Koppisen 105-vuotissyntymäpäivillä ennätysjuhlat

Ilmari Koppinen Kuva: Aarto Nevala

Ilmari Koppinen täytti 105 vuotta 8.tammikuuta. Koppisen seura Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat järjesti syntymäpäivien kunniaksi hallikilpailut Salossa, kuten Koppisen 100-vuotispäivilläkin viisi vuotta sitten.

Ilmari Koppinen

Kilpailuista tulivat varsinaiset ennätysten murskajaiset. Koppinen työnsi kuulaa 2,87. Tulos on 105-vuotiaiden halliratojen maailmanennätys. Nykysääntöjen mukaan hallitulos hyväksytään myös ulkorataennätykseksi. Koppinen sai nimiinsä halliradoilla Maailman-, Euroopan-, Pohjoismaiden ja Suomen ennätyksen. Ulkoratatuloksissakin tulos on EE,PE ja SE. Yhdessä kisassa siis seitsemän ennätysmerkintää. Koppista pidemmälle on 105-vuotiaissa työntänyt vain ulkoratojen ME:n haltija Hidekizhi Miyazaki. Japanilainen on työntänyt ME:n 3,25 Kiotossa 23.9.2005. Siinäpä oiva tavoite Koppiselle kesäkaudelle?

Senni Sopanen

Spoven Senni Sopanen täytti 95 vuotta viime syksynä ja oli ottanut tavoitteekseen Euroopan ennätyksen parantamisen Koppisen juhlakisoissa. Pitkälle lensi Sopasenkin kuula. Pisin työntö oli 3,87. Helsingin Tarmon Sirkka Ranneman nimissä ollut EE 2,30 parani metrin ja 57 senttiä. Viime kesänä Sopanen työnsi Tampereen MM-kilpailuissa 3,90, joka on voimassa oleva 95-vuotiaiden PE ulkoradoilla. Sennille siinä sopiva tavoite ensi kesälle.

Kirsti Viitanen

Koppisen seurakaveri, Kirsti Viitanen merkkautti itselleen halli SE:n ja PE:n 80-vuotiaiden kuulantyönnössä. Kuula lensi 8,95 ja Eila Mikolan entiset ennätykset 7,36 parani metrin ja 59 senttiä.

Kortteelle 30-vuotiaiden SE ja 35-vuotiaiden PE Lahden Pikajuoksucupissa

Helsingfors IFK:n Annimari Kortteen 60 metrin aitojen aika 8,06 sivuaa 35-vuotiaiden Pohjoismaiden ennätystä, joka on Susanna Kallurin nimissä. Kallur juoksi 8,06 11.2.2017 Tampereella. Pohjoismaiset ennätykset noteerataan vuosisäännön perusteella, eli sinä vuonna kun täyttää on ennätyskelpoinen. Tämä on pohjoismainen tapa myös Ruotsin ja Norjan kansallisissa ennätyksissä. Korte täyttää 35 vuotta huhtikuussa.

SE,EE ja ME-tuloksiin vaaditaan, että on täyttänyt kyseisen iän.

Tulos 8,06 on myös 30-vuotiaiden Suomen ennätys. Korte paransi omissa nimissään ollutta SE:tä 8,11, jonka hän juoksi Saksan Karlruhessa 31.1.2020.

35-vuotiaiden EE on ranskalaisen Patricia Girardin 8,02, juostu Madridissa 5.3.2005.

Teksti: Juha Kylänpää

Kuvat: Aarto Nevala