4. ja 5. osakilpailut: Kauhajoki 8.6.2019 ja Tyrnävä 9.6.2019

Health Lab sarjassa ennätysmurskajaiset

Kotimainen Health Lab -painonheittosarja on alkanut hienosti, sillä jo kahdessa sarjassa on tehty uudet SE-luvut. Mirja Kokko heitti jo kauden avauskisassa vain viiden sentin päähän ME-tuloksesta, hänen uusi SE kirjataan luvuin 16.97.

– Hyviä heittoja, mutta tekniikassa on vielä parannettavaa, Kokko itse tuumi.

Mirja Kokko on jäänyt vain viisi senttiä N55 sarjan ME:stä

Kokko heittää kivikovassa N55-sarjassa ja on tällä hetkellä myös maailmantilaston kärkinainen.

N80-sarjassa heittävä Irma Niemi-Pynttäri on puolestaan parantanut SE-lukuja numeroihin 11,49. Myös hän on maailmantilaston kärjessä.

– Käyn harjoittelemassa kuntosalilla pari kertaa viikossa, se pitää paikat kummasti vetreänä, Soinin Sisua edustava Niemi-Pynttäri kertoo.

Irma Niemi-Pynttäri on kiskaissut jo kertaalleen N80-sarjan uudet SE-lukemat

Soinilainen on toisena Health Lab -sarjan kokonaispisteissä Kokon jälkeen. Niemi-Pynttäri koki uransa tähtihetken, kun hän kilpaili kesäkuun puolivälissä Viro-Suomi-heittomaaottelussa.

– Että piti vielä sekin päivä saada kokea, kun pääsin edustamaan Suomea maaottelussa.

Niemi-Pynttäri onkin oiva esimerkki aikuisurheilun merkityksestä myös kansanterveyspuolella. Kun liikunta saadaan jokapäiväiseksi osaksi elämää, säästytään turhilta ”krempoilta”.

– Hienoa kun pääsemme kilpailemaan kisoissa, joissa on oikein kuulutukset ja kaikki, Niemi-Pynttäri kehui Seppo Rädyn manageroimaa Health Lab -kiertuetta.

Naisten 80-sarjan ME 12,68 on britti Evaun B. Williamsin nimissä. Sama nainen pitää hallussaan N55-sarjan ME:tä 17.02. Sekä Kokko että Niemi-Pynttäri käyvät ennätyksen kimppuun tosissaan loppukauden aikana.

Naisten sarjassa käydään vielä kovaa taistelua sijoista 2-5. Niemi-Pynttäri on tällä hetkellä toisena pistein 1913, viidentenä olevalla Rauha Ervalahdella on pisteitä 1827, väliin mahtuvat vielä Kirsi Koro (1896) ja Elisa Yli-Hallila (1845).

Aulis Savola lähestyy kärkeä

Miesten sarjassa Health Lab -tilanne on vieläkin tiukempi. Sarjaa johtaa Esko Talvinen pistein 2070, mutta Aulis Savola nousi loistavasti menneen Kauhajoen kisan myötä jo aivan kantaan 2044 pisteellä. Savola on parantanut otteitaan sarjan edetessä, hänen nimissään on nyt kauden kotimainen kärkitulos 15.53.

Aulis Savola pitää hallussaan kotimaan kärkitulosta M80-sarjassa

Savola heitti Viro-Suomi heittomaaottelussa painoa, kun hänen kovin kilpakumppaninsa Jouni Tenhu keskittyi maaottelussa keihäänheittoon.

Savolan Kauhajoella heittämä tulos olisi ollut viime vuoden maailmantilastossa yhdeksänneksi pisin. Se kertoo kuinka kovasta tuloksesta on kyse.

Savola ja Tehnu saattavat uhata vielä kauden aikana Seppo Salanton nimissä olevaa SE-tulosta 16.94.

Myös miesten Health Lab -sarja on vielä täysin auki, sillä Talvinen johtaa 26 pisteellä Savolaa, mutta kärkitaistoissa ovat mukana vielä Tenhu, Tuomo Tarvainen ja Petri Rautio.

Health Lab -sarjassa on vielä yksi alkukilpailu 6. heinäkuuta Ylöjärvellä ennen syyskuun 21. päivän finaalia Iisalmessa. Lopullisiin tuloksiin lasketaan mukaan kaksi parasta alkusarjan kilpailutulosta ja Iisalmen finaalin tulos.

Esko Talvinen johtaa miesten sarjaa

– Sarjan kova tulostaso on yllättänyt positiivisesti, promoottori Seppo Räty kiittelee.

– Olemme saaneet väen hyvin liikkeelle ja lisäksi kisapaikkakunnilla on nähty myös muitten lajien arvokisamitalisteja ja valmentajia. On hieno huomata, että uransa lopettaneiden urheilijoiden sydän sykkii yhä lajille.

Seppo Räty ja Kaarlo Maaninka Kauhajoen kisoissa

Tuurissa kisoja seurasi olympiavoittaja Arsi Harjun valmentaja Jorma Tuominiemi. Kauhajoella avausheiton heitti kaksinkertainen olympiamitalisti Kaarlo Maaninka ja Tyrnävällä avausheiton kiskaisi keihäänheiton Euroopan mestari Päivi Alafrantti.

Health Lab -painonheittocupin yhteiskilpailujen voittajat kuittaavat Iisalmessa 500 euroa, kaikkiaan jaossa on yli 5000 euron palkintopotti.

Jari Porttila