SAUL juttusarja ”Terveys & ravinto”

Saunominen on terveellistä

Christer Sundqvist

Tietokirjailija Juha Pentikäinen tietää, että Suomessa oli saunoja jo pronssikaudella (1500–900 eaa.). Kaivettiin kuoppa maahan, jonka pohjalla oli kivikasa. Kun kivet oli kuumennettu, kuoppa peitettiin riukujen varaan asetelluilla taljoilla, tuohella tai turpeella. Kiville valettiin vettä, mistä syntynyt höyry kuumensi alkeellisen majan. Siellä esivanhempamme sitten istua kököttivät ja pysyivät terveinä.

Tutkittu asia

Saunomisen terveysvaikutuksia on vilkkaasti tutkittu. Hakusanoilla ”sauna” ja ”health” (terveys) löytyy lääketieteellisistä tietokannoista lähes 400 tutkimusta, joista suurin osa korostaa myönteiseen sävyyn saunan tarjoamia terveysvaikutuksia.

Professori Antti Arstila pitää saunan vaikutusta kehoon erittäin merkittävänä seikkana. Saunalla on selvästi myönteisiä vaikutuksia fyysiseen terveyteen. Elimistömme tehokas lämmönsäätelyjärjestelmä huolehtii siitä, ettei ihomme lämpötila nouse kuumassakaan saunassa viittä astetta normaalia korkeammaksi. Urheilusuorituksiin verrattuna saunan rasitus sydämeen on lievää, vaikka saunassa pulssi kohoaa. Arstila kertoo tutkimuksiin vedoten, että saunasta saatu rasitus on miellyttävällä tasolla varsinkin jos ihminen on terve. Normaalisti sauna rasittaa elimistöä vain vähän.

Katsotaan mitä hyvää saunomisesta seuraa.

Tekee hyvää sydämelle

Tietokannoissa tulee usein vastaan professori ja sydäntautien erikoislääkäri Jari Laukkanen Jyväskylästä. Hän onnistui saamaan arvostettuun ulkomaalaiseen lääkärilehteen laajan jutun erityisesti siitä miten saunominen tekee sydämelle hyvää. Sitä juttua on laajasti lainattu muihinkin tutkimuksiin.

Laukkasen ja muitten tutkijoiden mukaan sydämen toiminta tehostuu saunassa istuessamme. Sydämen syke nousee pelkästään lauteilla istuen jopa 120–150 lyöntiin minuutissa. Se on ikään kuin olisi hölkkäämässä hissukseen metsäpolulla. UKK-instituutin tutkijoiden, Laukkasen ja oululaisen Minna Hannukselan mukaan olisi hyvä saunoa 4–7 kertaa viikossa noin 20 min kerrallaan.

Saunassa veri kiertää tehokkaammin. Iho punertaa ja hiki valuu kun veri kiertää vilkkaasti ihokerroksissa. Sauna parantaa ääreisverenkierron toimintaa niin, ettei viileässä säässä tule enää yhtä helposti kylmä.

Verisuonet pysyvät hyvässä kunnossa. Verisuonten lisääntynyt joustavuus alentaa verenpainetta. Tutkimuksissa löytyy selvä yhteys saunomisen ja pienentyneen sepelvaltimotaudin riskin välillä.

Säännöllisesti saunovat kuolevat sydän- ja verisuonitautien vuoksi epätodennäköisemmin kuin vain harvoin löylyttelevät. Japanilainen sydänlääkäri Chuwa Tei on tutkimusryhmineen havainnut, että saunominen parantaa sydämen vajaatoiminnan oireita. Japanissa on myös saatu positiivisia kokemuksia saunan käytöstä sydänkohtauksen jälkeisessä kuntoutuksessa.

Saunominen lisää kehon nestetarvetta. Tämä johtuu runsaasta hikoilusta. Viisautta on nauttia nesteitä ennen ja jälkeen saunomista sekä pieniä määriä myös saunomisen yhteydessä. Varsinaisena ilonpilaajana minun on mainittava, että tavallinen vesi on paras neste myös saunassa.

