TIEDOTE: Heittolajien maaottelun karsintakilpailut valittu

TIEDOTE 15.1.2019

Heittolajien maaottelun karsintakilpailut

  • 18.5 kuula, Salo
  • 19.5 painonheitto, Kurikka
  • 25.5 moukari, Lohja
  • 26.5 kiekko, Vihti
  • 8.6 keihäs, Parikkala

Suomi- Viro maaottelu kesäkuussa,

pukeeko Seppo Räty kilpailunumeron?

”Meidän pitäisi olla ylpeitä kovista aikuisurheilijoistamme”

Suomi ja Viro kohtaavat aikuisurheilun historian ensimmäisessä yleisurheilun heittomaaottelussa ensi kesänä 15. kesäkuuta. Suomen puolella hanketta on vetämässä joukkueen kapteeni, kolminkertainen olympiamitalisti Seppo Räty, Viron puolelta Pekingin olympialaisissa 2008 kultaa voittanut kiekonheittäjä Gerd Kanter.

– Aikuisurheilijat haluavat mitata tasoaan ja nyt päästään mittaamaan sitä Viroa vastaan. Maaottelu on kaikille uusia asia. Nyt 50 heittäjällä on mahdollisuus päästä kansainväliseen kisaan, Seppo Räty kertoo.

Suomalaiset ovat vahvasti edustettuina heittolajien maailmantilastoissa, sillä peräti 21 suomalaisurheilijaa on maailmantilastossa vähintään kolmen parhaan joukossa. Maailmantilaston kärkipaikkoja on suomalaisten aikuisurheilijoiden hallussa heittolajeissa seitsemän kappaletta.

Aikuisurheilussa ikäluokat alkavat 35 ikävuodesta ylöspäin ja yksi ikäluokka käsittää viisi vuotta. Vanhimpina suomalaisina maailmantilaston kärkipaikoilla on naisten 90 vuoden sarjassa Senni Sopanen. Hän on kuulassa maailmantilaston kakkonen tuloksella 4.68. Sopanen täyttää tänä vuonna 91 vuotta. Miesten puolella 93 vuotias Lauri Helle on painonheitossa maailmantilaston kolmonen ja heittojen 5-ottelussa toinen.

– Joissakin sarjassa on yli 300 osanottajaa ympäri maailmaa ja kun suomalaiset ovat siellä kärjessä, niin onhan se huikea. Suomessa ei oikein ymmärretä tätä, Räty muistuttaa.

– Aikuisurheilu on erittäin arvostettua esimerkiksi Yhdysvalloissa. Massaa yleisurheilun ympärillä riittää, meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että maailman parhaiden joukossa on niin paljon suomalaisia, Räty muistuttaa.

– Suurin osa aikuisurheilijoista harrastaa yleisurheilua sen vuoksi, että heidän kunto pysyisi hyvänä. Jokainen voi laskea mielessään kuinka monta sairauspäivää nämä urheilijat säästävät elämänsä aikana.

– Into suomalaisilla on kova ja harjoittelu on nykyäänkin ammattimaista. Nytkin meillä on leiri käynnissä Tanhuvaarassa, täällä urheilijoille tulee parasta mahdollista oppia entisten huippuheittäjien toimesta, Suomen aikuisurheiluliiton SAUL:n puheenjohtaja Tapio Lindroos painottaa.

– Suomessa on tällä hetkellä yli 3000 aktiivisesti kilpailevaa aikuisurheilijaa. Viime vuoden MM-kisoissa Malagassa suomalaiset voittivat kaikkiaan yli sata mitalia, mukana oli noin 200 urheilijaa, Lindroos painottaa.

– Aikuisurheilussa ei ole kilpailulisenssiä, sillä emme halua ihmisten joutuvan maksamaan lisenssimaksuja siitä, että he saavat kilpailla, Lindroos painottaa.

– Kiinnostus yleisurheilua kohtaan on viimeisen vuoden aikana lisääntynyt hurjasti. Meidänkin leirillä on taas kolmannes uusia urheilijoita, he saavat huipputason valmennusta, mutta täällä ei urheilla rypyt otsalla, Räty naurahtaa.

Viro mittaa hyvin tason

Viro- Suomi maaottelu käydään kesäkuussa Tallinnassa. Suomen karsinnat maajoukkuepaikoista käydään lajikohtaisesti touko-kesäkuun aikana Salossa (kuula), Kurikassa (painonheitto), Lohjalla (moukari), Vihdissä (kiekko) ja Parikkalassa (keihäs).

– Vaikka Suomen taso on kova, niin Virossakin on kovia urheilijoita, joten maaottelu on paperilla etukäteen aika tasaväkinen. Voittoa tietenkin haetaan, Räty pohtii.

– Gerd Kanter saattaa heittää Viron joukkueessa kiekkoa ja se kääntäisi lajia heille, Seppo pohtii.

Mutta olisiko Suomen joukkueen kapteeni valmis tarttumaan itse keihääseen, jos maaotteluvoitto sitä vaatisi?

– Ilman vauhtia pystyisin heittämään ikääni nähden vielä huipputuloksia. Olen kuitenkin päättänyt, että minun heitot on kilpailumielessä heitetty, pyrin auttamaan urheilijoita valmennuspuolella, Seppo sanoo pienen empimisen jälkeen.

– Aikuisurheilussa on valtava potentiaali ja innostus on kova. Täällä Tanhuvaarassakin on mukana kuusi viime kesän maailmanmestaria, Räty kehaisee.

Räty ja puheenjohtaja Lindroos kehuvat maaottelun merkitystä.

-Se on erittäin hyvä päänavaus, mukaan tulee 25 nais- ja miesheittäjää. Tämä on loistava asia, sillä Virossa edustetaan Suomea, se nostaa mielenkiintoa ja lisää harrastajien määrää, Lindroos pohtii.

Maaottelussa on käytössä kansainvälinen ikätasoitustaulukko. Siinä esimerkiksi Tero Pitkämäen 85 metrin keihäskaari vaatisi 75 vuotiaitten sarjassa 45 metrin heittoa. Viime kesänä 75 sarjan maailmantilaston ykkönen Joni Tenhu heitti 43.24, eli tasoitus huomioiden lähes yhtä hyvin kuin Pitkämäki.