SAUL juttusarja ”Miten päädyit aikuisurheilijaksi” Jonna Voronkoff

Jonna Voronkoff
Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat, N40-sarja

”Olen urheillut pikkutytöstä asti. Lapsena harrastin kaikkia yu-lajeja, joista päälajeikseni tulivat kestävyysjuoksu ja kävely. Kävelyssä edustin Suomea aikuisten maajoukkuetasolla.

Minulla on nyt kolme ihanaa lasta, 16-, 8- ja 6-v. Raskaus- ja vauva-aika toivat luonnollisesti taukoja urheiluun. Toki juoksutapahtumiin osallistuin ajoittain. Nuorimmaisen ollessa parivuotias heräsi olo, että olisi kiva päästä taas kisaamaan. Otin selvää, missä se olisi mahdollista. Niinpä liityin Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden jäseneksi.

Nyt on 6 kultaa ja 1 hopea aikuisurheilijoiden SM-kisoista, yhteensä 34 SM-mitalia kaikkiaan. Viime vuosina olen taas osallistunut myös SUL:n SM-viesteihin Laitilan Jyskeen väreissä. Noin 20 vuoden tauon jälkeen… 1997 olin ankkurina, kun Laitilan Jyske voitti SM-kultaa 3x3000m:n kävelyviestissä. Samassa joukkueessa käveli myös pikkusiskoni Jutta. Oma sisko oli nuorena parasta lenkkiseuraa, paljon treenattiin yhdessä. Lähes tasan 20 vuotta eteenpäin ja olin taas mukana Laitilan Jyskeen kävelyjoukkueessa. 2017 voitettiin hopea, 2018 pronssi ja 2019 sijoituimme neljänneksi.

Aikuisurheilu on rennompaa, mutta toki asetan itselleni kovia tavoitteitakin. Jokainen voi kilpailla omalla tasollaan. Yli 40-vuotiaan päivät ovat erilaisia, mutta olen pystynyt viimeisenä kolmena vuonna parantamaan suorituksiakin. Toki 20 vuoden takaisiin aikoihin en koskaan enää pääse. Tärkeimpiä tavoitteitani on pysyä terveenä ja kaikki siitä ylös on on sitten hienoa plussaa. Olen onnellinen, että omat vanhempani ovat tuoneet minut yleisurheiluun mukaan ja ovat aina kannustaneet eteenpäin. Toivottavasti myös omilla lapsillani on samanlainen innostus liikkua. Tällä hetkellä perheessä harrastetaan yleisurheilun lisäksi suunnistusta ja koripalloa.

Harjoittelen nyt enemmän omaa oloa kuunnellen, päivän fiiliksen mukaan. Harjoitteluni on pääasiassa juoksua ja kävelyä. Lisäksi käyn talvella joogassa, pilateksessa ja punttisalilla vaihtelevassa määrin. Hienointa on sitten onnistuminen kisoissa, ja se kisafiilis ennen kisaa.”

Jonnan pikkusisko,Jutta Ellä (os. Voronkoff) ja Jonna Voronkoff N40-kaksoisvoitto 3000m:n kävelyssä 2020 SM-halleissa. Jonna voitti, Jutta oli toinen.