SAUL juttusarjat -”Henkilökuvassa” Teppo Syrjälä

Säännöllisellä ulkoilulla maailman huipulle

Ylöjärveläinen Teppo Syrjälä keikkuu vuodesta toiseen 3000 metrin estejuoksun kansallisessa kärjessä. Tänä kesänä mies osallistui Kalevan Kisoihin jo 21. kerran. Millä eväillä rakennetaan juoksu-ura, joka jatkuu huipulla juniorivuosista masterseihin?

Monelle SAULilaiselle Syrjälän aurinkoinen olemus on tuttu kilpakentiltä. Hurttia huumoria viljelevä mies toimii fysioterapeuttiyrittäjänä. Syrjälän perheeseen kuuluvat vaimo Ulla ja lapset Veeti ja Titi. Syrjälä edustaa SAUL:in kilpailuissa Kylmäkosken Veikkoja ja yleisessä sarjassa Tampereen Pyrintöä, jonne siirtyi Teivo Stayersista vuoden 2018 alussa.

Teppo Syrjälä varttui Jokioisissa. Maaseudulla harrastusmahdollisuudet olivat rajalliset, eikä juokkuepelejä juuri harrastettu. 6-vuotiaana Syrjälä kilpaili ensimmäistä kertaa ja lajina oli hiihto. Tästä parin vuoden kuluttua hän meni Jokioisten Jänteen yleisurheilukouluun ja edusti seuraa seuraavat 20 vuotta.

– Pian lajiksi valikoitui pitkän matkan juoksu. Pisin matka silloin oli radalla 1000 metriä, mies muistelee.

Jaakko Mikola oli innostava ja ammattitaitoinen valmentaja. Hänen ohjauksessaan Jänteen nuoret harjoittelivat monipuolisesti ja olivat Hämeen kärkeä.

– Voitimme Hämeen piirinmestaruuden P10 4×800 metrillä. Se oli iso juttu. Seuran vanhemmissa pojissa oli esikuvia ja piirin parhaimmistoa.

Aktiivinen hiihtoharrastus piiritasolla jäi 15-vuotiaana. Yleisurheilun monipuolinen lajikirjo pysyi mukana aikuisikään asti. Lajit moukarinheitosta kolmiloikkaan sujuvat mieheltä. Korkeuttakin hän on ponkaissut 186 cm. Miten moni arvaisi, että Syrjälällä on ollut hallussaan 20-ottelun nuorten maailmanennätys? Hän on myös voittanut lajin maailmanmestaruuden nuorten ja yleisessä sarjassa. Nuoruuden monipuolisesta harjoitustaustasta on ollut hyötyä miehen bravuurilajissa. Estejuoksu vaatii kestävyyden lisäksi rohkeutta, vahvat jalat ja kimmoisuutta.

Estejuoksijaksi Sinkkosen valmennuksessa

Vuonna 1998 Syrjälä oli käänteentekevällä harjoitusmatkalla Coloradossa.

– Olin Samuli Vasalan kanssa harjoittelemassa miten treenataan. Siitä lähti nousu huipulle, mies muistelee.

Syrjälä pääsi Sinkkosen valmennustalliin kirjoitettuaan tälle motivaatiokirjeen. Seuraavat kymmenen vuotta olivatkin aktiivista kilpaurheilua.

Mies arvostaa Sinkkosen näkemyksiä.

– Ehkä kannattaisi kuunnella häntä edelleen. Niillä opeilla on tehty kovia tuloksia.

Syrjälällä itselläänkin on selkeä näkemys kestävyysjuoksuharjoittelusta.

– Tarpeeksi paljon pitää juosta, että voi joskus juosta kovaa. Ja pitää juosta tarpeeksi kovaa harjoituksissa, että pystyy juoksemaan kovaa kisassakin, hän toteaa.

 Liikkuvuutta, nopeutta ja kimmoisuutta kannattaa ylläpitää.

– Hitautta ei tarvitse harjoitella, se tulee luonnostaan, hän nauraa.

Kalevan kisoissa 21 kertaa

Syrjälä on edelleen Pirkanmaan kärkinimi estejuoksussa. Kärkeen on nousemassa uusia lupauksia, mutta viime vuosina Syrjälä on saanut juosta esteet Hämeen piirinmestaruuskilpailuissa ylhäisessä yksinäisyydessään. Tänä kesänä hän kuitenkin jätti tämän “näytöslajin” väliin ja voitti sen sijaan 5000 metriä ja nappasi pronssin tonnivitoselta.

Viime kesän Kalevan kisojen estejuoksussa Syrjälä sijoittui yhdenneksitoista ajalla 9.54,34. Suomen mestaruuden vei kestävyysjuoksukomeetta ja Ruotsi-ottelussa Suomen sankariksi noussut Topi Raitanen.

Syrjälän mittava Kalevan kisa-ura alkoi vuonna 1996 Tampereella. Jyväskylän kilpailut olivat hänen urallaan Kalevan kisat numero 21. Edellisistä Jyväskylän kisoista vuonna 2006 oli kotiintuomisina pronssimitali, joka tuli yhdentoista vuoden sinnikkään yrittämisen jälkeen. Tämä onkin miehen mieleenpainuvin Kalevan kisa-muisto.

– Se, että saa ensimmäisen mitalinsa vasta yhdennellätoista kerralla taisi olla eräänlainen Suomen ennätys, Syrjälä nauraa.

– Muistan maaliintulon. Kisa ratkesi viimeisellä vesiesteellä, jolloin ohitin pari miestä. Ensimmäinen, joka tuli onnittelemaan oli Harri Kirvesniemi.

