SM-rullakisat

Sadetta uhmaten Nokialla

                                          

Rullakisat ja syksy ei ole ajatuksellisesti se paras mahdollinen yhtälö. Kuitenkin olemme jo vuosikausia saaneet nauttia aurinkoisista ja kuivista keleistä näinä alkusyksyn kisapäivinämme. Kenties tämänvuotinen sadekeli oli se väistämätön tilastollinen todennäköisyys. Kuin ajastettuna alkoi voimakas sade samanaikaisesti ensimmäisen rullasprintin lähdön myötä. Kostea keli ei kilpailijoiden mielialaa murtanut. Toki pidempien matkojen osalta tehtiin turvallisuussyistä radan vaikeimpien osuuksien poisjättö. Etenkin luistelijat ovat riskirajoilla märillä pinnoilla liikuttaessa.

Kisa sujui kuitenkin onnellisesti ja vanhat tutut nimet tulivat jälleen esille kärkisijoja jaettaessa. Sprintin 0,3km matkalla ei kärkipäässä suuria ajallisia eroja ole luistelijoiden ja hiihtäjien välillä. Samoin mestaruuksia jaettiin pienillä marginaaleilla, jopa niin, että M40 luistelussa Marko Rahkonen ja Jukka Korpi jakoivat kärkisijan ajalla 36,3. Päivän nopeimman sprinttiajan 35,3 kellotti kuitenkin M35 rullahiihtäjä Jani Tilaeus. Huomioitava on myös M55 ikiliikkujan Stefan Storvallin erinomainen hiihtoaika 36,2. Aikoihin vaikutti huonontavasti etenkin rullaluistelijoiden liukupituuteen ja sivuttaispitoon vaikuttanut märkä radan pinta. Naisista nopein oli , taas kerran, Kiuruveden Terhi Mäki ajallaan 45,1.

Pidemmällä matkalla  pääsivät oikeuksiinsa Stefan Storvallin kestävyysominaisuudet. 7,2 km matka taittui päivän nopeimpaan aikaan 13,50,6. Isäntäseuran Väinö Pääkkö ratkaisi edukseen päivän tiukimman mitaliväännön M70 3,6km kisassa ajallaan 8,08,2. Noin sekunnin sisälle sijoittuivat hopea- ja pronssimitalin ottaneet Markku Myllylä ja Yrjö Teräväinen. Tänä vuonna oli ilahduttavasti osanottajamäärältään suurin sarja M45 rullahiihdot. Luistelun ja etenkin naisten sarjojen puolella sen sijaan mitalistit tiedettiin jo starttihetkellä.

Kunto-Pirkat hoiteli jälleen järjestelyt mallikkaasti ja heille kiitokset siitä, että näiden rullalajien mestaruuskilpailut saatiin käydä sadesäästä huolimatta turvallisissa puitteissa.

Vesa Häggblom