SAUL SM-maastot Nummelassa – Iloisia SM-mitalisteja kisatauon jälkeen

Vihdin Urheiluveteraanit järjestivät SM-maastot Nummelan Tarmonmajalla aivan lentokentän kupeessa. Lentokenttä ei tuonut tasaisuutta kisareiteille, vaan reitit koettiin vaativiksi. Ratojen merkkaus sai myös kiitosta, se oli tehty ammattitaidolla.

Kunto-Pirkkojen Riitta Rasimus voitti ensimmäisenä Suomen mestaruuden. Rasimus oli ylivoimainen 80-vuotiaiden kilometrillä. Helsingin Kisa-Veikkojen Varpu Holmberg oli toinen.
– Ei ollut helppo juoksu, jäykkää oli vielä näin keväällä. On tullut jumpattua liian vähän, enkä ole hieronnassakaan ehtinyt käydä, Rasimus totesi maalissa.
– Seuraavan kerran kilpailen radalla täällä Nummelassa ja Hiekkaharjussa. Ratajuoksu sopii minulle paremmin.

Imatran Urheilijoiden Hellevi Mankki oli nopein 70-vuotiaiden kahdella kilometrillä.
– Pitkä kisatauko teki juoksusta vaikean. Viimeksi olen kilpaillut SM-puolimaratonilla viime syksynä. Kisoihin on kova hinku päästä, onneksi korona jo helpottaa, totesi Mankki.
– Rata Nummelassa oli hyvä ja vaihteleva, siitä kiitos järjestäjille.

Miehet 70 sarjan nopein oli IF Femmanin Sune Träskelin.

55-vuotiaiden mestariksi juoksi Kunto-Pirkkojen Annika Viilo. Viilo on tuttu nimi suunnistuksesta, aikoinaan hän on saavuttanut useampiakin MM-mitaleja.
– Keväällä olen juossut muutaman suunnistuskisan, juoksussa olen kilpaillut viimeksi Jyväskylän SM-kilpailussa 800 metrillä, Viilo totesi maalin tultuaan.

55-vuotiaden Virpi Ruohomäki totesi kisatauon tuntuneen liiankin pitkältä. HKV:n Ruohomäki juoksi hopeaa Viilon perässä.
– Nyt on tsemppifiilis päällä. En huonolle hävinnyt, kyllä Viilon suunnistustausta näkyi varsinkin ylämäissä.

Limingan Niittomiesten Jukka Kauppila oli 60-vuotiaiden miesten nopein. Kauppila on hallitseva Euroopan ja maailmanmestari maastojuoksussa, mutta saa hyvää vastusta myös kansallisissa mestaruuskilpailuissa. Suomen mestaruus numero 64 tuli Kauppilalle Vihdistä. Kauppila toimi myös kilpailuiden ylituomarina paitsi omassa lähdössään. Siinä Kauppilaa tuurasi Oki Vuonoranta.
– Aina pitää Vännin kanssa vääntää, täytämme ensi vuonna 65.
– Rata oli hyvä ja turvallinen. Todellista maastojuoksua, vain nurmipinta puuttui, mutta vaihtelevuutta oli riittävästi, totesi Kauppila kilpailunsa jälkeen .

Polvijärven Vauhdin Valde Piiroinen oli 65-votiaiden nopein.
-Polvikierukan repeämä todettiin viime vuonna. ei tuo vamma kuitenkaan haitannut ylä- eikä alamäissäkään. Vielä kun tammikuussa kaaduin ja solisluu murtui, on haastetta ollut. Tämä oli viides maastomestaruuteni.

Naisten 30-vuotiaiden nopein oli 32-vuotias Mikkelin Kilpa-Veikkojen Taru Häyrinen. Häyrinen on aloittanut kilpailemisen vasta 29-vuotiaana. Joensuun SM-maastoissa Häyrinen oli kympillä neljäs. Häyrinen hymyilee juostessa ja kiittelee kannustajia elein ja puhein.
– Nautin juoksemisesta, muuten en sitä tekisi. Tämä oli minun neljäs kova harjoitukseni tällä viikolla Joensuun SM-maastojen jälkeen.
Seuraavan kerran Häyrinen kilpailee Mikkelissä kahden viikon päästä ratakympillä.

