SAUL juttusarja ”Miten päädyit aikuisurheilijaksi” Sakari Hallia

Sakari Hallia
Oulun Ikiliikkujat, M80

Maalaistalon poika. Rakennusmestari.

Nuoruudessani minulla ei ollut urheilumahdollisuuksia. Hiihto oli ainoa mahdollisuus ja kun suksi meni poikki, niin se talvi oli siinä, paikkaus tehtiin pellin kappaleella.

Kovaa työntekoa kotona, metsätöitä, ojankaivua ja myöhemmin rakennuksilla Oulussa. Sain näistä hyvän fyysisen kunnon ja annan sille suuren arvon.

Harrastin normaalia liikuntaa, lenkkeilyä niin kuin muutkin. Merkittävin tapahtuma urheilun aloittamiseksi sattui Vaakunan baarissa. Tapasin siellä etelästä tullutta porukkaa, entisiä mestareita, olivat tulossa Raattiin 10- otteluun. Kilpailuun sai osallistua harrastelijatkin. Puhuivat minut ympäri ja kun itseluottamus oli silloinkin kova niin otin haasteen vastaan. Menin, tein sarjan 12.7, 532, 9.98, 150, 61.2, 19.3, 25.52, 280, 34.16, 5.28 yhteensä 4127 pistettä. Aitakorkeus oli 91cm.

 Olin 44 vuotias toimitusjohtaja, vuosi oli 1984. Olin perustanut Talotekniikka Oy:n v. 1969. Työntekijöitä oli parhaimmillaan yli sata. Sillä hetkellä piti urheilukilpailut siirtää tulevaisuuteen, mutta kipinä syttyi.

Aikuisurheilun aloitin Rovaniemen sisähallissa v. 2000. Sarja oli M60. Kakkosella olin kolmas Erströmin ja Kinnusen jälkeen. Vuonna 2001 olin sarjan tilastoykkönen tuloksella 27.21. Vuonna 2005 juoksin M65 sarjassa SE-tuloksen 27.30.

Arvokisoihin osallistuin sarjoissa M65 ja M70 tuloksena 15 palkintosijaa, joista kolme EM kultaa. Viimeinen kisani näissä sarjoissa tällä tasolla oli Jyväskylän MM-kisat v. 2012. Tuloksena kolme lajia ja kolme hopeaa, 200m, pituus ja viesti.

Kaikki ei aina ole yhtä juhlaa, vammakierre alkoi v. 2014.                    Pahimmat mainitakseni v. 2015 loukkasin pahasti ponnistavan jalanreiden. Vaativan leikkauksen jälkeen, ortopedi antoi 90% toiveen palata tasolleni. Kesä meni kokojalkakipsissä.                                      

Vuonna 2016 sain sydäninfarktin ja vain nopea toiminta OYS:ssa pelasti henkeni. Selvisin pallolaajennuksella. Lähtiessäni hoidosta kysyin hoitavalta sydänkirurgilta, voinko juosta vielä SM- tasolla.” Voit juosta muita matkoja mutta kakkosta et”. Aikoinaan kolestrolilääkkeiden siirtäminen laatikkoon oli paha virhe. Vammojen seurauksena kaksi kertaa opettelin kävelemään sairaalan käytävillä rollaattorin kanssa.

Nyt arvokisoista on kulunut 8 vuotta. Olen terve 80 v. ja tavoitteeni olivat Bragan EM-kisat ja Toronton MM-kisat. Korona pilasi juhlavuoteni, kisat peruttiin. Tampereella juoksin kasikymppisten sarjassa 60 m aikaan 9.49 ja 200 m 32.03, kakkosen aika on SE.

Nähdään tulevissa kisoissa.