Antidoping

Dopingkontrollissa on kyse reilusta pelistä ja kunnioituksesta suomalaista veteraaniurheilua kohtaan. Jokaisen urheilijan vastuulla on huolehtia siitä, että ei käytä urheilussa kiellettyjä aineita. Huolellisuus kannattaa, sillä useat lääkeaineet sisältävät urheilussa kiellettyjä aineita.

On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen, joka joutuu terveytensä takia käyttämään lääkkeitä, tarkistaa ovatko kyseiset kauppavalmisteet kiellettyjen aineiden listalla. Kiellettyjen aineiden lista on useimmille meistä yllättävä, sisältäen jopa lasten yskänlääkkeitä.

Kielletyn aineen käytölle vaaditaan erivapaushakemus etukäteen ainoastaan WMA:n alaisiin kansainvälisiin arvokilpailuihin osallistuville (EM- ja MM-kisat). Tämän lisäksi erivapaus vaaditaan mikäli urheilija kuuluu  ADT:n lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin (yleisurheilussa miesten tai naisten A-luokan tulos). Mikäli urheilija, joka käyttää lääkärin määräyksestä urheilussa kiellettyä ainetta, eikä kuulu erivapausvaatimuksen piiriin, saa dopingtestissä positiivisen tuloksen, on hänen toimitettava lääkityksen perusteleva lääkärinlausunto jälkikäteen.

Kansainvälisiä arvokilpailuja varten erivapaushakemus on toimitettava WMA:n lääkärille (yhteystiedot alla) siten, että se on perillä 30 vrk ennen kilpailujen ensimmäistä päivää. Hakemuksen voi toimittaa myös ADT:n kautta, mutta silloin on huomioitava, että hakemuksen on silti oltava määränpäässä  WMA:n lääkärillä samalla aikataululla.  Myönnetty erivapaus on voimassa päätöksessä mainitun määräajan, joka riippuu lääkityksestä ja hoidon syystä.

Säännöstöt

Antidopingtyö perustuu maailmanlaajuisiin säännöstöihin, joita urheilijat ja urheilun parissa toimivat sitoutuvat noudattamaan. Säännöstöissä on määritelty dopingrikkomukset ja niiden seuraamukset.

SAUL Antidoping ohjelma

SAUL-antidoping-ohjelma

SUEK

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry vastaa antidopingtoiminnan, kilpailumanipulaation ehkäisyn sekä katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden valtiosopimusten toimeenpanosta sekä tekee aktiivista yhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. www,suek.fi

https://www.suek.fi/saannostot

https://www.suek.fi/dopingvalvonta

Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa

Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa (KAMU) 2021

KAMU-lääkehaku, https://kamu.suek.fi/#!/

ERKKA-erityisvapaus

Erivapaus (TUE)

https://www.suek.fi/en/erkka-erivapauskone

ILMOita urheilurikkomuksesta

ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

https://ilmo.suek.fi/

Puhtaasti paras -verkkokoulutus

Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla urheilijat ja heidän tukihenkilönsä voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutuksen sisältö perustuu antidopingsäännöstöihin.

Puhtaasti paras –verkkokoulutukseen kuuluu seitsemän moduulia, joissa on tietoa antidopingasioista. Kunkin moduulin suorittamiseen kuluu 3–4 minuuttia. Verkkokoulutus sopii myös oppitunnin mittaiseksi kokonaisuudeksi.

Moduuleissa on videoita ja harjoituksia. Kaikkia moduuleja ei tarvitse suorittaa kerralla, koska suoritukset tallentuvat ohjelmaan. Kun kaikki moduulit on suoritettu, koulutuksesta saa sähköpostitse diplomin. Jokaisen moduulin jälkeen koulutuksen läpikäynyt saa ilmoittamaansa sähköpostiin yhteenvedon moduulin tärkeimmistä asioista.

Urheilijat voivat esimerkiksi ottaa kuvan suoritetusta diplomista ja jakaa kuvan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #puhtaastiparas.

Verkkokoulutukseen pystyt kirjautumaan SUEKin internetsivujen kautta tai osoitteesta https://puhtaastiparas.fi.

Suomen Aikuisurheiluliitto suosittelee myös suorittamaan puhtaasti paras -verkkokoulutuksen, josta saat arvokasta kokemusta antidopingasioista.

WADA maailman antidoping-toimikunta

WMA:n Anti-Doping

https://world-masters-athletics.com/documents/anti-doping-2/

Muuta huomioitavaa

Väite: Olen viime kädessä itse vastuussa siitä, mitä nielen, pistän itseeni tai muuten saan elimistööni.

Vastaus: Oikein.

Selitys: Urheilijan on itse otettava asioista selvää, jotta hänen uransa ei vaarantuisi.
Jos sinulla on kysyttävää        –  KYSY  !
Jos et ole täysin varma jonkin aineen koostumuksesta tai et tiedä,
onko aineen käyttö kielletty –  ÄLÄ KÄYTÄ SITÄ  !

Varmistu ja päivitä omat tietosi!

Dopingkontrollissa on kyse reilusta pelistä ja kunnioituksesta suomalaista veteraaniurheilua kohtaan. Jokaisen urheilijan vastuulla on huolehtia siitä, että ei käytä urheilussa kiellettyjä aineita. Huolellisuus kannattaa, sillä useat lääkeaineet sisältävät urheilussa kiellettyjä aineita.

Oki Vuonoranta

Puhelin: 050 4411330

sähköposti: oki.vuonoranta(at)saul.fi

Doping- ja antidopingasioiden tuorein tieto on luettavissa:

– Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n kotisivuilta, www.suek.fi

–  Maailman Antidopingtoimisto WADA, https://www.wada-ama.org/