SAUL juttusararja ”Henkilökuvassa” Miia Uskalinmäki

Juttu julakistu Ikiliikkujassa 1/2019

Aikuisurheilijana korkeushyppääjästä ottelijaksi

Miia Uskalinmäki on yleisurheilija, jonka lajirepertuaari on laajentunut nuoruusiän korkeushypystä moniotteluihin. Tänä vuonna N40-sarjaan siirtyneen tamperelaisen seuraava tähtäin on Torúnin MM-halleissa.

Alunperin Uskalinmäen houkutteli yleisurheilun pariin hänen viisi vuotta vanhempi tätinsä, Anne Virtanen, joka nykyään aikuisurheilee Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden riveissä.

– Anne yleisurheili ja minä pompin perässä. Olen seurannut häntä lajista toiseen. Nyt Anne on ruvennut hiihtämään, siihen en ehkä lähde, nainen nauraa.

Uskalinmäki puolestaan tutustutti tätinsä telinevoimistelun saloihin. Lapsuudenkaverien kanssa myös painisali ja pesäpallokentät tulivat tutuiksi.

Korkeushyppy valikoitui kuitenkin omaksi suosikkilajiksi. Mikä lajissa kiinnosti?

– Se pomppu! Telinevoimistelussa tulee paljon hyppyjä ja hyppy onnistui helposti. Eikä minulle koskaan tullut rimakammoa, Uskalinmäki muistelee.

Uskalinmäen perhe muutti Tampereelle vuonna 1990. Telinevoimistelu ja yleisurheilu pysyivät mukana noin 15-vuotiaaksi asti.

– Kävin hallilla ja tein harjoitukset yksin valmentajan ohjeiden mukaan, hän kertoo.

Uskalinmäki edusti vielä Tampereelle muutettuaan kotiseutunsa Lappajärven Veikkoja. Hänen hallussaan on edelleen Etelä-Pohjanmaan piiriennätys T13-sarjan korkeushypyssä tuloksella 162 cm. Kaikkien aikojen paras tulos on 169 cm.

Teini-iässä yleisurheilu jäi kuitenkin pitkälle tauolle.

– Muistan, että korkeushyppy loppui alueleirillä Kuortaneella. Ensimmäisellä hypyllä sattui polveen niin älyttömästi, että sanoin, että nyt se loppui. Siihen korkeushyppy jäi. Telinevoimistelu puolestaan loppui kun meiltä lähti hyvä valmentaja.

Liikunnallista elämää

Liikunta on kuulunut Uskalinmäen elämään pitkähkön yleisurheilutauonkin aikana.

– Kaverit aina kysyivät, että kenen kanssa käyn lenkillä. Isä on ollut lenkki- ja hiihtokaverini aina, nuoresta pitäen tähän päivään asti. 

Iltarastit isän ja pikkusiskon kanssa kuuluvat edelleen säännöllisesti viikko-ohjelmaan ja tuovat hyvää peruskuntoa.

– Menen yleensä viiden kilometrin reitin. Siinä tulee tehtyä hyvä lenkki ihan huomaamatta. Metsässä on ihanaa ja kun siihen yhdistää liikunnan, niin mikäs sen parempaa. Vähän hukassa oltuaan kun löytää rastin, niin yes!, nainen summaa suunnistuksen hyvät puolet.

Ensi kesän tavoitteena hänellä on uran ensimmäinen Jukolan viesti Kangasalla.

Takaisin yleisurheilukentille

Yleisurheilu palaili elämään vuonna 2003, kun Uskalinmäki alkoi valmentaa junioreita Tampereen Pyrinnössä. Anne-täti houkutteli mukaan takaisin kilpakentille ja aikuisurheilun pariin.

– Kyselin Pyrinnön Elisa Hakaselta, että saisimmeko seuraan aikuisryhmän. Sellainen perustettiin vuonna 2013. Siitä se lähti.

Nykyään Pyrinnön aikuisurheilijoilla aktiivinen ryhmä, jolla on kahdet yhteiset yleisurheiluharjoitukset viikossa.

Ensimmäisiin aikuisten SM-kilpailuihin Uskalinmäki osallistui Jyväskylässä vuonna 2014. Lajina oli tuttu suosikkilaji korkeushyppy.

– Muistan kun tulin kentälle ja tajusin, että voin tehdä täällä mitä vaan.

Tämän jälkeen lajivalikoima onkin kasvanut.

Harjoittelu tuottaa tulosta

Keskustelu Kirsti Siekkisen kanssa otteluiden lounastauolla Äänekoskella innoitti Uskalinmäkeä kohti tavoitteellista harjoittelua. Vuonna 2017 joulupukki toi mieluisan joululahjan: personal trainerin. Personal trainer Mikko Korpeinen tekee sali- ja ruokavalio-ohjelmat.

– Tekeminen on muuttunut ihan erilaiseksi ja olen hurahtanut tähän touhuun. Harjoitteluun on tullut monipuolisuutta. Voimaa ja tekniikkaa on tullut lisää, Uskalinmäki kertoo.

Pauliina Savijoki tekee hänelle juoksuohjelmat ja ja Sara Syrjälä toimii apuvalmentajana.

– On ihanaa ja vapauttavaa kun joku muu suunnittelee ohjelmat ja vahtii mitä teen.

– Olen ollut yllättynyt siitä, että uskon omaan tekemiseeni paljon enemmän, kun joku muu tekee ohjelmat. Se vahvistaa luottoa siitä, että teen oikeita asioita.

