SAUL juttusararja ”Henkilökuvassa” Heli Herlevi-Malila

Henkilökuvassa aikuiskeihäänheittäjä Heli Herlevi-Malila:

SERP ANSAITSEE ISON KIITOKSEN

Seppo Räty ja Esa Paasonen verkostoineen ansaitsevat täydet pisteet ja ison kiitoksen tekemästään viimeaikaisesta työstä suomalaisen aikuisurheilun heittovalmennuksen hyväksi. Pitkäjänteisyys, näkemyksellisyys, systematiikka, testaaminen, kehittymisen seuranta ja valmennuksen suuntaaminen. Kaikki tämä on vienyt jättiaskelin eteenpäin aikuisurheilun valmennuskulttuuria ja urheilijoiden kehittymistä Suomessa. 

Sanoilla on painoarvoa, kun ne tulevat aikuisurheilun nelinkertaiselta maailmanmestarilta, Heli Herlevi-Malilalta.

Heli Herlevi-Malilalla on perspektiiviä aikuisurheiluvalmennuksen kehittämistyöhön useamman vuoden ajalta. Rädyn ja Paasosen tuoma buusti on hänen mukaansa nähtävissä hyvin selkeästi.

”Olemme saaneet lajin harrastajille järjestelmän, jonka avulla tavoitteellisesti harjoitteleva voi päästä tuloksiin. Samantyyppistä toimintaa voisi suositella aikuisurheilun kaikille lajiryhmille”, hän toteaa.

Herlevi-Malilan arvion mukaan SERP palvelee heittolajien harrastajia, mutta hänen mukaansa ei olisi pahitteeksi, että myös muille lajiryhmille saataisiin vastaavat vahvat veturit ja järjestelmät. 

”Ei olisi ollenkaan huono ajatus, että aikuisurheilun lajiryhmille tarjottaisiin lisäksi yhteisiä leirityksiä, joiden aikana eri lajiryhmien valmentamisen tietotaitoa jaettaisiin urheilijoiden ja valmentajien kesken. On varmaa, että yhteisesti järjestetyt leiritykset lisäisivät aikuisurheiluperheen yhteishenkeä, keskinäistä voimaa ja aikuisurheilun tarvitsemaa näkyvyyttä.”

Monipuolinen liikuntatausta

Naisten 55-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Herlevi-Malila on pitkän linjan liikkuja. Urheilun pariin hän siirtyi luontevasti alle kymmenvuotiaana Kälviällä, jossa perinteiset lajit – hiihto ja yleisurheilu – hallitsivat suvereenisti lasten ja nuorten vapaa-ajan viettoa.

”Minua olisi nuorempana kiinnostanut myös baletti, mutta sitä maaseudulla ei ollut tarjolla”, Heli Herlevi-Malila harmittelee. Kipinä tanssia kohtaan on hänellä edelleen säilynyt ja olemassa.  Siitä merkkinä on se, että zumba ja muu tanssillinen ryhmäliikunta ovat hänelle tänäkin päivänä kovin mieluisia harrastuksia.

”Lapsena olin monipuolinen yleisurheilija. Harrastin oikeastaan kaikkia tarjolla olleita lajeja. Olin itse asiassa aluksi enemmän juoksija ja hyppääjä kuin heittäjä. Keihäs tuli mukaan, kun isäni osti veljelleni keihään. Veljeä kiinnostivat kuitenkin moottorit enemmän.  Niinpä välineen jäädessä vapaaksi isäni tarjosi sitä minulle. Kun heittäminen luonnistui mukavasti heti alusta lähtien osaamisen kehittyminen isän, entisen mestaruussarjan pesäpalloilijan valmennuksessa ruokki myös keihäsharjoittelua.”

Keihäänheittoa Heli Herlevi-Malila harjoitteli aktiivisesti 1970-luvulla edeten mm. maajoukkuevalmennettavien ryhmään, yhdessä mm. Tiina Lillakin kanssa. Keihäänheitto alkoi kuitenkin väistyä opiskelukiireiden viedessä huomion.