Neljänsiä sijoja on tullut neljä ja pistesija peräti 17 kertaa. Kertaakaan kisa ei ole jäänyt kesken, vaikka yllätyksiä on tullut matkan varrella vastaan. Pari vuotta sitten vesiesteessä oli bonuksena kilpakumppani, jonka selkään Syrjälä vahingossa loikkasi. Onneksi molemmat selvisivät rytäkästä vammoitta.

Syrjälä on edustanut Suomea Ruotsi-ottelussa neljä kertaa ja ollut kerran varamiehenä.

– Vuonna 2000 olin kolmas. Hävisin vain yhdelle ruotsalaiselle, hän iloitsee.

Teini-iän juoksukunnossa

Syrjälällä on ollut vain vähän loukkaantumisia. Kalevankisaputkeen tuli parin vuoden tauko vuosina 2013–14, kun miehen akillesjänne jouduttiin operoimaan. Hän kuntoutti itsensä takaisin radalle.

– Veikkaan, että ammatin takia tässä on sitkuteltu näinkin pitkään. Kun osaa hoitaa muita, niin osaa pitää itsensäkin kunnossa.

– Harvoin tällaiset juoksuvammat paranevat levolla. Kuntoutuksessa pitää olla aktiivinen. Paraneminen nopeutuu kun hapen saa kiertämään.

Kun Syrjälä ei voinut juosta, hän pyöräili ja homma hieman karkasi lapasesta.

–  Pyöräilin vuoden aikana lähes 10 000 kilometriä. Hommasin viisi erilaista polkupyörää, hän kertoo.

Suurin osa Syrjälän oman ikäluokan kilpakumppaneista on siirtynyt radan toiselle puolelle valmentaja-aitioon. Syrjälän juoksu-ura jatkuu edelleen. Kalevankisatavoitteena on jatkaa ainakin ensi vuoden Lappeenrannan kisoihin. Ne olisivat miehelle jo kolmannet samalla paikkakunnalla käydyt Kalevan kisat. Tällaista saavutusta löytyy harvalta – jos keneltäkään – yleisurheilijalta. Ja mikäs jatkaessa.

-Olen 18-vuotiaan kunnossa. Näitä samoja aikoja juoksin jo 1990-luvulla uran alussa. Gaussin käyrän mukaan mennään, hän nauraa.

Säännöllistä ulkoilua

Syrjälä harjoittelee edelleen tavoitteellisesti. Liikuntaa kertyy vuodessa hengästyttävä määrä: juoksukilometrejä 4000, pyöräilyä 3000 ja hiihtoa 1000. Mies laskee, että taakse on jäänyt yli 135 000 juoksukilometriä. Näillä määrillä lenkkitossuja kuluu kuutisen paria vuodessa.

Kunnossa ja SM-tasolla pysymiseen Syrjälällä on yksinkertainen motto:

– Pitää muistaa ulkoilla säännöllisesti.

– Käyn joka aamu tekemässä seitsemän kilometrin aamulenkin. Se on pienin kilometrimäärä, jonka takia kannattaa laittaa trikoot jalkaan. Sinkkosen aikaan aamulenkki oli kymppi. Näin vanhemmiten seiskakin on jo ihan hyvä, mies nauraa.

Jalkojaan säästääkseen ja itseään huoltaakseen mies pyöräilee ja hiihtää pisimmät lenkit. Haastattelupäivänä juoksukilometrejä oli kertynyt 24. Seitsemän kilometrin aamulenkki, 10 kilometrin kovavauhtinen 3.40 kilometrivauhdilla, ja sen alle ja päälle verryttelyt.

Niin kauan juostaan kun on kivaa

Aikuisurheilu-uran kohokohta ei suinkaan ole MM-hopea M40-sarjan 3000 metrin estejuoksussa Perthissä 2016, vaan viime kesän Malagan MM-kisojen 1500 metrin alkueräjuoksu.

– Se oli paras 1500 metriä sitten akillesjänneleikkauksen. Vielä kalkkiviivoilla ohitin kaksi juoksijaa ja pääsin finaaliin. Se oli oikea-aikainen onnistuminen.

Jyväskylän MM-halleissa 1500 metrillä M35-sarjassa Syrjälä saavutti pronssia. Malagassa mies sijoittui kuudenneksi 3000 metrin esteissä. 1500 ja 5000 metrillä hän sijoittui neljänneksitoista.

– Esteissä lähdin hakemaan mitalia, mutta kilometrin kohdalla kärkikolmikko lähti laukkaamaan sellaista vauhtia, että pelastin sen mitä pelastettavissa oli.

SAUL:in SM-mitaleja mieheltä löytyy kaiken värisiä. Niitä on tullut radalta, maastoista ja maantiejuoksusta. Viime kesänä Eläintarhan kentällä Syrjälä voitti 1500 m ja 3000 m esteet.

– SAUL:in SM-kilpailut olivat hyvin ajoitettu ennen Kalevan Kisoja ja MM-Malagaa.

Pitkään juoksu-uraan ei ole erityistä salaisuutta.

– Niin kauan tätä tehdään, kun se on kivaa, mies sanoo.

– En välttämättä treenaisi ellei olisi tavoitetta. Torunin MM-halleihin on matkat varattu, kesällä lähden Venetsian MM-kisoihin ja Lappeenrannan Kalevan Kisoihin on realistiset mahdollisuudet.

Teksti ja kuva Sanna Hillberg

Juttu julkaistu Ikiliikkujassa nro 6/2018

Syrjälän pariskunnan hieno hetki syksyn Ruotsi-ottelussa. Yläfemmat Suomen sankarin Topi Raitasen kanssa.

Teppo ja pronssimitalitaulu. Sinivalkoisessa nauhassa komeilee Kalevan kisojen SM-pronssi vuodelta 2006.