SAUL juttusarja ”Henkilökuvassa” Timo Vähäkuopus

Julkaistu Ikiliikkujassa 5/2020

Timo Vähäkuopus

Elämän moniottelija

Oulun ja Lapin läänin raja muodostaa Koillismaalla M -kirjaimen. Sen ytimestä  löytyy Timo Vähäkuopuksen , 61 v, koti Jukuanvaaran Ahonpäästä. Vanha ja uudempi asuinrakennus ovat korkealla vaaralla ja Tmi Timpan Kurkihirren puualan yrityksen tuotantotilat vaaran alla. Maatilan vanha ja idyllinen talouskeskus on erillään kivenheiton päässä uudemmasta. Useita sukupolvia  vanhan kartanorakennuksen saneeraamisesta on Timolla kehittämisvisio: Siitä tulee taivaanportin maatila! Matkaa Pudasjärven kaupungin keskustasta on noin 80 km. Tilan maat rajoittuvat Syötteen kansallispuistoon, maisemiltaan ja luontotyypeiltään alue on hyvin monipuolista ja kaunista. Talvisin lunta voi olla kaksikin metriä. Kesällä vaarat muodostavat arvokkaan marja-aitan. Eläimistö on runsas. Jutuntekohetkelläkin kylällä pyöri kaksi karhua, jotka olivat tappaneet 50 lammasta.

Timo on erikoistunut hirsirakentamiseen, josta tulee hänen hirsinööri -ammattinimike. Tietokoneohjelmalla syntyy suunnitelmat ja salvuukuvat. Hän on todellinen idealisti, ”kylähullu” ja ihmisenä pirteä valopilkku. Itseään hän luonnehtii ajoittain jopa pähkähulluksi. Arja vaimo pitää huolta kotitaloudesta ja ruokahuollosta. Kahdesta pojasta toinen asuu Oulussa ja toinen Raahessa. Molemmat ovat olleet joutoaikoina myös perheyrityksen töissä. Timon taitavien käsien kautta on  syntynyt 30 vuoden yrittäjäuran aikana yli 1000 rakennusta. Pienempiä ja suurempia. Suurimpia Iso-Syötteen huipun rakennukset ja Ranuan Eläinpuiston Gulo Gulo -mökkikylä. Pienempiä mm. Syötteen kansallispuiston retkeilytuvat ja muut rakennelmat. Lukuisa määrä ihmisiä on työllistetty yrityksen töissä.

Timo tietää ja on saanut tuntea yrittämisen ylä- ja alamäet. Pudasjärven kaupungilta hän sai v. 2012 Vuoden yrittäjäpalkinnon ja sarakyläläiset nimittivät hänet v. 2019 Vuoden kyläläiseksi.

Toiminimen lisäksi yritystoimintaa harjoitettiin muutamien vuosien ajan laajemmin Timo Vähäkuopus Oy:n toimesta, mutta yhtiö meni erinäisten syiden jälkeen konkurssiin reilut viisi vuotta sitten. Konkurssi teki kipeää, mutta siitä on selvitty sitkeällä luonteella ja lujalla tahdonvoimalla. Toiminta jatkuu pienempimuotoisena perheyrityksessä, kuten ennen osakeyhtiötä.

Timon palkintoja

Työnarkomaanista aikuisurheilijaksi

Työ vei useita vuosikymmeniä kaiken energian Timon elämästä. Hän rakenteli mökkejä ympäri Suomea ja kunto pääsi rapistumaan. Notkeus ja nopeus häipyivät ja äijä väsyi. Isot urakat ja fyysisesti ja henkisesti raskas työtaakka rokottivat miestä. Myös talouspaineet rassasivat.

