PHAU palkitsi kauden menestyjiään ja yllättäjän (20.11.2017)

Aikuisurheilussa innostutaan uudelleen kentille
PHAU palkitsi kauden menestyjiään ja yllättäjän

LASSE KOSKINEN

Päijät-Hämeen Aikuisurheilijat ry palkitsi kauden parhaita urheilijoitaan. Naisten kolme parasta ovat N55-sarja Kaisa Lettojärvi, N75-sarjan Leena Kaartinen ja N50-sarjan Päivi Joentausta. Kaisa Lettojärvi voitti SM-kultaa 4 km:n maastojuoksussa ja 5000 metrin ratajuoksussa. SM-hopeaa hän saavutti 10 000 metrin ratajuoksussa ja 3 x 800 metrin viestijuoksussa.

Leena Kaartinen voitti SM-kultaan sarjansa sprinttihiihdossa 1,2 kilometrin radalla ja 3 kilometrin perinteisellä hiihtomatkalla. Lisäksi SM-hallikilpailuissa hän toi hopeaa 3000 metrin ratakävelyssä. Päivi Joentaustan parhaat saavutukset olivat SM-hopeat 5000 metrin ratajuoksussa ja 3 x 800 metrin viestissä. SM-pronssin hän juoksi 10 km:n maantiejuoksussa.

Miesten sarjojen kolme parasta olivat M65-sarjan Heimo Kärkkäinen, M60-sarjan Esko Suomalainen ja M60-sarjan Heikki Alèn. Heimo Kärkkäinen osallistui Suomen joukkueessa EM-kilpailuihin Tanskan Aarhusissa elokuussa. Hän toi pronssia 10 000 metrin ratajuoksussa ja oli kuudes 5000 metrillä. SM-hopeaa hän juoksi hallikisojen 1500 ja 3000 metrillä ja ulkoratakaudella kultaa 10 000 metrillä ja 2000 metrin estejuoksussa. Maantiejuoksujen SM-kisoissa hän oli syksyllä 10 km:n matkalla hopealla. Viestijuoksun hopeaa tuli kesällä 4 x 1500 metrin joukkueessa.

Esko Suomalainen saavutti henkilökohtaisilla juoksumatkoilla maastojuoksussa ja 5000 metrin ratajuoksussa SM-pronssia. Viestijuoksussa hän oli osallisena SM-kullassa 4 x 1500 metrin viestissä. Heikki Alènin parhaat juoksut olivat SM-hopeaa tuoneet sisähallin 1500 m ja 3000 m. SM-viestijuoksuissa hän oli 4 x 1500 metrin kultaa tuoneen joukkueen jäsen.

Vero-ohjelmisto
ehkä vaikuttaa

Naisten parhaana palkittu Kaisa Lettojärvi juoksi ensimmäisen kautensa N55-sarjassa. Hän aloitti urheilun syntymäpaikkakunnallaan Artjärvellä pikkutyttönä, kun isä vei siellä Vuorenmäen urheilukentälle.

- Lajeina olivat aluksi pikajuoksu ja pituushyppy. Sitten isoveljeni Eero Lettojärvi osallistui Myrskylässä Lassen Hölkkään ja minä kiinnostuin lähtemään sinne. Sen jälkeen totesin, että kestävyysjuoksu on minun juttuni, Lettojärvi naurahtaa.

- Talvella pisimmät lenkit ovat 10 kilometriä ja pikajuoksuvetoja juoksen Pajulahden hallissa. Lisäksi harjoittelen salilla jalkoihin voimaa. Kevään maastojuoksukaudella vedän vauhtileikittelyä ja ylämäkijuoksua lenkkien lisäksi. Kesäkaudella vedetään 3000 metrin kiihdytyksiä maastossa ja radalla 300-1000 metrin vetoja, Lettojärvi kuvailee omaa harjoitusvuottaan.

Kaisa Lettojärvi kilpaili myös yleisessä sarjassa melkoisella menestyksellä. Maratonin SM-kullan hän voitti vuonna 2002 ja puolimaratonilla tuli kaksi SM-pronssia. Hänen paras maratonaikansa syntyi Berliinissä vuonna 2003 ajalla 2.47,55.

Tulevan talven harjoittelusta Kaisa Lettojärvellä on hieman epävarma tuntu, koska hän toimii veroasiantuntijana Kaakkois-Suomen verotoimistossa ja verohallinnossa otetaan käyttöön uusi tieto-ohjelmisto ja sen käynnistysprojektin puitteissa on matkustettava viikoittain Helsinkiin, jolloin työpäivät venyvät. Se saattaa vaikuttaa harjoittelun määrään.

Innostusta
uudelleen

Esko Suomalainen palkittiin vuoden yllättäjänä PHAU:n riveissä. Hän aloitti urheilu-uransa nuorukaisena syntymäpitäjässään Kiteellä ”hiihtämällä kilpoo”, kuten hän toteaa edelleen sujuvasti Pohjois-Karjalan murteella. Varusmiesaikana Kontiorannassa hän kuului joukko-osastonsa hiihtovalmennettaviin. Armeijan puitteissa tuli mitaleja sekä hiihdossa, partiohiihdossa että ampumahiihdossa.

- Sen jälkeen urheiluun tuli turhan pitkä tauko, mutta urheilun kipinä jäi kytemään kuitenkin. Kävin hölkkäilemässä, mutta varsinaisesti kilpailemaan aloin taas 50-vuotiaana, Suomalainen kertoo.

PHAU:n Heikki Alèn oli tuttava ja tämä pyysi mukaan seurajuoksijaksi ja niin viime keväästä asti hän on ollut virallisesti taas kilpaurheilija. Esko Suomalainen asuu Lapinjärvellä ja juoksee viikolla 10 kilometrin lenkkejä ja viikonloppuna 15-20 kilometrin taipaleita. Harjoituskertoja tulee noin neljä viikossa.

- Yllättävän hyvin kaikki on lähtenyt käyntiin. Oli hyvä, että pääsin tähän seuraan mukaan. Tänä ensimmäisenä vuonna sain kaikkiaan kuusi SM-mitalia, kun myös joukkuekilpailut lasketaan mukaan.

Esko Suomalainen sanoo intoa olevan kovasti ja harjoittelu ensi kesän kilpailuja varten on menossa. Kuntopohja on kova, koska hän on ollut useita kertoja mukana Sulkavan soutujen parisoudussa. Nuoruuden hiihtokilpailuinnostus ei kuitenkaan ole enää palannut, kun Etelä-Suomen lumitilanne on kääntynyt ilmastomuutoksen vuoksi hyvin epäsäännölliseksi.

************************
(Kuvateksti): Päijät-Hämeen Aikuisurheilijat ry:n parhaina palkitut 2017. Edessä vas: Päivi Joentausta, Kaisa Lettojärvi ja Leena Kaartinen. Takana vas: Esko Suomalainen, Heimo Kärkkäinen ja Heikki Alèn.
Kuva