SAUL juttusararja ”Henkilökuvassa” Esa Kiuru

Juttu julkaistu Ikiliikkujassa 2/2020

Esa Kiuru – keihään taitaja

Joka kerta kun Esa on osallistunut MM-kisoihin on tuloksena ollut kotiintuomisena kultamitali keihäänheitosta.  Jokaiseen MM-kisaan hän ei ole osallistunut joten kultamitaleita voisi olla enemmänkin kuin yhdeksän kappaletta.  Hän on monipuolinen urheilija, joten osallistumalla myös muihin lajeihin mitalimäärä voisi olla huomattavasti suurempi. Mutta keihäs on se mikä urheilijaa tavoitteellisesti kiehtoo.

Keihäs lensi jo nuorena – mutta innostus ei oikein syttynyt

Jutellessa Esan kanssa nousee esiin selkeä arvostus ja intohimo niin urheilun kuin erityisesti keihäänheittoa kohtaan. Hänen taustalla on vahva verenperintö, sillä isä August oli 1940 – ja1950 -luvulla yksi maamme suurhiihtäjistä, jolle kertyi kaksista olympialaista ja MM-kisoista tukku mitaleita muiden saavutusten lisäksi. Myös Esa kilpaili poikasena hiihdossa varsin menestyksekkäästi, mutta sitten muutto Ruokolahdelta Lahteen lopetti henkilökohtaisen urheilun harrastamisen. Mutta fyysinen kunto ja lahjakkuus ei kuitenkaan mihinkään kadonnut.

-Armeijassa ollessani, siellä järjestettiin kilpailut. Minä en ollut ilmoittautunut kisoihin, mutta pääsin jälki-ilmoittautuneen mukaan ja heitin paljain jaloin keihästä 51,72 ja voitin tuon kisan. Ei kipinä siitä vielä oikein syttynyt, van vasta 23-vuotiaana osallistuin Orimattilassa vuonna 1969 pm-kisoihin, mistä tuli keihään voitto tuloksella 59 metriä. Sitten heitin keihästä muutaman vuoden ja parhaaksi tulokseksi jäi 72,58 ennen käden hajoamista. Sen jälkeen oli vuosia, etten juurikaan heitellyt, kertoo Esa keihäänheiton alkutaipaleestaan.

Jälleen kipinä syttyi 35-vuotiaana kun käsi oli parantunut. Ensimmäisenä kesänä syntyi tulos 75,10 ja kaikkein paras tulos vanhalla keihäsmallilla löytyy kolmen vuoden kuluttua 77,58. Sen jälkeen keihäsmalli muuttui ja uudella keihäällä pisin kaaren pituus on 70,48 metriä. Tuossa vaiheessa heittäjä päätti pitää jälleen taukoa.

Masterura vuodesta 1987

-Osallistuin ensimmäisen kerran MM-kisoihin vuonna 1987 Melbournessa. Olin heittänyt 40-vuotiaiden maailmanennätyksen 70,24, joten läksin matkaan hyvillä mielin. Sieltä mestaruus tulikin varsin helposti, joten yksi tavoite oli saavutettu. Sinällään minulle osallistuminen MM-kisojen itse kilpailuihin ei ole ainut tavoite, vaan samalla haluan tutustua uusiin paikkakuntiin. Kun kisat ovat paikoissa, joihin ei muutoin tule mentyä, niin kisojen myötä pystyy avartamaan kokemuksia maailmalta ja tietenkin siellä tapaa ihmisiä. Näin kolmantena tekijänä sosiaalinen kontaktointi niin vanhoihin tuttaviin säilyy ja uusiin tuttavuuksiin syntyy, kertoo Esa kisaosallistumisista.

Melbournen jälkeen heittokäsi hajosi jälleen, mutta edessä olivat uudet haasteet. Hartolaan, asuinpaikkakunnalle, valmistui Golfrata. Lajista tulikin kymmeneksi vuodeksi uusi harrastus Esalle. Hän nousi lajissa kansalliselle huipulle ja saavutti parhaimmillaan senioreiden reikäpelissä neljännen sijan SM-kisoissa. Tasoitus oli parhaimmillaan 4,3 ja sen lisäksi monia hienoja muistoja golf-kisoista eri kentiltä. Keihäs säilyi 1990-luvulla sivussa eikä heittoja tullut silloin yhtään.

-Kun täytin 50-vuotta niin keihäänheiton kipinä syttyi jälleen. Durbanin MM-kisoihin päätin lähteä – olinhan heittänyt yli 61 metriä eikä voittotulos siitä paljon jäänytkään. Sen jälkeen keihäs taas jäi ja golf astui tilalle. Seuraavassa ikäluokassa 55-vuotisissa minulla ei ole yhtään keihäsnoteerausta.  Gatesheadin MM-kisoissa olin 60-vuotisten sarjassa ja tulos oli ylin 59 metriä. Tuon kisan jälkeen olen ollut mukana kaikissa MM-kisoissa, jatkaa Esa.

Esalla on tällä hetkellä kolmessa ikäluokassa 60-, 65- ja 70-vuotisissa voimassa olevat maailmanennätykset. Ulkoradoilta kaappiin on kertynyt yhdeksän keihäänheiton MM-kultamitalia ja yksi on tullut hallikisoista. Tuo hallikisa oli Jyväskylän MM-kisat, missä lumen keskellä voitto ratkesi vasta tiukan keskittymisen jälkeen tuloksella 65,78.

Esa arvostaa ennen kaikkea kesäisiä MM-kilpailuja, hallikisat ovat toissijaiset, mitä kuvastaa myös hänen osallistuminen kisoihin. Hän on ollut vain kerran mukana hallikisoissa. EM-kilpailut eivät heittäjää ole myöskään samalla tavoin kiehtoneet kuin MM-koitokset. EM-kisoihin osallistuminen on tapahtunut vain viidesti ja tuloksena luonnollisesti viisi kultamitalia.

Elämäntyö liikunnan parissa

Esan isä August toimi suksivalmistajien tuotekehittelyssä ja urheilijoiden suksien valinnoissa. Samaa perintöä Esakin jatkoi omalla työurallaan vuodesta 1963 alkaen. Ensin Esko Järvisen suksitehtaalla Lahdessa, sitten Karhulla Kiteellä ja viimeksi asuinpaikkakunnalla Hartolassa Peltosella. Työhön kuului tuotekeittely ja suksien valinnat huippu-urheilijoille.

Samana vuonna kun Esa osallistui ensimmäisiin MM-kisoihin hän perusti vaimonsa Sirpan kanssa Urheiluliikkeen Hartolaan. Toiminta välinehankintojen ja tuotekehittelyn parissa toi urheiluliikkeelle mainetta, joten asiakkaita kävi kaikkialta Suomesta tekemässä laadukkaita hankintoja Hartolasta. Omaa liiketoimintaa kesti vuoteen 2019 saakka, jolloin aviopari päätti siirtyä eläkkeellä. Mutta työ urheilun parissa jatkuu edelleen ja tulevat MM-koitokset odottavat, tosin Esa kertoi, että ensi kesän Toronton MM-kisat jäävät väliin, mutta vuoden 2021 Tampereen EM-kisat ovat edessä.

Astuttaessa Esan kotityöhuoneessaan täytyy pyyhkäistä silmiä hämmästyksestä – siellä paljastuu hänen yksi harrastus. Huoneessa on suuri määrä urheiluun liittyvää materiaalia ja erityisesti kesä- sekä talviolympialaisiin liittyvää materiaalia on jos jonkin moista.