”Henkilökuvassa” Kauno Anttila

Juttu julkaistu Ikiliikkujassa 2/2018

Kauno Anttila
Sarja: M80
Lajit: Pikajuoksu ja keihäänheitto
Seura: Spove

Taustaa

Henkilökuvassa ei ole tarkoitus avata Kaunon lapsuutta ja nuoruutta tarkemmin. Henkilökuvan kirjoittajaa kiehtoi kuulla, mitkä asiat motivoivat harjoittelemaan ja kilpailemaan varttuneemmalla iällä. Henkilökuva on kertomus urheilijan aikuisurheilun taipaleelta, joka on kestänyt 16-vuotta. Henkilökuvassa on tarkoituksena selvittää, miten kahdeksankymppinen harjoittelee ja kilpailee. Urheilemisessa ja kilpailemissa on paljon ulottuvuuksia. Jokaiselle urheilijalla on tarina kerrottavaksi ja kuultavaksi.

Aikuisurheilua

Kauno aloitti aikuisurheilun 65-vuotiaana vuonna 2002. Alussa hänen päälajinsa olivat pikajuoksu ja moniottelut. Myöhemmin lajeiksi ovat muotoutuneet pikajuoksu ja keihäänheitto.

Haastattelin Kaunoa henkilökuvaa varten puhelimitse. Puhelun aikana mielikuvitukseni pääsi valloilleen Kaunon kertoessa tarinaansa. Mietin puhelun aikana millaista olisi vierailla Kaunon kotitilalla. Nykyaikana on käytössä satelliittikuvia ja muita hienouksia, mutta miksi pilata mielikuvaa. Urheilussa tunteet ja aistit ovat juuri niitä asioita, jotka tekevät urheilusta ainutlaatuisen.

Harjoittelu

Miten harjoittelet ja kuinka paljon? ”Harrastan liikuntaa lähes päivittäin. Teen päivittäin venyttelyä tai muuta jumppaa. Rankempaa treeniä tulee kaksi kertaa viikossa”. Olisiko tämän kaltaisessa ohjelmoinnissa oppimista nuoremmillekin? Moni harjoittelee paljon tehoa ja kuormittamaa, mutta unohtaa tehdä päivittäiset helpot ja huoltavat harjoitukset.

Missä teet harjoituksesi talvella ja kesällä? ”Teen harjoitukseni omalla kotitilallani Kirkkonummella. Olen rakentanut kotitilalleni yleisurheilun suorituspaikkoja harjoittelua varten. Minulla on rakennettuna mm. oma juoksusuora, pituushyppy sekä seiväshyppypaikka ja heittäminen onnistuu myös. En ole tarvinnut talviharjoitustiloja ja urheilukenttää viikoittaiseen harjoitteluun. Valmentajaa minulla ei ole ollut, mutta olen ollut mukana Into Turvaisen leireillä Kuortaneella ja Tanhuvaarassa. Ajattelin lähteä kesäkuussa aikuisten heittokarnevaalille Tanhuvaaraan”.

Maailmanmatkaaja

Haastattelun toinen mielenkiintoinen aihe oli kuulla Kaunon kilpailuista ja arvokilpailureissuista. SAUL toiminnassa, kun on myös isossa osassa kilpailutoiminnassa sosiaalinen ja matkailullinen puoli. Arvokilpailuissa ei ole tulosrajoja tai pääsyvaatimuksia, joten aikuisurheilijalla on mahdollisuus yhdistää matkailu ja kilpaileminen yhteen.

Olit Kauno mukana Madridissa ja kerroit haluistasi lähteä myös Ruotsin Boråsiin ja MM-Malagaan. Kertoisitko missä kaikkialla olet kilpaillut? ”Lähden aina mielelläni mukaan kilpailumatkoille mahdollisuuksien mukaan. Tarkoitukseni on kilpailla MM-Malagassa sekä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Boråsissa kesällä 2018, myös vuoden 2019 arvokilpailut kiinnostavat. Aikaisemmin olen ollut mukana kilpailumatkoilla Turkissa Ismirissä, Sloveniassa Ljubljanassa, Espanjassa Madridissa, Brasiliassa, Saksassa, Islannissa, Unkarissa, Ruotsissa, Tanskassa ja lista jatkuu.

Tuorein esimerkki kilpailumatkan kommelluksista tapahtui EM-Madridissa. Kauno ja osa Suomen joukkueen urheilijoista oli jäädä matkalle Frankfurtin lentokentälle. Tämän syynä oli todella runsas kolmen senttimetrin lumikerros. Lumisateesta johtuen lennot myöhästyivät ja osa jouduttiin peruuttamaan. Näin tapahtui myös Suomen joukkueen jatkolennolle Madridiin. Onneksi joukkue saatiin iltakoneella puolenyön jälkeen perille ja näin urheilijat aloittivat urakkansa hieman väsyneinä, mutta iloisina yli 12 tunnin myöhästymisestä huolimatta. Kauno ja muu varttuneempi kaarti jaksoivat pysyä hyvällä tuulella ja reippaina matkustuksen ja koko kilpailutapahtuman ajan. Liikuttavan mahtavaa!

Teksti ja kuvat Oki Vuonoranta