Pohjoismaiden mestaruuskilpailuiden kilpailuraportti

Kilpailuraportti on luettavissa kilpailusuorituksineen pdf tiedostona,tästä

Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 2018

Yleisurheilun mestaruuskilpailut kilpailtiin tällä kertaa Ruotsin Boråsissa 6.-8.7.2018. Kilpailuun ilmoittautui mukavasti 92 suomalaisurheilijaa ja kymmeniä seuralasia. Suomen joukkue oli toiseksi suurin Ruotsin 250 urheilijan jälkeen. Myös Norjalla on yli 80 urheilijan joukkue.

Noin puolet joukkueesta matkusti samalla lennolla torstai aamuna Helsingistä Göteborgin kautta bussikuljetuksella Boråsiin. Toinen puolisko joukkueesta saapui paikalle omalla matkalla lentäen tai laivalla, joko Helsingistä ja Turusta vuokraten auton Ruotsin puolella.

Borås

Borås on hyvin suomalainen kaupunki, johtuen historiasta. Ajan saatossa suomalaisia muutti Ruotsiin, josta Borås oli yksi ensimmäisistä ja suosituimmista kaupungeista. Boråsin järjestelytoimikunnassakin olikin suomenkielinen Pekka, joka osasi erinomaisesti suomen kieltä. Myös kilpailijoissa oli lukuisia ruotsinsuomalaisia, joista osa edusti Ruotsia. Kuitenkin yksi heistä edusti Suomea, nimittäin Juha Salomies M50 sarjassa 5000m ja 10 000m juoksussa oli ilmoittautunut Suomen joukkueeseen, vaikka oli syntynyt ja asunut Ruotsissa.

Boråsin kilpailuareena ja vieressä sijainneet yleisurheilun harjoitushalli sekä 17 000 katsojaa vetävä jalkapallo areena tekivät suuren vaikutuksen. Vastaavanlaisia ei Suomesta valitettavasti löydy.

Itse kilpailun järjestelyt ovat kuitenkin Suomessa viimeisen päälle organisoitu, jota ei valitettavasti voinut kaikin osin sanoa tämän vuotisista kilpailuista. Varsinkin varttuneempaa kilpailijoita olisi voitu huomioida paremmin, joka näkyi lähes kaikessa. Tiedottaminen ja kommunikointi oli puutteellista ja sekavaa. Toimitsijat antoivat ristiriitaisesti eri ohjeita ja tietoa, joka sekoitti sekä urheilijoita, että joukkueenjohtoa. Myös toimitsijoiden tuomariosaaminen ja sääntöjen tunteminen oli ihmeellisen puutteellista. Palkintojen jako, jossa tiedettiin jo etukäteen olevan haastetta, oli valitettavan heikosti organisoitu. Palkintojen jaolle ei aikataulua ollut eikä tullut, vaikka asiasta huomautettiin päivittäin. Myöskään mitalitaulukkoa ei kilpailuista julkaistu, joka olisi kiinnostanut monia. Kilpailun aikataulu kuitenkin pysyi ja tekniikka toimi, joka on tärkeintä. Suomen joukkue ei joutunut tekemään ainoatakaan protestia. Kaikkiaan ilmapiiri oli positiivinen ja toimitsijat hyvällä tuulella.

Kilpailujen aikaan sää oli Boråsissa helteinen. Aurinko paistoi lähes tauotta torstaista sunnuntaihin. Tämä vaikutti tulostasoon positiivisesti pikajuoksuissa, hypyissä ja heitoissa, mutta ei pitkillä juoksuissa ja kävelyissä. Myös heitto-ottelijat olivat myös pitkiä aikoja auringossa sunnuntaina. Pitkillä matkoilla huolto olikin tärkeää. Huollossa oli tarjolla lauantaista lähtien vettä ja sieniä. Erikoista pidemmillä matkoilla oli kilpailunumeroiden irtoaminen hikoilun ja veden pehmentäessä numerolaput. Numerot olivat tehdyt paperimassasta, joka ei ollut onnistunein valinta.

Suomen joukkueen menestys ja ”fiilis” oli aivan mahtavia. Suomen mitalisaldo oli 198 mitalia, joista 91 kultaa, 68 hopeaa ja 39 pronssia. Yksittäisitä suorituksista Eliisa Reijonen teki uuden Euroopan ennätyksen N65 sarjan 2000m esteissä tuloksella 9.56,53. Kilpailuissa tehtiin myös kaksi uutta Suomen ennätystä. Heli Herlevi-Malila N55 keihäs tuloksella 39.93 ja Kirsti Viitanen N75 100m 17.41. Kansainvälisesti kovia tuloksia olivat myös Kirsti Viitasen heitto-ottelun 4606 pistemäärä, Jukka Kauppilan M60 sarjan 1500m:llä tuloksella 4.41,17.

Sunnuntai iltana järjestettiin perinteinen Suomi-ilta, jossa nautittiin seurasta. Tilaisuudessa muistettiin menestyjiä ja huomioitiin kahta konkaria kunniapuheenjohtaja Kunto Viirua M75 sarjassa ja Viljo Knaappilaa M85 sarjassa, jotka ovat kilpailleet kaikissa 20:ssä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Loppuun laulettiin maamme laulu. Mahtavaa!

 

Kuva: Sami Teittinen