Monipuolinen ja tavoitteellinen harjoittelu onkin tuottanut tulosta. Viime hallikaudella Uskalinmäki ylitti riman korkeudesta 165 cm. Se ei kuitenkaan naiselle riitä, vaan tavoitteena on oma pituus eli 170 cm. Nykykunnolla se on mahdollista ylittää, kunhan hypyn saa onnistumaan oikeassa kulmassa.

Viime kesänä Uskalinmäki olisi jopa päässyt rankingin kautta Kalevan Kisoihin, mutta jätti ne väliin, sillä tuloskunto ehti hieman hiipua talvesta.

Korkeushyppääjästä ottelijaksi

– Tykkään otella, siinä on haastetta. Pituushypyssä ja kuulassa on tullut paljon parannusta harjoittelun myötä. Keihään tulos heittelee viidellä metrillä, mutta olen heittänyt kilpailussa yli 30 metriä.

Haastetta ottelijalle tuottaa erityisesti ajankäyttö lajiharjoittelussa. Korkeushypyn harjoittelu meinaa jäädä muiden lajien jalkoihin. Treeniryhmässä pyritään käymään kaikki lajit läpi ja yhtä lajia harjoitellaan kahdessa peräkkäisessä harjoituksessa. Siten yksittäiset lajit saattavat olla pitkään tauolla, mutta niitä voi käydä harjoittelemassa yhteistreenien ulkopuolella.

– Saliharjoituksia minulla on kolme viikossa. Siitä on ollut apua siinä, että olen saanut voimatasoja ylöspäin.

Juoksutreenejä ja lepoakin pitäisi vielä sovittaa viikko-ohjelmaan. Välillä Uskalinmäki tekeekin kaksi harjoitusta päivässä.

– Itseään pitää kuunnella. Siinä on ehkä tällä hetkellä eniten opeteltavaa. Tekisin enemmän kuin olisi oikeasti kannattavaa, urheilija toteaa.

Urheilu olisi liian totista puurtamista, jos ainoastaan tuloksilla olisi merkitystä.

– Olen hyvin kilpailuhenkinen, mutta se ei ole ainoa asia, joka tuo minut kentille. Ihan parasta on tulla katsomaan tuttuja, ja miten he ovat treenanneet ja kehittyneet. Isoin juttu on, että tapaa hirveästi ihmisiä. Tulokset ovat tottakai mielessä, mutta ne ovat pienempi osa. Ovathan ne tärkeä motivaattori: ainahan sitä toki haluaa mennä ennätyksiä tekemään.

Tavoitteellisesti tuleviin kisoihin

Aikuisurheilu-uran paras saavutus on korkeushypyn mestaruus Madridin EM-halleissa 2018. Malagan MM-kisoissa Uskalinmäki sijoittui sekä korkeushypyssä että ottelussa neljänneksi.

Torúnin EM-halleissa Uskalinmäki osallistuu korkeushyppyyn, kuulantyöntöön, pituuteen ja keihäänheittoon, mutta 5-ottelu jää aikataulusyistä väliin. 

– Tavoitteena on mitali korkeudesta. Uskon, että se on mahdollinen hyvällä hypyllä, nainen toteaa.

Harjoittelu tähtääkin nyt nopeuden kehittämiseen EM-kisoja silmällä pitäen.

– Teen 30-100 metrin vetoja sekä loikkatreenejä ja pomppuja. Peruskestävyyslenkit jäävät pois ennen kisoja.

Päätavoitteena on Kanadan 2020 MM-kisojen 7-ottelu ja korkeushyppy.

– Tavoitteiden asettaminen antaa hirveästi lisäpontta. Niiden avulla jaksaa tehdä.

Liikunnallista elämää

Uskalinmäen perheeseen kuuluvat puoliso, Arto, ja pojat Aleksi, 10, ja Samu, 7. Koko perhe tykkää liikkua. Arton harrastukseksi on viimeisen vuoden aikana muodostunut perheen rintamamiestalon remontointi. Uskalinmäki työskentelee Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitossa liikuntakoordinaattorina ja järjestää oppilaitosten kanssa tapahtumia.

– Tämä on liikuntapainotteista elämää, hän sanoo iloisesti.

Yleisurheilu on Uskalinmäelle tällä hetkellä merkityksellinen ja iso osa elämää. Harjoitukset hän pyrkii ajoittamaan lasten harrastusten kanssa samaan aikaan, jotta heille jää arjessa yhteistä aikaa.

– Urheilu on vastakohta lapsiperheellisen hullunmyllyyn. Pääsen keskittymään omaan tekemiseen. On kiva, että minulla on siihen mahdollisuus, kaikilla perheellisillä ei välttämättä ole.

– Mieheni on ollut hyvin armollinen. Olemme olleet yhdessä 16 vuotta ja ensimmäistä kertaa silitin hänen paitansa, että sain iltavapaata ja pääsin likkojen kanssa treeneihin. Hän oli yllättänyt ja sanoi, että olisin voinut muutenkin mennä, Uskalinmäki nauraa.

Teksti: Sanna Hillberg
Kuva: Miian kotiarkisto

Uskalinmäki keskittyy 7-ottelun pituushyppyyn Malagan MM-kilpailuissa 2018.
7-ottelun kilpakumppanit Linda Holmström, Uskalinmäki, Wendy Visser ja Jody Ward Malagan MM-kisoissa. Ottelijoilla on hyvä yhteishenki