WMA seuraa WA:n linjausta transurheilijoiden kilpailuoikeuksissa

Yleisurheilun veteraanien maailmanliitto World Masters Athletics (WMA) on antanut lausunnon transnaisten ja DSD-urheilijoiden osallistumisesta liiton kisoihin. Aiemmin tänä vuonna World Athletics (WA) linjasi, etteivät miehenä murrosiän läpikäyneet voi osallistua jatkossa naisten sarjoihin kansainvälisissä kilpailuissa. WMA on päättänyt seurata WA:n linjausta. Tämä sääntö on käytössä 1.9.2023 alkaen.

WA säännöt C3.5

3A Transmiehet voivat kilpailla miesten sarjassa kirjallisella, allekirjoitetulla ilmoituksella, että heidän sukupuoli-identiteettinsä on mies.

3B Transnaiset voivat kilpailla naisten sarjassa, jos jokainen näistä ehdoista täyttyy:

  • Kirjallinen, allekirjoitettu ilmoitus, että heidän sukupuoli-identiteettinsä on nainen.
  • He eivät ole läpi käyneet mitään murrosiän vaihetta poikana (Tanner stage 2 tai 12 vuoden ikä, kumpi tulee ensin)
  • Murrosiän jälkeen seerumin testosteronitaso on pidetty koko ajan alle 2.5 nmol/L
  • Tämä testosteronitaso tulee säilyttää koko ajan niin kauan kuin henkilö haluaa urheilla naisten sarjassa.
  • Henkilön EI tarvitse olla virallisesti nainen, eikä hänen tarvitse käydä läpi mitään anatomialeikkauksia.

Transurheilijoiden tulee täyttää myös muut kilpailusäännöt, mukaan lukien antidopingsäännöt. Erivapautta kiellettyihin aineisiin ei voi saada pelkästään sukupuoli-identiteetin takia. (3.3.3) Transurheilija ei voi kilpailla sekä miesten että naisten sarjassa. Sarjan vaihdossa tulee olla välissä vähintään 4 vuotta (3.4)

WA säännöt C3.6

3.2 DSD-urheilijat voivat kilpailla naisten sarjassa, jos heidät on lain mukaan (syntymätodistus tai passi) tunnustettu naiseksi tai interseksuaaliseksi. Testosteronitaso alle 2.5 nmol/L. He voivat tästä huolimatta kilpailla naisten sarjassa pienemmissä kilpailuissa, jos järjestäjän säännöt sallivat sen tai he voivat kilpailla miesten sarjassa.

WMA:n lausunto:

https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:644b6f8d-3649-3c15-b572-e485bad3bb02

WA:n säännöt:

https://worldathletics.org/about-iaaf/documents/book-of-rules