SAUL juttusarjat -”Henkilökuvassa” Riikka Honkanen, VSVU

Urheilua ja yhteishengen luomista suurella sydämellä

Kasvuvuodet urheilukentillä

Riikka Honkanen kasvoi Säkylässä pienessä kylässä, jossa lasten ainoa harrastus 1970-luvulla oli yleisurheilu. Riikan isä oli aktiivinen toimija Säkylän Yrityksessä, ja hän kuljetti omia ja kylän muita lapsia kilpailuihin Ladan takapenkillä. Riikka lähti mukaan yleisurheiluharjoituksiin jo 4-vuotiaana pikkutyttönä isoveljen mallin mukaan. Riikka osallistui kaikkiin lajeihin ja piti kilpailemisesta. Lisäksi hän oli mukana maastojuoksu- ja hiihtokilpailuissa, vaikka nämä eivät lempilajeihin kuuluneetkaan. Myöhemmin Riikka on miettinyt, että juuri laajasta lajivalikoimasta syntyi monipuolinen pohja tulevaa varten.

Murrosikään tullessa lähes kaikki seurakaverit lopettivat urheilun. Riikan urheiluharrastuksen jatkon turvasi naapuripitäjän seura, Euran Työväen Urheilijat, jonka porukkaan hänet houkuteltiin 1985. Riikka kokee päässeensä mukaan hyvähenkiseen ryhmään sekä saaneensa pätevää valmennusta ja henkistä tukea; arvokkaita asioita elämän kriittisinä vuosina hänen mielestään.

Riikan kehitys huipentui 19-20 -vuotiaana, vuosina 1988-89. Hän kilpaili sileiden ja aidattujen pikamatkojen lisäksi 7-ottelussa, ja saavutti pistesijoituksia SM-tasolla 100 metrin aidoissa, kuulassa ja pikaviestissä. Kilpaurheilu väistyi yliopisto-opintojen alettua 1990, jolloin ”piikkarit lensivät naulaan, ja pokaalit, mitalit ja palkintolusikat päätyivät häkkivaraston perimmäiseen nurkkaan”. Seuraavat 20 vuotta kuluivat opiskellessa, työelämään siirtyessä ja perhettä perustaessa. Liikunta jäi elämässä sivurooliin.

Uusi kipinä keski-iän kynnyksellä

Uuden vuoden aattona 2009 Riikka Honkanen oli pitkällä hiihtolenkillä miehensä kanssa Kolilla. Tuolloin hän päätti selkä- ja hartiajumeihin kyllästyneenä 40-vuotiaana, että liikunnasta tulee hänelle loppuelämän juttu! Tämä päätös käynnisti vaiheittaisen kehityksen aikuisurheilijaksi. Vuosina 2010-2014 Riikka lisäsi järjestelmällisesti liikuntaa osaksi arkeaan ja ajatus yleisurheilurevanssista alkoi kehkeytyä. 

Riikka kaipasi tavoitteellista liikuntaa vapaa-aikaansa. Piikkareiden aika ei ollut vielä, mutta kuulantyöntö tuntui turvalliselta lajilta tunnustella yleisurheilua uudelleen. Kuulatreenit käynnistyivät omassa pihassa 2013 ja seuraavana vuonna jo uusi kilpailu-urakin aikuisurheilijana. Riikka osallistui kuulantyöntöön Aikuisurheiluliiton SM-kisoissa Jyväskylässä 2014. Ensimmäinen kisakokemus totta kai jännitti. Kisatunnelma ja urheilijoiden kesken vallitseva hyvä yhteishenki tekivät kuitenkin vaikutuksen. Kipinä oli tarttunut! 

Aikuisyleisurheilusta pysyvä osa elämää

Keväällä 2015 Riikka uskaltautui Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden kisoihin juoksemaan aikuiselämänsä ensimmäisen satasen. Se oli innostava kokemus ja samalla löytyi uusi oma seura. Riikka liittyi VSVU:hun ja lupautui seuran viestiporukkaan SM-viesteihin Valkeakoskelle. Viestikisat sytyttivät urheilukipinästä roihun! Syksyllä 2015 Riikka alkoi harjoitella tavoitteellisemmin. Hän kertoo käyneensä harjoittelemassa mukavassa VSVU:n treeniporukassa Turussa, vaikka asui 35 kilometrin päässä Mynämäellä. Harjoittelu eteni katkonaisesti, koska elämässä tapahtui paljon muutakin. Riikka loukkaantui 2016 ja joutui pitämään tauon. Seuraavana vuonna Turkuun muutto toi odotetun pääsyn hyvien harjoittelupaikkojen äärelle. 

Tavoitteellisuus vahvistuu

Syksyllä 2017 Riikka aloitti ensimmäisen ehjän, hyvän harjoittelukauden. Se tuottikin hyvää tulosta 2018: Kaikki ominaisuudet kehittyivät, ennätykset paranivat sileillä matkoilla ja Riikka pääsi kilpailemaan ehjänä koko kauden. Yhtenä tärkeimmistä saavutuksistaan hän pitää Madridin EM-hallien N40-maajoukkueen viestipronssia ja Suomen ennätystä 4×200 metrillä. Tästä on nyt Riikan mielestä hyvä jatkaa kohti ensi vuoden uutta N50-ikäluokkaa. Nyt on oivallinen hetki palautua vuoden tiiviistä harjoittelu- ja kilpailurutistuksesta, keskittyä huoltavaan ja kuntouttavaan harjoitteluun. Mielessä siintää erityisesti paluu lempilajiin, juoksemaan aitoja. Sileiden ennätykset ovat kutkuttavasti satasella 14.00 ja kakkosella 29,14. ”Maagiset rajat pitää vielä rikkoa!”

