MM-hallit päättyivät (25.03.2017)

Seitsemännet MM-hallit päättyivät Etelä-Korean Daegussa yhtä loisteliaasti kuin ne avattiin viikko sitten. Nämä kilpailut jäävät monella tavalla aikakirjoihin. Näihin ilmoittautui ennätykselliset 4364 urheilijaa 72 maasta. Näissä kilpailuissa oli varmasti eniten erittäin ystävällisiä vapaaehtoisia jopa kesäkisoihinkin verrattuna. Kilpailut sujuivat erinomaisilla suorituspaikoilla aikataulun mukaan. Daegu toteutti nämä kilpailut samalla huolenpidolla kuin vuoden 2011 IAAF:n MM-kilpailut. Kun mukaan lisätään vielä maan kulttuuri- ja ruokaperinne, kilpailusta voi huoletta antaa vähintään 9+!

Kielitaidosta täytyy sanoa, että liian monella ei ollut muiden kielten taitoa. Tämä toki aiheutti aina pientä viivettä, kun piti hakea tulkki. Kaikki asiat ratkottiin ja suuria epäselvyyksiä ei jäänyt. Toinen seikka oli ehkä edellisestä johtuva toimitsijoiden erilainen tapa kommunikoida urheilijoiden kanssa. Useasti meni tovi aikaa ennen kuin yhteinen ymmärrys löytyi.

Suomelle 36 mitalia

Nyt kävi niin, että jokaiselle suomalaiselle tuli mitali. No ei aivan, mutta sama määrä mitaleita kuin mukana olleita urheilijoita, 36. Olisimme toki ottaneet muutaman lisää, mutta tätäkin lukua voimme pitää erittäin hyvänä saavutuksena. Tason laajuudesta kertoo myös se, että mitaleita tuli lähes kaikista lajiryhmistä ja 35 vuotiaasta 85 vuotiaaseen. Mukaan tuomisena mitalien lisäksi tuli yksi EE ja muutama SE henkilökohtaisista ennätyksistä puhumattakaan.

Viimeisenä kilpailupäivä saimme kaksi kultaa sekä yhden hopean ja pronssin. Siv Karlström, N60, otti kuulassa kultaa tuloksella 10.01. Viesteistä saimme vain yhden mitalin, kultaisen. M70 kvartetti Vesa Mäki – Jouko Ylä-Liedenpohja – Markku Juopperi ja Eero Väyrynen kiidättivät 4x200m viestikapulaa aikaan 2.06.08.

Ennen viestijuoksua Eero Väyrynen, M70, kävi kolmiloikkaamassa hopeaa tuloksella 9.07. Päivän ehkä harvinaisin mitali saatiin puolimaratonilta. Puolikkaalla juostiin kolmihenkisin joukkuein ja saimme yhden joukkueen M50 sarjaan. Harvinaiseksi pronssimitalin tekee se, että sen ottivat kaksi maata, Suomi ja Kazakstan, samalla ajalla 4.34.36. Ehkä parempi näin kuin menettää mitali yhdellä sekunnilla. Suomen joukkueessa juoksivat onnelliset pronssimitalistit Jari Hakola – Juhani Kuittinen – Timo Vähäkuopus.

Suomen joukkueen 36:sta mitalista kultaa oli 16, hopeaa 8 ja pronssia 12. Tällä mitalimäärällä Suomi on maitten välisessä mitalitilastossa kymmenes. Eniten mitaleita sai Australia (124), toiseksi Iso-Britannia (118) ja kolmanneksi USA (108). Mainittakoon, että Saksa jäi tällä kertaa sijalle 5 ja Suomi oli edelleen pohjoismaista paras.

Kahden vuoden kuluttua MM-hallit järjestetään Puolan Torunissa, missä pidettiin pari vuotta sitten EM-hallit. Paikka on tuttu ja erittäin hyväksi halliksi havaittu. Voi kumpa meillä Suomessakin olisi joskus tällainen kansainväliset mitat täyttävä monitoimihalli. Sitä odotellessa meidän on käytettävä nykyisiä ja valmentauduttava niissä tuleviin kansainvälisiin koitoksiin. Seuraavat kv-hallikilpailut ovat ensi vuonna maaliskuussa Espanjan Madridissa ja ne ovat EM-tasoa.

Nyt on aika sanoa kamsi hamni-da Daegu – kiitos Daegu!