Nuoruuden notkeus ja nopeus olivat tipotiessään. Nuorena hän harrasti liikuntaa monipuolisesti. Lento- ja jalkapallo, hiihto, sprintit ja juoksut viestiporukoissa olivat ohjelmassa.  2013 hän sai

Etelä-Pohjnamaan työmaalla herätyksen ja teki parannuksen 25 vuoden hullutukselle.  Hän  päätti lähteä lenkille ja 400 m:n lenkki päättyi polvia ja nilkkoja särkien. Silloin syntyi päätös tavoitteellisesta lenkkeilystä ja oman kunnon hoitamisesta.  Aluksi hän lenkkeili kerran viikossa. Lenkit vähitellen pitenivät ja kunto kasvoi. V. 2013  meni Pudasjärven urheilijoiden järjestämässä Cooperin testissä jo 2640 m.Ekatestiä hän kuvailee, että keuhkot huusivat kuin palosireeni. Tämä kuvastaa hänen sitkeää luonnetta ja palavaa intohimoa. Seuraavassa testissä meni jo 2740 m. Nilkat ja polvet kuitenkin ihmettelivät uusia liikkeitä.

Timo asetti tavoitteet ja harrasti lähes kaikkia yleisurheilun lajeja. Kajaanin SM -kisoissa 800 metriä taittui aikaan 2,47, kolmiloikkaa 6,80 ja pituutta 380. Kolmiloikan alastuloa hän kuvaili, että ”mies repeää ”ja kaverit ehdottivat linimenttivoitelua! Silloin hän huomasi aikuisurheilun sosiaalisuuden ja kavereiden kannustavuuden. Uusi elämänvaihe alkoi ja hän tunsi aikuisurheilun omakseen. Se toi sisältöä yrittäjän raakaan arkielämään. Amsderdamissa  maraton taittui v. 2015 aikaan 4,13.V.2015 hän juoksi Helsingin Eläintarhan kentällä 3000 m:n esteissä SM pronssille ajalla 13,11, samoin 400 m:n aidoissa. Jalat olivat kipeänä ja kolmiloikka piti jättää väliin. Kahden viikon päästä hän otteli jo Saarijärvellä 10 -ottelun hienosti läpi.

Into kasvoi myönteisistä kokemuksista ja  ulkomaan kisat alkoivat kiinnostamaan. Hän osallistui MM -kisoihin Australian Perthissä 2016, MM -halleihin Daegussa E-Koreassa 2017, Malagassa 2018 ja Torunissa, 2019 ja EM -kisoihin Venetsiassa 2019. Parhain saavutus oli pronssimitali maastojuoksun joukkuekisassa.  Kaikkein parhaita kokemuksia ovat kuitenkin olleet kansainvälisyys, uusiin kulttuureihin ja elämäntapoihin tutustuminen, uudet ystävät, hienot kokemukset, maisemat ja uudet ilmastot.

V.2019 Timo osallistui 14 -ottelun MM -kisaan.  Ottelu tuli suoritettua, mutta pulssi näytti 230 lyöntiä/min. Sama toistui hallikisoissa. Jotain hämminkiä oli sydämessä. Sydämestä löytyi ahtauma ja sitä on rassattu OYKSssa . Hengitys vielä sakkaa ja juoksut on täytynyt lopettaa ja keskittyä hyppylajeihin. Rakennuksilla hankittu ketteryys ja jalkojen jäntevyys ovat osoittautuneet hyppylajeissa vahvuuksiksi. Kolmiloikassa tuli viime vuonna SM -hopeaa M60 -sarjassa.10 metriä on ylittynyt ja tavoitteet ovat vielä korkeammalla.

Reissaaminen maailmalla on antanut helikopterinäkemystä.Urheilijan ja yrittäjän ominaisuudet ja haasteet kulkevat käsi-kädessä. Timon silmistä heijastuu yrittämisen palo ja elämän valo!

Viime aikoina on ollut erinäisiä vaikeuksia terveyden kanssa. Parempaan suuntaan ollaan menossa. Useimmilla iäkkäillä on jotakin remppaa elimistössä, mutta liikuntaa ja urheilua ei saa lopettaa. Lähes jokainen voi harrastaa liikuntaa omalla ja sopivalla tavalla vaivoista huolimatta. Timo kiittää kaikkia aikuisurheilijoita ja kisakavereita hienoista kokemuksista, yhteishengestä ja nuorekkaasta seurasta.. Aikuisurheilu on rikastuttanut elämää ja antanut uusia haasteita. Näistä me kaikki elämme!

Teksti Tauno Lauri

Kuvat Tauno Lauri ja Timo Vähäkuopuksen arkisto

Timo korkean paikan leirillä.
M55 pituushyppy