Kolme Pohjoismaiden ennätystä ja kolme Suomen ennätystä – Kolehmainen, Lipasti, Mäkelä ja Saari

Paula Mäkelä Kuva: Kuortaneen Kunto

Lauantain kahden tiejuoksun Suomen ennätyksen lisäksi ennätyksiä tehtiin myös kentillä ja puolimaratonilla. Ennätyspaikkakuntia olivat Helsinki, Kuortane, Oulu ja Vihti.

Lauantaina Kuortaneen kansallisissa SAUL-kilpailuissa Kuortaneen Kunnon Paula Mäkelä heitti painoa lukemiin 13,71. Tulos on 70-vuotiaiden uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys. Entinenkin ennätys oli Mäkelän nimissä,  EM-Pescarassa 23.syyskuuta 2023 heittämä 13,35. Euroopan ennätys ikäluokassa on saksalaisen Jutta Schäferin 15,00 vuodelta 2004.

Leena Saari

Lauantaina Oulun Terwamaratonilla 80-vuotias Ylivieskan Kuulan reisjärveläinen Leena Saari juoksi puolimaratonin aikaan 2.13.39. Aika on ikäluokan uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys. Entinen Pohjoismaiden ennätys oli norjalaisen Unni Willmanin 2.14.31 vuodelta 2000. Suomen ennätys oli Hannele Kivistön 2.20.43 vuodelta 2023.

  • Olin päättänyt, että 80-vuotiaana palaan Terwamaratonille, jossa urheilu-urani alkoikin 61-vuotiaana. Suomen ennätyksestä tiesin, mutta Pohjoismaiden ennätys tuli yllätyksenä, totesi iloinen Leena puhelimessa ennätyskirjurille.
  • Viimeksi kilpailun lappu rinnassa vuonna 2019. Oulun SM-kisoihin on tarkoitus tulla, pitää tehdä radalla harjoituksia ennen sitä.
Laura Kolehmainen Kuva: Tilastopaja

Sunnuntaina Helsingin Eläintarhassa kilpailtiin perinteiset Toukokuun Kisat.  Helsingin Kisa-Veikkojen Laura Kolehmainen juoksi 100 metriä aikaan 12,53. Aika on uusi 40-vuotiaiden Suomen ennätys. Entinen oli Arja Ruotsalaisen 12,69, juostu EM-Ljublanassa 26.heinäkuuta 2008. Kolehmainen juoksi jo viime vuonna ”alaikäisenä” voimassa olevan Pohjoismaiden ennätyksen 12,30 Porvoossa 2.elokuuta 2023.

Sunnuntaina Vihdissä VS-Mastersin Jarmo Lipasti paransi 75-vuotiaiden seiväshypyn Pohjolan ennätystä lukemiin 303. Entinen oli Lipastin viime viikolla Turussa hyppäämä 302.

Suomen ennätyksiä on tänä vuonna tehty jo 89. Pohjoismaiden ennätyksiä suomalaiset ovat tehneet tänä vuonna jo 25.

Juha Kylänpää