. Entisen ennätyksen oli tehnyt Riitta Rasimus vuonna 2010. Nurmen suoritus oli ainutlaatuinen, sillä hän on kilpaillut viikon aikana neljästi juosten kaksi Pohjolan ennätystä ja kolme Suomen ennätystä. Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden gasellimaisesti etenevä Katrin Mertanen juoksi 55-vuotiaiden 80 metrin aitojen Pohjoismaiden ennätyksen 13,71 vastatuulen ollessa 1,0 m/s. Entinen ennätys oli norjalaisella Heidi Barthilla 14,11 vuodelta 2019. Pohjoismaiden ennätys oli Mertaselle jo kolmas Mikkelin SM-kilpailuissa.

93-vuotias Sporttiveteraanien Senni Sopanen on SM-kilpailuiden vanhin naisosanottaja. Suomen mestaruus tuli kuulantyönnössä tuloksella 4,00. Sopanen palkittiin Metsolassa EMA:n diplomilla aiemmin tehdystä Euroopan ennätyksestä kolmiloikassa (3,40 Malagassa 12.9.2018).

Lahden Ahkeran Sanna Erkinheimo juoksi 400 metriä aikaan 58,21. Aika jää vain 15 sadasosaa Katrin Kreenin (Mertanen) 40-vuotiaiden Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksestä. Hämeenlinnan Tarmon Sampo Kiviharju voitti 35-vuotiaiden 400 metriä ennätyksellään 49,33. Ikäluokan Suomen ennätys on Vesa-Pekka Pihlaviston 49,13 vuodelta 2000. Hyvää vauhtia ratakierroksella piti myös Muuramen Yrityksen Reijo Vauhkonen jääden ajallaan 1.05,99 vain 78 kymmenystä 70-vuotiaiden Suomen ennätyksestä.

Kunto-Pirkkojen Tiia Hautala juoksi rytmikkäästi 80 metrin aidat aikaan 12,49. Ikäluokan Suomen ennätys on Hautalan nimissä 12,33 vuodelta 2017.  Hautala täyttää ensi vuonna 50 vuotta ja odottaa innolla Tampereen MM-kilpailuja.

Kiitos Mikkelin Kilpa-Veikot kun järjestitte ammattitaitoisesti ja rennossa talkoohengessä hyvät yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut.

Teksti: SAUL-media

Kuva: Aarto Nevala