Kolmekymppisten kakkonen oli Kenttäurheilijat-58:n Satu Uuttu.
– SM-hopea oli täysi yllätys, juoksen pidempiä matkoja, Harri Mannermaan juoksukoulussa harjoitteleva Satu Uuttu kertoo.

35-vuotiaiden nopin oli KU-58:n Katarina Skräddar. Skräddar juoksi kaudella 2019 kaksi mitalia Kalevan Kioissa Lappeenrannassa. Viime kaudella hän kilpaili vähän. Kevään ensimmäinen kilpailu toi kasi Suomen mestaruutta, kun joukkuekilpailukin meni Vantaalaisille 30-vuotiaissa.
– Tämä oli ensimmäinen SAUL-mitalini. Jäin aika paljon Häyriselle, mutta olisihan tuo huonomminkin voinut mennä, totesi Skräddar.

55-vuotiaiden nopein oli Jouko Mahlamäki. Vuonna 1965 syntynyt Mahlamäki ei enää pysy laskuissa mitaleistaan.
– Tänne minun ei pitänyt tulla, kun olen treenannut vähän keveämmin. Miksi treenata, kun ei ole kisojakaan. Vanhasta muistista kulki kuitenkin yllättävän hyvin, Lauttakylän Lujan mies totesi maalissa.

50-vuotiaiden mestariksi juoksi KU-58:n Timo Leppäkorpi. Leppäkorpi juoksi kärjessä yhdessä Keravan Urheilijoiden Antti Rönkön kanssa. Kolmannen kierroksen alussa Leppäkorpi lisäsi vauhtia, ja Rönkkö jäi selvästi. Joukkuekilpailusta tuli todellinen jännitysnäytelmä Turun Urheiluliiton ja KU-58:n välillä.
– Yllätyshän tämä kulta oli, mitalia kyllä hain. Viimeisellä kierroksella karistin Rönkön alamäessä ja laskettelin maalin. Ja tulihan joukkuekultaakin, kesäkuussa 50 vuotta täyttävä Leppäkorpi totesi maalissa.

Naisten 75-vuotiaiden Suomen mestariksi juoksi Spoven Hannele Kivistö, 85-vuotiaissa miehissä saman seuran Väinö Mikkola ja 80-vuotiaissa Viljo Komulainen.

75-vuotiaiden mestari oli Oulun Ikiliikkujien Simo Perkkiö. 65-vuotiaiden naisten mestari oli viime kesänä SE-lukemia parantanut Seija Nurmi ja 60-vuotiaiden Sotkamon Jymyn Sirpa Pääkkönen.

50-vuotiaiden vikkelin oli Mäntylahden Vedon Niina Halonen ja 40-vuotiaiden Pudasjärven Urheilijoiden Henna Vanhanen.

45-vuotiaissa oli entisten arvokisahiihtäjien kamppailu, joka päätyi Iin hiihtoseuran Jaana Niemelän (os. Ahonen) voittoon Lovisa Torin Johanna Lindholmista.

Samanikäisissä miehissä VSVU:n Keron veljekset ottivat kaksoisvoiton nuoremman Jukan voittaessa isoveljensä Jaakon.

Kuusamon Erä-Veikkojen Otto Laitinen voitti 35-vuotiaat ja Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Aku Nikander 30-vuotiaat.

Joukkuekilpailut olivat taas maastojen suola. Moni kilpailija juoksi joukkueensa eteen, ja saavutettu mitali on aina arvokas, jopa kultaakin kalliimpi. Vaikka tulosten laskenta on joskus haastavaa, niin joukkuekilpailut kuuluvat aikuisurheiluun. Vihdissä tulokset saatiin nopeasti ja virheettömästi. Mitalistit palkitsivat järjestäjät palkintopallin tuuletuksilla ja hyvällä mielellä.