Keijo Korkan muistolle

Keijo Korkan muistolle

Turun Senioriurheilijoiden vuoden 2019 parhaaksi urheilijaksi valittiin Keijo Korkka, joka sarjassa 85 v. voitti Suomen mestaruuden painonheitossa ja olympia-painossa ja oli hopealla moukarissa. TSU-seuran puheenjohtaja ja sihteeri kävivät viemässä hänelle Hirvensaloon kiertopalkinnon ja muistopytyn itsenäisyyspäivän aattona 5.12. Seuraavana päivänä Keijo Korkka sai aivoinfarktin, josta hän ei toipunut vaan kuoli 22.12. 85 vuoden iässä.

Keijo Korkka oli syntynyt Lempaalassa Inkerinmaalla 5.9.1934. Sieltä Korkan perhe joutui muuttamaan Novgorodin seudulle v. 1936, kun Lempaala tyhjennettiin suomalaisista. Keväällä 1938 perheen isä vangittiin, ja vasta v. 1962 saatiin tieto, että hänet oli ammuttu Leningradissa. Nälänhätä Pietarin alueella pakotti Ida-äidin lapsineen menemään Viroon 1942 keväällä. Vuonna 1943 äiti ja lapset Keijo ja Elma siirrettiin Virosta Suomeen muiden inkeriläisten mukana. Korkan perhe asettui asumaan Loimaalle. Sodan päätyttyä inkeriläisiä alettiin palauttaa Neuvostoliittoon, mutta Korkan perhe jäi Suomeen. Loimaalta perhe muutti Lietoon, kun Keijo meni mallipuuseppäkouluun Turkuun, ja vuodesta 1953 lähtien hän työskenteli yli 30 vuotta Wärtsilän telakalla. Vuonna 1966 Korkka valmistui teknikoksi valimotekniikassa. 1980-luvulta lähtien Korkka työskenteli Turun työtupien ja työkeskuksen johtajana, mistä hän eläköityi v. 1993.

Vuonna 1958 Korkka sai Suomen kansalaisuuden ja suoritti asevelvollisuuden. Vuonna 1962 Keijo avioitui Kaarinansa kanssa. Perhe muutti Hirvensaloon v. 1967 ja perheeseen syntyi kolme tytärtä, jotka kaikki ovat koulutukseltaan tohtoreita.

Kotiseuturakkaus oli Keijo Korkalle tärkeä ominaisuus. Se kohdistui sekä inkeriläiseen kulttuuriin että Turun elinympäristöön. 1960-luvulta lähtien hän toimi monissa inkerinsuomalaisten yhdistyksissä ja oli Suomen Inkerin-liiton kunniapuheenjohtaja. Hän vieraili usein synnyinseudullaan Lempaalassa ja vaali sen historiaa mm. pystyttämällä Lempaalan kirkon vanhan ristin paikalle, jossa kirkko oli aikoinaan ollut.

Samaan aikaan Keijo Korkka juurtui Hirvensaloon, missä toimi omakotiyhdistyksen puheenjohtajana. Martin seurakuntaneuvostossa ja valtuustossa Korkka toimi 32 vuotta ja oli kahdesti kirkolliskokouksen jäsen. Ansioistaan tasavallan presidentti myönsi Keijo Korkalle seurakuntaneuvoksen arvon 17.5.2019.

Urheilu oli Keijo Korkalla verissä. Nuorena hän Loimaan Jankossa hiihti ja harrasti heittolajeja. Turun Voimamiehissä hän paini useita vuosia, valmensi nuoria ja toimi seuran puheenjohtajana.

Usein hän osallistui 90 km Pirkan hiihtoon ja laturetkille. Jäätyään eläkkeelle Korkka innostui uudelleen yleisurheilusta ja oli v. 2004 toimintansa aloittaneen Turun Senioriurheilijoiden perustajajäsen. Iskiashermo haittasi ajoittain heittämistä, mutta viime vuonna vaiva oli kadonnut ja Korkka osallistui hyvällä menestyksellä seniorien kilpailuihin. Keijo Korkkaa jäivät kaipaamaan sukulaiset ja suuri ystävien joukko.

Olavi Koivukangas
Turun Senioriurheilijat puheenjohtaja

Keijo Korkka