Antidoping

Dopingkontrollissa on kyse reilusta pelistä ja kunnioituksesta suomalaista veteraaniurheilua kohtaan. Jokaisen urheilijan vastuulla on huolehtia siitä, että ei käytä urheilussa kiellettyjä aineita. Huolellisuus kannattaa, sillä useat lääkeaineet sisältävät urheilussa kiellettyjä aineita.

On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen, joka joutuu terveytensä takia käyttämään lääkkeitä, tarkistaa ovatko kyseiset kauppavalmisteet kiellettyjen aineiden listalla. Kiellettyjen aineiden lista on useimmille meistä yllättävä, sisältäen jopa lasten yskänlääkkeitä.

Kielletyn aineen käytölle vaaditaan erivapaushakemus etukäteen ainoastaan WMA:n alaisiin kansainvälisiin arvokilpailuihin osallistuville (EM- ja MM-kisat). Tämän lisäksi erivapaus vaaditaan mikäli urheilija kuuluu  ADT:n lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin (yleisurheilussa miesten tai naisten A-luokan tulos). Mikäli urheilija, joka käyttää lääkärin määräyksestä urheilussa kiellettyä ainetta, eikä kuulu erivapausvaatimuksen piiriin, saa dopingtestissä positiivisen tuloksen, on hänen toimitettava lääkityksen perusteleva lääkärinlausunto jälkikäteen.

Kansainvälisiä arvokilpailuja varten erivapaushakemus on toimitettava WMA:n lääkärille (yhteystiedot alla) siten, että se on perillä 30 vrk ennen kilpailujen ensimmäistä päivää. Hakemuksen voi toimittaa myös ADT:n kautta, mutta silloin on huomioitava, että hakemuksen on silti oltava määränpäässä  WMA:n lääkärillä samalla aikataululla.  Myönnetty erivapaus on voimassa päätöksessä mainitun määräajan, joka riippuu lääkityksestä ja hoidon syystä.

AD-ohjelma

Linkki erivapauden hakulomakkeeseen:

http://www.world-masters-athletics.org/antidoping/tue-form-standard

Väite: Olen viime kädessä itse vastuussa siitä, mitä nielen, pistän itseeni tai muuten saan elimistööni.
 Vastaus: Oikein.
 Selitys: Urheilijan on itse otettava asioista selvää, jotta hänen uransa ei vaarantuisi.
 Jos sinulla on kysyttävää – KYSY!
 Jos et ole täysin varma jonkin aineen koostumuksesta tai et tiedä, onko aineen käyttö kielletty – ÄLÄ KÄYTÄ SITÄ!" -

Doping- ja antidopingasioiden tuorein tieto on luettavissa:
Suomen Antidopingtoimikunnan ADT:n kotisivuilta
WADA Maailman Antidopingtoimikunta

Varmistu ja päivitä omat tietosi!

Jos asiassa esiintyy epäselvyyksiä, ota yhteys liiton asiantuntijalääkäriimme.

Liiton asiantuntijalääkäri
 Christer Strömberg
 puhelin: 0400 696355
 sähköposti: naveri.stromberg@pp.inet.fi
 

WMA:n lääkäri
 Dr. Martine Prévost
 17 rue Léon Roby
 FR-87000 LIMOGES, France
 e.mail: prevost.ma@wanadoo.fr
 Tel: 0033 607 949 507