Seppo Rädystä Health Lab heittokarnevaalien johtaja

Seppo Rädystä Health Lab heittokarnevaalien johtaja

Seppo Räty johtaa ensi keväänä ensi kertaa järjestettäviä heittolajien Health Lab karnevaaleja. Karnevaalit järjestetään Lahdessa toukokuun 23. päivänä toukokuuta.

Räty toimii tapahtuman johtajana, kisoissa ovat lajeina keihäänheitto, kuulantyöntö ja painonheitto. Kisat käydään aikuisurheilun säännöillä ja ne ovat jatkoa viime kesän Health Lab painonheittokisoille.

– Päätimme muuttaa kisaformaatin kentältä tulleen palautteen pohjalta niin, että nyt on yksi huipputason kilpailu, jossa katsotaan kuka on kuka, Räty kertoo.

– Kun keihäänheittäjät ja painonheittäjät kilpailevat samoista palkintorahoista, niin saattaa olla että voittoon tarvitaan uusi ME-tulos, Räty veikkaa.

Health Lab heittokarnevaalit ovat aikuisurheilun megatapahtuma, johon odotetaan osanottajia ympäri Suomen.

– Tänä vuonna on mukana kolme heittolajia, koska päivä ei olisi riittänyt kaikkien lajien sovittamiseen yhdelle päivälle. Saattaa olla, että jatkossa heittokarnevaalit ovat kaksipäiväiset.

Suomalaisten aikuisurheilijoiden taso oli viime kesänä keihäässä, kuulassa ja painonheitossa huikea. Jouni Tenhu kiskaisi 80-vuotiaitten uuden ME-tuloksen 45.85 keihäässä, Leo Saarinen työnsi puolestaan kuulassa uuden 90-vuotiaitten ME:n 9,89.

Naisten puolella Kirsi Viitanen työnsi 75-vuotiaitten SE:n 10,37 ja Eila Mikkola teki saman 85-vuotiaissa, työntämällä 6.28. Mirja Kokko teki painonheitossa Pohjoismaitten ennätyksen 16.97 naisten 55-sarjassa, jääden vain viisi senttiä ME-tuloksesta. Eila Mikkola heitti naisten 85-vuotiaitten SE:n 9,68 ja Irma Niemi-Pynttäri 80-vuotiaitten SE:n 11,49.

Naisten keihäässä tehtiin viime kesänä kaksi SE-tulosta. Heli Herlevi-Malila heitti naisten 55-sarjan uusiksi ennätysluvuksi 40,17 ja Merja Vuorinen 60-vuotiaissa 27.57.

Kaikkiaan karnevaalilajeissa tehtiin siis viime vuonna yhdeksän SE-tulosta.

– Odotan Lahden kisoista erittäin kovatasoisia. Ne avaavat kilpailukauden ja jo kuukauden sisään ovat vuorossa SM-kisat ja Viro-maaottelu ja sitten ovatkin vuorossa jo MM-kisat Kanadassa, Räty muistuttaa.

Rädyllä on myös oma, Tampereen EM-kisoihin tähtäävä valmennusryhmä. Ensimmäisellä leirillä joulukuussa Tanhuvaaran Urheiluopistolla oli mukana yli 30:tä heittäjää.

– Lisäksi teen henkilökohtaisia valmennusohjelmia noin kymmenelle heittäjälle. He ovat ihmetelleet, että vaikka ikää tulee lisää, niin tulokset paranevat, Räty naurahtaa.

– Aikuisurheilijoiden kanssa on äärettömän hienoa toimia, koska he ovat erittäin motivoituneita ja haluavat katsoa mihin oikea harjoittelu voi johtaa.

Jari Porttila