Karri Wichmannin muistolle

Suomen Aikuisurheiluliiton kunniajäsen, pitkäaikainen liiton antidopinglääkäri, urheilija, ystävämme professori Karri Wichmann kuoli 10.7.2019. Kuollessaan hän oli 93-vuotias.

Karri Wichmann oli nuoruudessaan moniottelija, aivan kansallista kärkitasoa 1940-luvulla. Opiskelu, työ ja perhe veivät kuitenkin muutamiksi vuosiksi aktiivisemman osallistumisen pois kilpaurheilusta. 80-luvun alussa syttyi kipinä uudestaan ja niin Karri tuli silloisen veteraaniurheiluliiton toimintaan aktiivisesti mukaan. Hän liittyi Sporttiveteraaneihin, nykyiseen Spoveen, edustaen seuraa aina M90 sarjaan saakka.

Liiton hallituksessa Karri toimi kaksi eri jaksoa. Ensimmäinen oli vuosina 1986 – 1989 ja toinen 1996 – 1999. Toisen jakson aikana Karrilla oli vastuulla jo liiton kansainväliset asiat. Vuosituhannen vaihteessa vastuu laajeni niin liiton kuin maailman liiton antidoping vastaavaksi lääkäriksi. Tätä vapaaehtoisuuteen perustuvaa tehtävää Karri hoiti aina vuoteen 2014.

Edellä mainitusta työstä Karrille myönnettiin ensimmäinen Torsten Carlius Fair Play -tunnustus vuonna 2007. Karri tunnettiin kautta maailman masters urheiluperheessä erittäin ystävällisenä, asiantuntevana ja aktiivisena liikunnan puolestapuhujana. Karri valisti meitä urheilijoita koko ajan lisääntyvistä doping-aineista. Häneltä sai vastauksen niin kielletyistä aineista kuin miten niihin haetaan erivapautta jos taudin hoitaminen niitä vaati. Urheilija edellä, oli Karrin motto näissäkin asioissa.

Suomen Aikuisurheiluliiton toiminnalle Karrin antama työpanos oli mittaamattoman arvokas. Tämä osaltaan kuvasti Karrin työtapaa. Hän oli käytettävissä, hän antoi tieto-taitonsa, hän vastasi pyyntöihimme, hän eli meidän kanssamme samalla viivalla, samassa heittoringissä, samalla hyppypaikalla. Suomen Aikuisurheiluliitto esittää syvän osanoton Kaarinalle, lapsille, lasten lapsille urheilijamme ja ystävämme poismenon johdosta.

On kenttä autio, hiljainen,

vain tuuli käy yllä sen –

tuoden muiston.

teksti ja kuva Vesa Lappalainen