SAUL juttusarja ”Miten päädyit aikuisurheilijaksi” Leena Scheerer

Julkaistu Ikiliikkujassa 6/2020

Aikuisurheilun alku

Vähän yli kaksikymmentäkuusi vuotta sitten muutettuani Jämsään urheiluharrastukseni jäi ja aloin tehdä vain taidetta. Paino alkoi nousta ja kunto heiketä.

Kuusitoista vuotta sitten otimme koiran, kun aloin sen kanssa käydä lenkillä huomasin, etten jaksanut kunnolla kilometriä kävellä, kun piti istua puunrungolle ja huilata.

Sitten aloin käydä jumppatunneilla, sekä sitkeästi tein joka päivä reippaita lenkkejä, kunnes kerran huomasin, ettei tarvinnutkaan huilata. Pääsin kaikki kolme kilometriä yhteen kyytiin.

Harrastin myös senioritanssia ja tennistä. Tanssin vaihdoin urheiluun.

Yli kymmenen vuotta sitten syksyllä oli tarkoitus lähteä tunturivaellukselle, mutta sitten ajattelin, etten jaksa kävellä 110 km viikossa, jos en harjoittele. Miksi harjoitella vain yhtä kertaa varten?

Mieleeni tuli, että voisin alkaa heittämään kiekkoa, niin kuin silloin nuorena. Tuolloin ennätykseni oli 32,98 m.

Aloin etsimään urheiluseuraa ja löysin Jämsänkosken Ilveksen ja sieltä kahvakuula harjoituksen. Koko kesän kilpailin ja syksyllä sain olkapään kipeäksi ja vasta joulun jälkeen menin lääkäriin. Sain siihen hoitoa ja kuntoutusta. Sieltä löysin ohjaajan, joka vei minut kuntosalille punttia nostamaan.

Menin hallikisoihin, enkä ottanut tarpeeksi vakavasti ohjaajan neuvoja, vaan työnsin tarpeeksi lämmittelemättä ja sain toisen olkapään kipeäksi ja siihen sitten piikit.

Tämän jälkeen otin vakavasti hänen neuvonsa, nostelin puntteja, kävin kahvakuulassa, jumpassa, tennistä pelaamassa, lenkillä ja juoksuharjoituksissa. Kesällä kävin kilpailluissa ja jatkoin punttisalilla käyntiä kilpailukaudellakin.

Olen heittänyt kiekkoa, keihästä, moukaria, painoa ja työntänyt kuulaa. Kun aloin nostamaan puntteja, keväällä nousi jo 85 kg vaikka olin 65 v. Kyllä alussa oli paikat kipeät, onneksi ei enää.  Niin kuin valmentaja leirillä sanoi, se on tervettä kipua.

Kilpailuja on riittänyt. Olen nyt N70 sarjassa ja saavuttanut SM kultaa 10kpl, hopeaa 7kpl, pronssia 4kpl, PM kultaa 2kpl, hopeaa 2, pronssia 2.

Koronan takia olen rakentanut oman punttisalin ja heittopaikan, joka on päällystetty betonikivillä. Ystävättäreni valmentaa minua ensi kesän Tampereen MM-kisoihin. Tarkoitus on ottaa mitali kiekon heitossa.

Leena Scheerer