SAUL juttusarja ”Miten päädyit aikuisurheilijaksi” Teija Aho

Juttu julkaistu Ikiliikkujassa 5/2020.

Teija Aho, Pulkkilan voimanainen ja liikuntavaikuttaja

Teija Aho on varsinkin heittolajien harrastajille tuttu SAUL ry:n kisoista. Siellä missä Teija liikkuu, siellä myös nauru raikuu! Iloisella ja positiivisella otteella urheiluun suhtautuva Teija tsemppaa aina myös kilpakavereitaan ja jakaa neuvojaan niitä kaipaaville. Ensi vuonna hän siirtyy N50 sarjaan.

Teija aloitti aikoinaan synnyinseutunsa Pihtiputaan Urheilijoiden riveissä urheilemisen. Erityisesti heittolajit kiinnostivat Teijaa ja hän muistelee olleensa 6-v, kun ensimmäisen kerran työnsi kuulaa. Kaikki muutkin lajit tulivat o. s. Parkkosen Teijalle tutuiksi, sillä kokeilematta jäivät silloin vain 3-loikka, moukari ja seiväs. 12-vuotiaana hän pärjäsi kävelyssäkin valtakunnallisesti hyvin Reima Salosen opeilla. Pihtiputaan Urheilijoiden aikana hän saavutti SM-kultaa 18-vuotiaiden tyttöjen keihään joukkuekilpailuissa yhdessä Nina Paanasen kanssa. Menestystä tuli myös Vetoapukisoissa 14-vuotiaana Teijan heittäessä mestariksi. Kaikkien aikojen pisimmän keihäskaarensa Teija on heittänyt v. 1991 tuloksella 45,88 m.

Teija ohjasi jo 14 – 15-vuotiaana oman urheilu-uransa lisäksi seuransa nuorempia urheilijoita. Seura tarjosi koulutusta tehtävään, mikä antoi varmuutta toimintaan. Mukavina muistoina nuoruudesta ovat jääneet mieleen ulkomaan kilpailureissut Norjan Bodössä, joka oli Pihtiputaan ystävyyskaupunki.   Viron ja Tsekkoslovakian kisamatkat sekä Kyproksen urheiluleiri ja TUL:n mestaruuskisat ja mestaruudet ovat painuneet myös muistoihin.

Pihtiputaan Urheilijoiden valmentajista jäivät mieleen erityisesti Alpo Pirttinen ja Topi Markkanen, jonka opissa punttitreenit tulivat myös tutuksi. Nuorena opitut tekniikka- ja voimaharjoittelut ovat kantaneet läpi elämän ja pitäneet hyvässä kunnossa.  Pihtiputaalla etenkin keihäänheitto oli erityisasemassa ja Teijakin oli mukana keihäskarnevaaleilla jo 11-vuotiaana ja monena muuna vuotena.  Jyrki Blom oli yksi hänen keihäskoulun opettajistaan.

Noin 19-vuotiaana hän siirtyi Turun Weikkoihin muiden seuransa urheilijoiden kanssa, kun oman seuran toiminta hiipui paikkakunnalla. Seuraa hän edusti muutaman vuoden ajan. Teija on pelannut myös lentopalloa sarjatasolla mm. Pihtiputaan, Reisjärven ja Pulkkilan riveissä.

Teija päätyi Pulkkilaan avioliiton myötä ja työskentelee siellä nykyään varhaiskasvatuksen opettajana. Perheessä on aviomiehen lisäksi myös kaksi poikaa (16- ja 18-v), joiden kanssa on mukava perheenä pelata sulkapalloa, frisbeegolfia ja hiihtää. Lisäksi Teija treenaa kuntonyrkkeilyä, punttitreeniä ja jumppaa.

Teija on toiminut jo noin seitsemän vuoden ajan urheiluseura Pulkkilan Ponnen puheenjohtajana ja sitä ennen myös yleisurheilujaoston jäsenenä. Hän vetää yleisurheilukoulua lapsille ympäri vuoden sekä kahvakuulajumppaa aikuisille, jota vedetään kesät talvet kylätalon pihalla. Ulkoliikunta on Teijan mukaan vain pukeutumiskysymys, mutta pakkasrajana pidetään kuitenkin -15 astetta.  Kesällä toiminnasta on 2,5 kk tauko, jolloin Teija ehtii kiertää omia kisojaan.

Aikuisurheilukisoihin Teija päätyi osallistuttuaan Pulkkilan kunnanmestaruuskisoihin, joissa työnsi lähes kylmiltään yli 10 m kuulaa. Pulkkilan seura-aktiivi Kaisu Rönkkömäki sai houkuteltua Teijan takaisin urheilukuvioihin mukaan ja niinpä Teija osallistui Raahessa ”alaikäisenä” keihäskisoihin, jossa heitti lupauksia antavasti yli 34 metriä lenkkarit jalassaan. Siitä se sitten lähti… Aikuisurheiluliiton kisoihin Teija pääsi osallistumaan 35-vuotiaana.

Lasten ollessa pieniä heittoharjoittelun mahdollistivat seurakaverit Tatu Ruotsalainen ja Sanni Väyrynen. Sanni liikkui kentällä lasten kanssa, kun Teija ja Tatu heittelivät.

Aikuisurheilun puolella Teija on niittänyt menestystä ikäsarjasta toiseen heitoissa ja heittoviisiottelussa. Teija on jokaisessa lajissa tasaisen hyvä ja esimerkiksi pyörähdystekniikan opettelu on tuonut lisämetrejä moukariin ja painonheittoon. Siinä Teija näkee myös suurimmat tulevaisuuden haasteensa, kun pyörähdyksiä pitäisi saada heittoihin lisää. Aikuisurheilijana Teija on heittänyt kiekossa oman ennätyksensä  32,70 m eli koskaan ei ole liian myöhäistä. Myös Olympiapainonheitossa Teija on kilpaillut hyvällä menestyksellä.

Paitsi urheilijana ja seurajohtajana, niin Teija on ollut tukena myös nuorelle urheilijalle. Tiisa Paukku edustaa Pihtiputaan Tuiskua keihäänheitossa ja on menestynyt 15 – 16–v SM-tasolla. Teija on ollut Tiisan tukena ja tsemppaajana valmennuksessa ja kisoissa mukana.

Ennen kaikkea Teija kokee aikuisurheilun antavan hänelle hyvää kuntoa ja työkykyä. Kisat katkaisevat mukavasti vuoden ja tarjoavat mahdollisuuden kavereiden tapaamiseen. Lisäksi kisoissa tutustuu aina uusiin ihmisiin, joiden kanssa on mukava jutella. Kiitollisena Teija muistelee useita ihmisiä, jotka ovat olleet hänen urheilu-urallaan mukana.

Teija Ahon haastattelu 27.9.2020, Marjo Sjögren