Perusliikunnallisuus hänelle kuitenkin jäi aikuisiän elämäntavaksi ja siihen on myöhemmin ollut luontevaa rakentaa myös paluu keihäänheiton pariin, kun sellainen tapahtui 2010-luvun alussa.

”Mahdollisuus harrastaa yleisurheilua on ollut aina minulle kiehtova mahdollisuus. Tilaisuus heittämisen testaamiseen tarjoutui 2010-luvun alussa, kun havaitsin Hesarissa ilmoituksen urheilutapahtumasta ja jouduin lähes vahingossa mukaan yleisen sarjan yleisurheilukilpailuihin Vantaan Hiekkaharjussa. Se oli mukava sattuma ja sille tielle olen sitten jäänyt”, Herlevi-Malila muistelee.

Tavoitteet kohdillaan

Vuodelle 2019 Herlevi-Malilan tulostavoite on ollut korkealla. ”Asetin tavoitteeksi maailmanennätyksen heittämisen omassa sarjassa. Tämän tavoitteen saavuttamista on hidastanut merkittävästi olkapään jänteen repeäminen maaliskuussa sekä akillesjännevaivat ”, Heli toteaa.

Toki vaivat haittaavat treeniä ja kilpailemista, mutta tästä huolimatta kirkkonummelainen on kyennyt parantamaan Suomen ja Pohjoismaiden ennätystä kilpailukauden aikana useampaan otteeseen.  Koska sarja säilyy samana myös ensi vuonna, on tulostavoite sama myös vuonna 2020.

Viime kesästä lähtien Herlevi-Malila on valmentautunut keihäslegenda Seppo Rädyn ja SERPin valmennusohjeiden mukaisesti. Rädyn valmennusfilosofiaan ja systematiikkaan hän on ollut tyytyväinen. ”Seppo on persoona ja keihäänheiton kovan luokan ammattilainen. Olen tyytyväinen saatuun vastikkeeseen”, hän kiittelee.

Herlevi-Malilan tyypillinen viikko-ohjelma koostuu heitto- , voima- , juoksu- ja hyppyharjoittelusta. Näiden vastapainoksi hän käy ryhmäliikuntatunneilla, joita suosittelee kaikille aikuisurheilijoille niiden monipuolisuuden takia.  Harjoittelukertojen määrä vaihtelee viidestä kuuteen kertaan viikossa. Ohjelman sisällöt ja painotukset vaihtelevat riippuen harjoittelukaudesta.

Heittäjänä kehittyminen tapahtuu erityisesti ominaisuuksien kehittämisen kautta. Keskiössä on voima, nopeus, räjähtävyys ja kestävyys. ”Minun kohdallani erityisesti voimaa on pyritty viime aikoina saamaan lisää, koska Sepon mukaan tällaisilla tyhjillä hihoilla keppi ei voi lentää”. 

”Olen myös huomannut, että ravitsemuksella on yllättävän suuri merkitys kehittymiselle ja terveenä pysymiselle, kun harjoitusmäärät lisääntyvät”.

Aikuisurheilu motivoi edelleen

Herlevi-Malilan jo tähän mennessä saavuttaman mittavan kilpailumenestyksen pohjalta on aiheellista kysyä, vieläkö tavoitteet motivoivat?

”Aikuisurheilussa kilpaileminen on hauskaa ja antoisaa. Kv-kisoissa näet uusia paikkoja ja tapaat uusia ihmisiä. Aikuisurheilussa viiden vuoden välein vaihtuva sarja antaa myös mahdollisuudet uudistumiseen ja uuteen alkuun: uudessa sarjassa ovat jälleen uudet maailmanennätykset ja -mestaruudet tarjolla.”

Teksti ja kuvat:

JTM-Management