SAUL juttusarjat -”miten harjoittelet koronaviruksen poikkeustoimien aikana”

Kari Pohjola
M55, Länsi-Uudenmaan Urheilijat

Tammikuusta alkaen minulla on ollut teemana isompi muutos niin korkeushypyn lajitekniikkaan kuin ominaisuusharjoitteluunkin. Tämän taustalla on se, etten ole suhteellisesti kehittynyt enää yhtään, vaikka treenaisin kuinka sitkeästi. Siksi muutos on mielestäni kokeilemisen arvoista. Harvoin merkittävät muutokset kuitenkaan sujuvat täysin ongelmitta, eikä niin käynyt nytkään. Uuden tekniikan oppimisessa on ollut haasteensa, koska toteuttamistapa poikkeaa käytännössä täysin aiemmasta, samoin on tekniikan vaatimien ominaisuuksien osalta. Uudet osa- ja ominaisuusharjoitteet valvovan silmän alla tuntuivat kuitenkin mielekkäiltä ja motivaatio oppimishaluineen oli kohdallaan. Hallikausi jäi kilpailujen osalta torsoksi, vaikka kilpailukuntoon toipuminen häämötti jo EM-hallien lähestyessä.

Heti kun hallikauden kilpailukalenterin putsaantuminen sitten kävi selväksi, siirryin ohjelmoituun perusharjoitteluun. Suunnitelmani eivät ole koronan takia muuttuneet varsinaisesti lainkaan, ainakaan vielä maaliskuun viimeisinä päivinä. Isona tavoitteena uusien asioiden oppiminen ja vakiinnuttaminen sekä tarvittavien kyvykkyyksien parantaminen. Kesään on toisaalta enää varsin lyhyt aika, mutta toisaalta riittävästi edistymisen mittaamiseen ja arviointiin. Juuri tällä hetkellä en tiedä kesän kilpailukalenterin lopullista tilannetta, mutta kiinnekohtina ovat kuitenkin sekä SM- että PM-kilpailut. Varsinaiset kilpailulliset tavoitteet ovat vuodella 2021 ja vasta silloin tiedän, olenko pystynyt hyödyntämään suunniteltuja muutoksia. Hieman pidemmälle ulottuviin tavoitteisiin epidemialla en näe olevan vaikutusta, ellen sitten esim. itse sairastu, kv-kilpailujärjestelmä muutu tai yleiset käyttäytymismallit ja rajoitukset esim. kilpailumatkustamisen suhteen muutu.

Mainitsemani perusharjoittelu sujuu tällä hetkellä hyvin. Kotipaikkani Lohjan urheilukenttää olen nyt Uudellamaalla poikkeuksellisena lumettomana talvena jossain määrin hyödyntänyt jo talvikuukausista lähtien. Nyt kevään edetessä ja auringon lämmittäessä harjoittelua on kentällä ja lähipuistossa jo säännöllisesti, määrällistä harjoittelua painottaen. Tämä helpottaa tilannetta selvästi yleisten hallien ollessa kiinni. Kun epidemian vuoksi omat työtehtäväni ovat etätyön myötä muuttuneet joustavammaksi, ja samalla kokonaisuutena myös vähentyneet, olen hyödyntänyt ulkoharjoitteluun mm. iltapäivien aurinkoisia ja lämpimiä ajankohtia. Kentällä on myös tuntunut olevan varsin tyhjää tuohon aikaan, joten lähikontaktitonta tilaa riittää oikein hyvin. Painoharjoittelu puolestaan sujuu enimmäkseen ”kotisalilla”, jollaiseksi autotalli muuttui jo yli 15 vuotta sitten. Näin ollen en joutunut kehittämään luovia ratkaisuja itse perustreenaamiseen, vaan lähinnä uusien harjoitteiden toteuttamisedellytyksiin. Treenaaminen jatkuu koronasta huolimatta täysillä.

Kokonaisuutena ajattelen harjoitteluun liittyen, että juuri nyt on hyvä aika huolehtia mahdollisten hallikauden vammojen kuntouttamisesta ja toisaalta hyödyntää ulkona olevia liikuntamahdollisuuksia.  Kilpailukalenterin tilanteesta riippumatta aion itse myös hakea kesälle kilpailukunnon ja käydä vaikka ns. omaehtoisia harjoituskilpailuja. Tällä kaudella kv-arvokisojen siirryttyä tuonnemmaksi on nähdäkseni oiva tilaisuus tehdä joitakin harjoitteluun tai tekniikkaan liittyviä kokeileviakin muutoksia, mikäli sellaiseen on tarvetta.