Mitaleita tärkeämpi päämäärä Riikalle on nykyisin omien tavoitteiden saavuttaminen, ominaisuuksien kehittyminen sekä ennätykset. Hänen mielestään on ollut erityisen upeaa juosta joukkueiden osana Suomen ennätyksiä. Yllämainitun SE:n lisäksi Riikka on ollut juoksemassa Suomen ennätykset VSVU:n N45-joukkuessa 4×100 metrillä ja ruotsalaisviestissä. Näissä suorituksissa hän on saanut kokea yksilölajin harrastajana joukkueurheilun iloa parhaimmillaan.

Mikä aikuisurheilussa viehättää?

Riikka on pohtinut syitä aikuisurheilun koukuttavuuteen omalla kohdallaan. Tavoitteellisen ja monipuolisen harjoittelun lisäksi lajissa viehättävät ikärajat ylittävä loistava yhteishenki ja hyväntuulinen meininki. Kilpaileminen on tässä iässä jännittävyydestään huolimatta leppoisaa, kun se nuoruudessa oli tiukkapipoisempaa touhua. SM- ja kansainvälisiin kilpailuihin ei ole tulosrajoja, mikä tuntuu upealta mahdollisuudelta tutustua muiden maiden Masters-ikäluokkien urheilijoihin ja päästä mittauttamaan omaa tasoaan. Lajin harrastamisesta on tullut Riikalle omaa terveyttä ja hyvinvointia edistävä elämäntapa, mutta monin verroin lempeämpi elämäntapa kuin 30 vuotta sitten. Riikka arvostaa VSVU:n antamaa tukea ja valmennusapua sekä erityisesti upeita seurakavereitaan. Heidän kanssaan on ilo harjoitella ja jakaa ajatuksia. Yhteiset harjoitushetket ovat Riikalle paras piristysruiske arkisen aherruksen keskellä.

Läheisten tuki on tärkeä kaikenikäisille urheilijoille. Riikka kokee, että lajiin hurahtaneena hänen tärkein kannustuksensa tulee perheeltä. Mies on usein Riikan mukana kilpailuissa ja arkeen mahtuvat muidenkin perheenjäsenten omat urheilulajit: jääkiekko, jalkapallo ja cheerleading.

Aikuisurheilussa tarvitaan malttia

Oman kokemuksensa pohjalta Riikka ajattelee, että pitkän lajitauon jälkeen tai kokonaan uutena lajiin tulijana on tärkeää rakentaa monipuolisesti pohjakuntoa. Maltilla rakennettu pohjakunto voi ehkäistä pahempien vammojen syntymistä, kun alkaa kilpailla maksimitehoilla varsinkin pikamatkoilla. Maltti ja kehonkuuntelutaito ovat aikuisurheilijalle vaikeita juttuja, koska intoa riittäisi enemmän kuin malttia. On vaikea myöntää itselleen, että keski-ikäisenä harjoittelun määrä ei voi enää olla sama kuin parikymppisenä. Vähemmällä, mutta laadukkaalla harjoittelulla pysyy ehjänä ja voi saavuttaa hyviä tuloksia. Omatoiminen kehonhuolto, hieronta ja fysioterapia tms. kuuluvat ehdottomasti kilpailevan aikuisurheilijan elämään. Tämän ymmärtää yleensä vasta kantapään kautta oppimalla.

Tavoitteena aikuisurheilun kehittäminen

Oman urheiluharrastuksen ohella Riikka Honkaselle luontevaa ja läheistä on myös aikuisurheilun kehittäminen ja esille tuominen monin keinoin ja useilla foorumeilla. Viestintä on osa Riikan ammatillista osaamista, jonka hän on halunnut tarjota myös aikuisurheilun palvelukseen.

Riikka on kirjoittanut vuoden ajan blogia (http://matkallamalagaan2018.blogspot.com/), jonka tekstejä on käytetty paljolti lähteenä myös tässä jutussa. Kirjoittamisen tavoitteena on ollut valottaa aikuisena urheilemisen taustaa: mitä tapahtuu, kun keski-ikäinen alkaa harrastaa yleisurheilua?, avoimuus sekä halu tuoda lajia esille positiivisuuden kautta. Lisäksi Riikalla on Instagramissa urheiluun painottuva profiili (https://www.instagram.com/riikka_honkanen/), jonka tavoitteena on suomalaisen aikuisurheilun myönteinen kuvaaminen.

Riikka on ollut aktiivinen yhteistyökumppaneiden hankkimisessa. Riikan mielestä aikuisurheilija ja hänen edustamansa elämäntapa voivat tarjota kiinnostavia yhteistyömahdollisuuksia yrityksille. Riikan yhteistyökumppaneina ovat hänen elämänarvoihinsa sopivat kasviproteiinituotteita valmistava Vihreä Härkä sekä Turun urheiluhierojakoulu.

Kotiseuransa Varsinais-Suomen Veteraaniurheiljoiden toimintaan Riikka on ollut vaikuttamassa johtokunnan jäsenenä vuodesta 2017 alkaen. Riikan yhteydenottojen ansiosta seuran toimintaan on saatu mukaan erityisesti paljon uusia naisurheilijoita. Riikkaa on kiittäminen seuran lisääntyneestä some-näkyvyydestä sekä yhteisöllisyydestä viestinnän, kannustuksen ja yhteistreenien myötä.

Ajankohtainen ja sydäntä lähellä oleva pesti on jäsenyys SM2019-järjestelytoimikunnassa ja työ kisojen viestintävastaavana. Tavoitteena on järjestää unohtumattomia kisakokemuksia kilpailijoille, järjestelyihin osallistuville ja yleisölle sekä paljon myönteistä julkisuutta aikuisurheilulle.

Juttu Julkaistu Ikiliiikkujassa 5/2018