WMAC2018-SAUL-lehdistötiedote-1-10, word

WMAC2018-SAUL-lehdistötiedote-1-10, pdf

Teksti

World Masters Athletics Championchips 2018

22. aikuisurheilijoiden Maailmanmestaruuskilpailut kilpailtiin Espanjan Malagassa. MM-kilpailut olivat kestoltaan kaksi viikkoa tiistaista 4.9 sunnuntaihin 16.9 asti. MM-kilpailuja kilpailtiin suuren osallistujamäärän takia neljällä stadionilla. Kilpailuun oli ilmoittautunut 8197 urheilijaa 100 maasta. Suurin joukkue oli kilpailun järjestäjämaa Espanjalla 1700 urheilijalla, seuraavaksi suurimpia olivat Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Australia, Argentiina. Suomea edusti kautta aikojen suurin joukkue, kooltaan 200 urheilijaa, joita palveli kaksi joukkueen johtohenkilöä. Lisäksi Suomella oli oma lihashuoltaja, huoltajia, perheenjäseniä ja muita kannustusjoukkoja.

Suomen joukkueen kilpailullinen tavoite oli sijoittua mitalitaulukossa kymmen joukkoon ja olla paras Pohjoismaa. Tämä tavoite saavutettiin, Suomen sijoittuessa mitalitaulukossa seitsemänneksi ja ollen samalla paras Pohjoismaa. Mikä upeinta menestystä saatiin kaikista ikäluokista nuorimmista vanhimpiin. Nuorimmat sarjat olivat 35-39 vuotiaiden luokka ja vanhimmat kilpailivat 90-95 vuotiaiden luokassa. Lajiryhmistä mitaleja tuli kaikista luokista juoksuista, kilpakävelystä, hypyistä ja heitoista.

Suomalaisista kärkiurheilijoista mukana MM-kilpailuissa olivat maailmanennätys (ME) urheilijat Esa Kiuru M70 keihäässä (ME M60, M65, M70 keihäs 62.47/ 58.58/ 53.61), Pertti Ahomäki M70 kolmiloikka ja pituushyppy (ME M70 kolmiloikka 10.88 I, Pirjo Karetie N75 kävelyt ja pitkät juoksumatkat, Leo Saarinen M85 heittolajit (ME M80, M85 kuula 13.98/ 11.82). Mukana olivat myös Euroopan ennätyksen haltijat Eliisa Reijonen N65 2000m esteet (9.47.36), Senni Sopanen N90 pituushyppy (1.57), Sami Siren M45 painonheitto (16.95).

Mitalikuningatar oli SPOVEa edustava Hannele Kivistö (N75) seitsemällä mitalilla, joista kaksi kultaa ja viisi hopeaa. Hannele Kivistö käveli upeasti 20km maantiekävelyssä alle maailmanennätysjan ajan, jota ei vielä ole hyväksytty tarkistusmittausten ja muiden proseduurien takia. Hannelen aika aika 2:30:30. Miesten puolilla mitalirohmu oli Perniön Urheilijoiden Lauri Helle (M90) kuudella mitalilla, joista neljä kultaa ja kaksi hopeaa. Mitalitaulukot ja suomalaiset mitalistit ovat listattuna tiedotteen lopussa. Suomalaisurheilijoista lisäksi Esa Kiuru teki uuden MM-kilpailuiden kisaennätyksen heittämällä M70 sarjassa keihästä 53.13. Kilpailuissa koettiin myös mieleinen yllätys, kun N70 sarjan 4x100m joukkue voitti maailmanmestaruuden. Taakse jäivät mm. USA, Saksa, Iso-Britannia ja monia muita. Joukkueessa juoksivat Terhi Kokkonen, Maija Kumpula, Pirjo Karetie ja Marjatta Taipale.

Viimeisen kilpailupäivän päätti perinteinen Suomi-ilta, johon osallistui 35 urheilijaa. Suomi-illassa keskusteltiin kilpailuista, pidettiin puheita, palkittiin menestyneitä ja vietettiin aikaa yhdessä.