Pitää mielen virkeänä

Jokainen meistä on huomannut miten hyvältä ja rentouttavalta tuntuu istua lauteilla ja miettiä niitä näitä sekä pohdiskella elämän menoa hyvässä seurassa. Sauna tarjoaa esimerkillistä hoivaa mielenterveydelle. Psykiatria tarjoaa eräänä ratkaisumallina psyykkisiin ongelmiin ahkeraa saunomista.

Myös muisti näyttäisi hyötyvän saunasta, kertoo Laukkasen tutkimus, jossa seurattiin keski-ikäisiä suomalaisia miehiä noin 20 vuoden ajan. Dementian ja Alzheimerin taudin riski väheni jopa 66 prosenttia useammin saunovilla.

Saunaseuran sivuilla tarjotaan selityksiä saunan rentouttavasta vaikutuksesta. Saunominen aiheuttaa aivoissa hyvää oloa tuottavan endorfiinihormonin tuotannon lisääntymistä. Osassa tutkimuksia ilmiö on havaittu, osassa taas ei. Tutkimustulokset eivät ole kuitenkaan kovin luotettavat, koska endorfiinit syntyvät ja vaikuttavat aivoissa, joista sitä ei voi mitata ja verestä tutkimiseen liittyy hyvin paljon virhelähteitä.

Saunan rentouttava vaikutus voi myös olla psykologinen. Psykoanalyytikot uskovat, että saunan lämmin, rauhallinen ilmapiiri, savusaunassa vielä tumma ja hyväntuoksuinen, aiheuttaa tietynlaisen paluun lapsuuteen ja jopa äidin kohtuun ja sitä kautta tuottaa hyvänolon tunteen.

Saunassa rentoutuminen voi olla hyvinkin merkittävä tekijä monien terveysvaikutusten taustalla. Myös koettu elämänlaatu saattaa pysyä parempana, jos saunomista harrastaa säännöllisesti. Laukkanen kuitenkin muistuttaa, ettei ole varmaa, onko saunominen syy vai seuraus.

Monet kertovat unien maittavan erityisen hyvin saunan jälkeen, mutta tutkimustieto tästä asiasta on niukkaa. Koska unirytmin säätely ja nukahtaminen ovat yhteydessä ruumiinlämmön muutoksiin, on helppo kuvitella jonkinmoinen yhteys asioiden välille.

Lievittää kipua

Urheilu ja sauna yhdistetään usein. Harjoituksen jälkeen voidaan suositella saunomista. Saunan rentouttava lämpö voi helpottaa lihaskipuja ja -jännityksiä. Joissakin tapauksissa saunasta tiedetään olleen hyötyä myös esimerkiksi päänsärkyjen, reumakipujen ja kipuoireyhtymä fibromyalgian lievittäjänä.

Valitettavasti saunan kipua lievittävä vaikutus on hyvin yksilöllistä. Joillakin ihmisillä saunan lämpö voi jopa pahentaa kipua.

Parantaa vastustuskykyä

Toimiva immuunipuolustusjärjestelmä on terveyden oiva rakennuspalikka. Jos haluaa pitää flunssan loitolla, vitamiinien ja käsienpesun lisäksi myös saunomisesta voi olla iloa. Useammin saunovilla on vähemmän flunssaoireita ja heidän tulehdusarvonsa ovat hieman matalammat, professori Laukkanen kertoo.

Keuhkoperäisiä tulehdussairauksia, kuten kroonista keuhkoputkentulehdusta, keuhkokuumetta ja jopa astmaa esiintyy saunojien joukossa vähemmän. Vielä ei ole selvää, onko yksistään saunominen syynä vastustuskyvyn tehostumiseen vai vaikuttavatko siihen myös muut elintavat.

Tarjoaa apua iho-ongelmiin

Toisin kuin saattaisi usein väitetään, saunominen ei kuivata ihoa, vaan päinvastoin parantaa ihon läpäisevyyttä niin, ettei saunojan iho kuivu. Saunominen parantaa joitakin iho-ongelmia. Esimerkiksi psoriaatikot ovat saaneet saunasta apua pahoihin ihovaivoihinsa.

Eiköhän mennä taas illalla saunaan?

Juttu julkaistu Ikiliikkujassa 6/2019